Over behandeling met adalimumab
In overleg met uw reumatoloog krijgt u het medicijn adalimumab voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Het doel van de behandeling is om de ontstekingen tot rust te brengen. adalimumab is geen pijnstiller. Maar doordat de zwelling minder wordt, heeft u ook minder pijn. Op deze webpagina vindt u uitleg over de behandeling.
Gebruik van adalimumab
adalimumab wordt toegediend met injecties onder de huid. U leert dat zelf te doen. U gebruikt daarvoor een prikpen. In overleg met uw reumatoloog doet u dit eens in de twee weken of één keer per week. adalimumab werkt soms al na enkele weken. Maar meestal duurt het wat langer.
Combinatie met andere medicijnen en alcohol
Heeft u reumatoïde artritis? Dan wordt de behandeling met adalimumab meestal gecombineerd met methotrexaat. Uw reumatoloog bespreekt dit met u. U krijgt een aparte folder over dit medicijn.
Bijwerkingen
- De plaats van de injectie kan wat rood zijn en licht jeuken. Ook kan er een kleine blauwe plek ontstaan. U heeft hier minder last van als u niet altijd op precies dezelfde plaats prikt.
- U heeft door het gebruik van adalimumab een grotere kans op infecties (ontstekingen). Neem daarom altijd uw temperatuur op als u zich niet lekker voelt. Heeft u koorts, een ontstoken wondje met pus of ander tekenen van een infectie? Neem dan altijd contact op met uw reumatoloog.
- Het gebruik van adalimumab kan het genezen van wonden vertragen. Stop daarom in overleg met uw reumatoloog of reumaconsulent twee weken voor een eventuele operatie met het gebruik van adalimumab. Is de operatiewond schoon en dicht? En zijn de hechtingen verwijderd? Dan kunt u twee weken na de operatie weer beginnen met adalimumab.
- Ook als u tanden laat trekken, moet u twee weken van tevoren stoppen.
Controle
Tijdens de behandeling nemen we regelmatig bloed af. Hoe vaak dat nodig is, bepaalt uw reumatoloog. Dit hangt af van uw persoonlijke situatie. Uw bloed wordt gecontroleerd op witte bloedlichaampjes, bloedplaatjes en de lever- en nierfunctie. Alleen als de uitslagen niet goed zijn, nemen we contact met u op.
Zwangerschap en borstvoeding
Bent u zwanger of overweegt u een zwangerschap? Overleg dan altijd eerst met uw reumatoloog. Er is namelijk nog onvoldoende bekend over het effect van adalimumab op de ontwikkeling van een ongeboren kind. Ook is het niet bekend of adalimumab in de moedermelk terechtkomt.
Vaccinaties
Tijdens de behandeling met adalimumab mag u geen vaccinaties krijgen met verzwakt levend vaccins. Het gaat om vaccinaties tegen bijvoorbeeld: bof, mazelen, rode hond (BMR), gele koorts, orale poliovaccin, orale tyfusvaccin of BCG. Voordat u op reis wilt gaan adviseren we u altijd eerst contact op te nemen met een vaccinatie poli bij de GGD voor algemeen advies.
Wij adviseren u om u jaarlijks tegen griep (influenza; is een dood vaccin) te laten vaccineren door uw huisarts.
Griepprik
adalimumab heeft geen invloed op het effect van een griepprik. U kunt deze dus gewoon bij uw huisarts halen. Overleg wel met uw huisarts of reumatoloog over eventuele andere vaccinaties.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Neem dan contact op met uw reumatoloog of reumaconsulente. Dat kan op werkdagen van 08.00 - 16.30 uur via 088 979 17 41.
Voor deze folder is gebruikgemaakt van een voorlichtingsfolder van het LUMC in Leiden.