Behandeling met azathioprine (Imuran®)

Op deze webpagina vindt u informatie over de met u besproken behandeling met azathioprine. Het doel van een behandeling met azathioprine is uw ziekte tot rust te brengen.

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Antoniushove
HMC Bronovo
HMC Westeinde

088 979 17 41
ma t/m vr van 08.00 – 17.00 uur

Locatie

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over behandeling met azathioprine (Imuran®)

Op deze webpagina vindt u informatie over de met u besproken behandeling met azathioprine. Het doel van een behandeling met azathioprine is uw ziekte tot rust te brengen.

Behandeling met azathioprine

Azathioprine is een medicijn dat invloed heeft op het afweersysteem. Het onderdrukt de celdeling van ontstekingscellen. Hierdoor kan azathioprine ontstekingen afremmen en kunnen de klachten verminderen. Azathioprine wordt voorgeschreven aan patiënten met reumatische ziekten zoals reumatoïde artritis, systemische sclerose, systemische lupus erythematosus (SLE) en polymyositis. Als u azathioprine tijdens of vlak na de maaltijd inneemt, heeft u minder kans op misselijkheid. U dient de tabletten in het geheel door te slikken. U mag de tabletten dus niet fijnmaken of erop kauwen.

Combinatie met andere medicijnen

De werking van azathioprine is pas optimaal na 6 tot 8 weken nadat u met de behandeling gestart bent. Daarom wordt in het begin van de behandeling azathioprine vaak gecombineerd met een ander medicijn, zoals prednison.

Bepaalde medicijnen kunnen bij gelijktijdig gebruik de werking van azathioprine verminderen en/of sommige bijwerkingen van het middel beïnvloeden. Vertel uw huisarts, uw tandarts en uw specialist altijd welke medicijnen u gebruikt. Denk hierbij ook aan uw eventueel gebruik van zelfzorgmedicijnen.

Aanpassing van dosering

Wanneer blijkt dat u goed op het middel reageert kan azathioprine vele jaren gebruikt worden. De dosering van azathioprine wordt in de loop van de behandeling soms gewijzigd. Stop niet zomaar met het gebruik van azathioprine, maar overleg altijd eerst met uw arts.

Bijwerkingen

Er kunnen bijwerkingen optreden door het gebruik van azathioprine Mogelijke algemene bijwerkingen zijn:

  • Spontaan optreden van blauwe plekken, bloedneuzen en infecties. Azathioprine heeft namelijk invloed op de bloedaanmaak. Dit komt vooral voor als u net gestart bent. De reumatoloog zal uw bloedaanmaak regelmatig via bloedafname controleren.
  • Leverfunctiestoornissen. Hier merkt u meestal niets van. De arts zal uw leverfunctie daarom regelmatig via bloedafname controleren.
  • Misselijkheid en braken.

Mogelijke zeldzame bijwerkingen:

In uitzonderlijke gevallen kunt u een allergische reactie of een longontsteking krijgen. Ook is als zeer zeldzame bijwerking, na langdurig gebruik, het ontstaan van tumoren beschreven.

Neem contact op met uw reumatoloog als u klachten krijgt die mogelijk samenhangen met het gebruik van azathioprine

Controle

Tijdens de behandeling nemen we regelmatig bloed af. Uw bloed wordt gecontroleerd op witte bloedlichaampjes, bloedplaatsjes en de lever- en nierfunctie. Zo kunnen in een vroeg stadium tekenen van lever- of beenmergbeschadigingen worden opgespoord. Houdt u zich daarom goed aan de afspraken voor controle. Hoe vaak dat nodig is bepaalt uw reumatoloog. Dit hangt af van uw persoonlijke situatie. Alleen als de uitslagen niet goed zijn nemen we contact met u op.

Kinderwens, zwangerschap en borstvoeding

Bent u zwanger of overweegt u een zwangerschap? Overleg dan altijd eerst met uw reumatoloog. Er is namelijk nog onvoldoende bekend over het effect van azathioprine op de ontwikkeling van een ongeboren kind. Ook is niet bekend of azathioprine in de moedermelk terechtkomt.

Vaccinaties

Tijdens de behandeling met azathioprine mag u geen vaccinaties krijgen met verzwakt levend vaccins. Het gaat om vaccinaties tegen bijvoorbeeld:
bof, mazelen, rode hond (BMR), gele koorts, orale poliovaccin, orale tyfusvaccin of BCG. Voordat u op reis wilt gaan adviseren we u altijd eerst contact op te nemen met een vaccinatie poli bij de GGD voor algemeen advies.

Wij adviseren u om u jaarlijks tegen griep (influenza; is een dood vaccin) te laten vaccineren door uw huisarts.

Griepprik

Azathioprine heeft geen invloed op de werking van de griepprik. U kunt deze dus gewoon bij uw huisarts halen.

We adviseren om overige vaccinaties eerst met uw huisarts of reumatoloog te overleggen.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan contact op met uw reumatoloog of reumaconsulente. Dat kan op werkdagen van 08.00 - 16.30 uur via telefoonnummer 088 979 17 41.

Onafhankelijke informatie over geneesmiddelen kunt u vinden op de website van het College voor Zorgverzekeringen: www.fk.cvz.nl en op www.apotheek.nl

Voor deze informatie is gebruikgemaakt van een voorlichtingsfolder van het LUMC in Leiden

Behandeling met azathioprine (Imuran®)

Reumatologie
Waarom HMC?

  • Speciaal spreekuur: handen
  • Snel overleg met andere specialisten
  • Hulp bij omgaan met reuma