Behandeling met Arava®

In overleg met uw reumatoloog krijgt u het medicijn Arava® voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Het doel van de behandeling is om de ontstekingen tot rust te brengen. Arava® is geen pijnstiller. Maar omdat de zwelling vermindert, heeft u ook minder pijn. In deze folder vindt u uitleg over de behandeling. Wij vragen u om deze folder en de bijsluiter van de apotheek goed door te lezen.

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Antoniushove
HMC Bronovo
HMC Westeinde

088 979 17 41
ma t/m vr van 08.00 – 17.00 uur

Locatie

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over behandeling met Arava

In overleg met uw reumatoloog krijgt u het medicijn Arava® voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Het doel van de behandeling is om de ontstekingen tot rust te brengen. Arava® is geen pijnstiller. Maar omdat de zwelling vermindert, heeft u ook minder pijn. In deze folder vindt u uitleg over de behandeling. Wij vragen u om deze informatie en de bijsluiter van de apotheek goed door te lezen.

Gebruik van Arava®

U krijgt Arava® in de vorm van tabletten. U neemt dagelijks 1 tablet van 10 of 20 mg. Het duurt enkele weken voordat u iets merkt van de werking van Arava®. Als u goed op het middel reageert, kunt u het jarenlang gebruiken.

Combinatie met andere medicijnen en alcohol

Gebruik van Arava® gaat meestal niet goed samen met andere geneesmiddelen. Overleg daarom altijd eerst met uw apotheker, huisarts of reumatoloog. Het gebruik van alcohol wordt afgeraden.

Bijwerkingen

Bijwerkingen komen weinig voor, maar er bestaat een kleine kans dat u last krijgt van:

 • misselijkheid en braken, vooral in het begin
 • aften (zweertjes van het mondslijmvlies)
 • hoesten
 • haaruitval
 • hoofdpijn
 • huiduitslag.

Heeft u last van (een van) deze bijwerkingen? Neem dan contact op met uw reumatoloog. Waarschuw uw reumatoloog ook altijd bij:

 • koorts
 • geelzucht
 • als u spontaan blauwe plekken krijgt.

Controle

Tijdens de behandeling met Arava® nemen we regelmatig bloed af. Hoe vaak dat nodig is, bepaalt uw reumatoloog. Dit hangt af van uw persoonlijke situatie. Uw bloed wordt gecontroleerd op witte bloedlichaampjes, bloedplaatjes en de lever- en nierfunctie. Alleen als de uitslagen niet goed zijn, nemen we contact met u op. Ook controleren we regelmatig uw bloeddruk.

Zwangerschap en borstvoeding

Bent u zwanger of overweegt u een zwangerschap? Bespreek dit dan met uw reumatoloog. U mag Arava® namelijk niet gebruiken als u zwanger bent of borstvoeding geeft. Vrouwen én mannen moeten tenminste een half jaar vóór een beoogde zwangerschap stoppen met Arava®.

Vaccinaties

Tijdens de behandeling met Arava® mag u geen vaccinaties krijgen met verzwakt levend vaccins. Het gaat om vaccinaties tegen bijvoorbeeld: bof, mazelen, rode hond (BMR), gele koorts, orale poliovaccin, orale tyfusvaccin of BCG. Voordat u op reis wilt gaan adviseren we u altijd eerst contact op te nemen met een vaccinatie poli bij de GGD voor algemeen advies.

Wij adviseren u om u jaarlijks tegen griep (influenza; is een dood vaccin) te laten vaccineren door uw huisarts.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan contact op met uw reumatoloog of reumaconsulent. Dat kan op werkdagen van 08.00-16.30 uur via telefoonnummer 088 979 17 41.

Voor deze informatie is gebruikgemaakt van een voorlichtingsfolder van het LUMC in Leiden.

 

Behandeling met Arava®

Reumatologie
Waarom HMC?

 • Speciaal spreekuur: handen
 • Snel overleg met andere specialisten
 • Hulp bij omgaan met reuma