Behandeling bij spataderen: Flebectomie

U wordt binnenkort poliklinisch behandeld voor uw spataderen. Uw dermatoloog heeft u een flebectomie voorgesteld. Op deze webpagina leest u over deze behandeling en hoe u zich moet voorbereiden. De behandeling vindt plaats in HMC Antoniushove.

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Antoniushove
HMC Bronovo
HMC Westeinde
088 979 44 03
ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

Buiten kantooruren
Hadoks
070 346 96 69

Locatie

Cijfers

Per jaar

Meer dan 10.000 poliklinische patiënten

Over behandeling bij spataderen: Flebectomie

U wordt binnenkort poliklinisch behandeld voor uw spataderen. Uw dermatoloog heeft u een flebectomie voorgesteld. Op deze webpagina leest u over deze behandeling en hoe u zich moet voorbereiden. De behandeling vindt plaats in HMC Antoniushove.

Wat is een flebectomie?

Een flebectomie is een operatieve ingreep, waarbij kleinere spataderen onder plaatselijke verdoving via kleine sneetjes worden verwijderd. De ingreep duurt in totaal ongeveer 1 - 1,5 uur.

Voorbereiding

Het is voor de ingreep niet nodig om nuchter te zijn. U kunt voor de ingreep dus gewoon eten en drinken. Het is raadzaam om bij behaarde benen het te behandelen been 2 dagen van te voren scheren. Om verzekeringstechnische redenen mag u na de ingreep niet autorijden. Daarom raden wij aan om iemand mee te nemen, die u na afloop naar huis kan brengen.

Medicijnen

Bent u onder controle bij de trombosedienst en slikt u Sintrom (acenocoumarol) of Marcoumar (fenprocoumon) dan zal de dermatoloog een formulier invullen voor de trombosedienst. De trombosedienst neemt voor de ingreep contact met u op over een afbouwschema. Gebruikt u andere bloedverdunnende medicijnen, dan kunt u die voor de ingreep gewoon blijven gebruiken.

De behandeling

U wordt door de assistente naar de behandelkamer gebracht. Op uw been wordt een tekening gemaakt van hoe het bloedvat loopt. Vervolgens neemt u plaats op de behandeltafel. Het te behandelen gebied wordt gedesinfecteerd en verdoofd. De prik van de verdoving kan even pijn doen; de ingreep zelf is volledig pijnloos. Om zo steriel mogelijk te werken wordt het operatiegebied afgedekt met steriele doeken. Tijdens de behandeling kunt u gewoon met de arts en de verpleegkundige/doktersassistent praten. Na de ingreep wordt de wond afgedekt met een elastisch verband.

Na de behandeling

U moet na de ingreep een kwartier lopen. Daarna wordt het verband gecontroleerd op de polikliniek Dermatologie op de 1e etage. Is er geen nabloeding te zien, dan mag u naar huis.

U krijgt een afspraak mee voor controle op de polikliniek. Voor de controle moet u zich melden op de polikliniek Dermatologie, 1e etage.

Leefregels

  • Hevige pijn na de operatie is niet te verwachten. Heeft u toch veel pijn of heeft u een dikke voet en voelt het verband strak, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Dermatologie.
  • Het komt voor dat u na de behandeling bloeduitstortingen heeft op het been of een geïrriteerde huid door de pleister. Deze klachten trekken vanzelf weg.
  • Na 4 tot 7 dagen komt u voor controle terug op de polikliniek Dermatologie. Het verband mag tot die tijd niet nat worden.
  • Sporten wordt twee weken afgeraden. Het is wel goed regelmatig te wandelen en te bewegen.

Vragen/contact

Heeft u na het lezen van deze webpagina nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Dermatologie. De polikliniek is via de telefonistes bereikbaar op werkdagen tussen 08.00-16.30 uur op
telefoonnummer 088 979 44 03.

Behandeling bij spataderen: Flebectomie

Waarom HMC?

  • Team van ervaren dermatologen
  • Samenwerking met andere specialismen
  • Speciaal spreekuur voor verdachte plekjes
  • Speciaal spreekuur voor pigmentaandoeningen
  • Speciaal spreekuur voor spataderen
  • Gespecialiseerd in de behandeling van huidkanker