Behandeling bij spataderen: Echogeleide sclerocompressie

Uw arts heeft een behandeling van uw spataderen door middel van een echogeleide sclerocompressie voorgesteld. Deze behandeling wordt door de dermatoloog uitgevoerd.

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Antoniushove
HMC Bronovo
HMC Westeinde
088 979 44 03
ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

Buiten kantooruren
Hadoks
070 346 96 69

Locatie

Cijfers

Per jaar

Meer dan 10.000 poliklinische patiënten

Over behandeling bij spataderen: Echogeleide sclerocompressie

Uw arts heeft een behandeling van uw spataderen door middel van een echogeleide sclerocompressie voorgesteld. Deze behandeling wordt door de dermatoloog uitgevoerd.

Bij deze behandeling wordt de spatader ingespoten met een medicinaal schuim dat zich aan de vaatwanden hecht en daar een ontstekingsreactie veroorzaakt. De spatader verdwijnt doordat de opgewekte reactie leidt tot een verschrompeling van de ader. Om de ader goed zichtbaar te maken wordt gebruikgemaakt van het duplexapparaat, zoals dat ook bij het eerdere onderzoek van uw benen is toegepast. Dit apparaat brengt met geluidsgolven (echo) de aderen van het been in beeld. Vandaar de naam ‘echogeleide’ sclerocompressie.

Voor- en nadelen

Met deze behandeling worden geen littekens gemaakt. Daarnaast hoeft er geen verdovingsprik gegeven te worden. Een voordeel van deze behandeling is de korte behandelingstijd: is de ader eenmaal goed aangeprikt, dan duurt de eigenlijke behandeling slechts 1 minuut. De hele behandeling duurt ongeveer 15 minuten. Een nadeel is dat de ader na verloop van tijd weer open kan gaan. Het kan dan echter weer op dezelfde manier worden behandeld.

Verhinderd

Bent u op het afgesproken tijdstip verhinderd, bel dan zo snel mogelijk (uiterlijk 1 werkdag voor de afspraak) met de polikliniek Dermatologie op telefoonnummer 088 979 44 03 om u af te melden. In uw plaats kan dan een andere patiënt geholpen worden. De polikliniek Dermatologie is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.00-16.30 uur. Niet of te laat afgemelde afspraken worden in rekening gebracht.

Vóór de behandeling

Smeer de dag van de behandeling geen crèmes of lotions op uw benen, omdat de (huidvriendelijke) pleisters daardoor niet willen plakken.

De behandeling

De arts zal eerst met het duplexapparaat de te behandelen ader in beeld brengen. Tijdens dit onderzoek staat u rechtop. Met een stift wordt de aanprikplaats afgetekend op uw been. Vervolgens neemt u plaats op de behandeltafel. De arts prikt de ader aan met een naald en controleert met de duplex of de naald goed zit. Vervolgens worden enkele millimeters schuim in de ader gespoten.

De verspreiding van het schuim wordt met de duplex gecontroleerd. Als meerdere spataderen worden behandeld zal de arts de procedure een aantal keren herhalen. Het is erg belangrijk dat na de behandeling druk wordt uitgeoefend op de behandelde ader, om te zorgen dat de wanden goed kunnen verkleven. Daarom moet u na de behandeling de therapeutisch elastische kous dragen, die u van de poli dermatologie krijgt.

Na de behandeling

 • Direct na afloop van de behandeling moet u 15 minuten wandelen.
 • Gedurende de eerste 2 dagen moet u de kous dag en nacht dragen. Daarna draagt u, minimaal 1 week, de kous overdag door.
 • In de week na de behandeling moet u lang staan of zitten zoveel mogelijk vermijden. Dagelijks één of meerdere wandelingen maken of fietsen is aan te bevelen.
 • Als u sport moet u daar tijdelijk mee stoppen.
 • De watten en pleisters mag u verwijderen na 2 tot 7 nachten (afhankelijk van de instructies van de arts). Als er blaren ontstaan, mag u de watten en pleisters eerder verwijderen. Dan kunt u een niet te warme douche nemen. Neem geen bad of sauna. In de warmte (dus ook tijdens zonnebaden of onder de hoogtezon) hebben uw aderen de neiging te verwijden, iets wat vlak na het inspuiten niet wenselijk is.
 • Het is mogelijk dat u in de weken na de behandeling pijnlijke knobbeltjes of strengetjes opmerkt. Deze verhardingen (ingedikt ‘oud bloed’ of nog iets ontstoken maar verschrompelende spatadertjes) verdwijnen spontaan na korte of langere tijd. U kunt dan óf langer doorgaan met het dragen van uw elastische kousen òf (als de behandeling is beëindigd) contact opnemen met onze polikliniek. Soms kan het ‘oude bloed’ met kleine prikjes eruit worden gedrukt, zodat een snellere verschrompeling kan plaatsvinden. Eventuele bruinige verkleuringen verdwijnen meestal. Dit kan soms wat langer duren (tot enkele maanden).
 • Heeft u problemen, zoals pijn die tijdens het wandelen niet verdwijnt, of een jeukende uitslag, neem dan contact met ons op.

Complicaties

De kans op het ontstaan van een trombose of longembolie na sclerocompressie­therapie is zeer klein. Ook het per vergissing in een slagader of naast een ader spuiten komt gelukkig vrijwel nooit voor.

Als u (direct) na het inspuiten (sterke) pijn krijgt die niet overgaat met bewegen of wandelen, belt u dan met de polikliniek Dermatologie of buiten kantooruren met de afdeling Spoed Eisende Hulp.

Dit geldt ook bij benauwdheid of pijn op de borst. Als een been zwelt of pijnlijker wordt na twee à drie dagen, moet u ook contact met de polikliniek Dermatologie opnemen.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze webpagina nog vragen dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Dermatologie van HMC Antoniushove. De polikliniek is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.00-16.30 uur op telefoonnummer 088 979 44 03.

Behandeling bij spataderen: Echogeleide sclerocompressie

Waarom HMC?

 • Team van ervaren dermatologen
 • Samenwerking met andere specialismen
 • Speciaal spreekuur voor verdachte plekjes
 • Speciaal spreekuur voor pigmentaandoeningen
 • Speciaal spreekuur voor spataderen
 • Gespecialiseerd in de behandeling van huidkanker