Beenmergonderzoek

Specialismen en team

Afspraak en contact

Interne geneeskunde HMC Antoniushove, HMC Bronovo en HMC Westeinde 088 979 43 07

Interne oncologie-hematologie HMC Antoniushove 088 979 43 34

ma t/m vr van 08.00 - 16.30 uur

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over beenmergonderzoek

Uw afspraak

U heeft een afspraak voor een beenmergonderzoek op:

___________________ dag ___________________ om ___________________ uur.

Het onderzoek vindt plaats op de dagbehandeling in:
☐    HMC Antoniushove, afdeling 2 Groen, 2e etage;
☐    HMC Bronovo, Emma afdeling, 3e etage, route 34

De hematoloog gaat bij u een beenmergonderzoek uitvoeren. Op deze webpagina leest u meer over wat het onderzoek inhoudt en hoe het in zijn werk gaat.

Wat is beenmerg?

Beenmerg is een sponsachtige, rode substantie die zich bevindt in het binnenste gedeelte van de botten. Het zit vooral in het bekken, het borstbeen, de ribben en de ruggenwervels. Het beenmerg is verantwoordelijk voor de aanmaak van bloed. Bloed bestaat uit rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes.

Een beenmergonderzoek

Bij een beenmergonderzoek worden beenmergcellen weggenomen voor microscopisch onderzoek. Dit gebeurt door met een dikke holle naald de beenmergholte aan te prikken. Meestal gebeurt dit in het bekken boven de linker- of rechterbil. Bij een beenmergonderzoek worden twee soorten materiaal afgenomen: beenmergaspiraat en botbiopt.

Beenmergaspiraat

Via een naald worden met een spuit losse beenmergcellen opgezogen (dit ziet eruit als bloed). Het beenmergaspiraat kan gebruikt worden voor diverse onderzoeken:

 • Morfologisch onderzoek: hierbij wordt gekeken naar de vorm en structuur van de beenmergcellen.
 • Immunologisch onderzoek: hierbij worden van de verschillende typen cellen de diverse fasen van ontwikkeling in kaart gebracht.
 • Cytogenetisch onderzoek: dit is onderzoek naar eigenschappen en afwijkingen van het erfelijk materiaal in de beenmergcellen.

Botbiopt

Via dezelfde naald wordt een stukje bot weggenomen voor onderzoek. Dit heet een beenmergbiopt of botboring. Een beenmergbiopt wordt microscopisch bekeken door de patholoog.

Voorbereiding

Eten en drinken

U mag alles eten en drinken voorafgaand aan het onderzoek.

Overgevoeligheid

Het is belangrijk om onderstaande zaken van te voren met uw arts te bespreken:

 • Overgevoeligheid voor pleisters;
 • Overgevoeligheid voor chloorhexidine;
 • Overgevoeligheid voor lidocaïne.

Bloedverdunnende medicijnen

Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen, zoals Marcoumar (=fenprocoumon), Sintrom (=acenocoumarol), Aspirine, Ascal (=carbasalaatcalcium) of Plavix (=clopidogrel)? Dan moet u dit voorafgaand aan het onderzoek aan uw arts of verpleegkundige melden. Het gebruik van deze medicijnen heeft gevolgen voor het doorgaan van het onderzoek. Uw arts zal u instrueren of en hoe lang u met de bloedverdunnende medicijnen zal moeten stoppen voorafgaand aan het onderzoek.

Het onderzoek

In HMC Antoniushove vindt het onderzoek plaats op afdeling 2 Groen op de tweede etage. In HMC Bronovo vindt het onderzoek plaats op de Emma afdeling, deze afdeling kunt u bereiken door via route 34 naar de derde etage te gaan. U mag zich op de afdeling melden bij de balie. Een verpleegkundige zal u daarna verder begeleiden. Het onderzoek vindt plaats op een éénpersoonskamer, op een bed.

U wordt verzocht uw broek of rok net over de heupen naar beneden te doen. Daarna mag u op het bed plaatsnemen en op uw linkerzij gaan liggen met opgetrokken knieën. Nadat de arts de punctieplaats bepaald heeft, wordt de huid gedesinfecteerd en daarna met een injectie verdoofd. Het aanprikken voelt u kort. De verdoving werkt alleen voor de huid en het botvlies. Het bot zelf kan namelijk niet verdoofd worden. Als de verdoving ingewerkt is, start de arts met het onderzoek.

Beenmergaspiraat

De arts zal een naald inbrengen om beenmergcellen op te zuigen. Er zijn soms meerdere opzuigingen nodig om voldoende materiaal te verkrijgen. Het moment van opzuigen geeft een aparte, heftige, korte pijnsensatie. De pijn kan uitstralen tot in de tenen.

Botbiopt

Daarna neemt de arts met behulp van dezelfde naald een stukje bot weg. Dit gebeurt met een draaiende (borende) beweging en kan een drukkend gevoel geven.

Bloedonderzoek

Voor of na het onderzoek wordt bloed afgenomen uit uw arm.

Nazorg

Na het onderzoek wordt u verzocht om op uw rug te gaan liggen. Op deze manier wordt het wondje dichtgedrukt om bloedingen te voorkomen. Na ongeveer 30 minuten controleert de verpleegkundige of het wondje dicht is. De plaats van het prikken wordt afgedekt met een pleister. U kunt weer normaal lopen, douchen en werken. Het is mogelijk dat u een paar dagen een beurs gevoel houdt op de punctieplaats. Bij pijnklachten kunt u Paracetamol gebruiken.
U moet contact opnemen met de arts bij toenemende zwelling, bloeding of heftige pijn. Dit komt echter zelden voor.

Duur van het onderzoek

Het beenmergonderzoek duurt ongeveer 15 minuten. Na het beenmergonderzoek moet u 30 minuten op uw rug blijven liggen.

Iemand meenemen

U mag één persoon meenemen naar het onderzoek.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze webpagina nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Interne Geneeskunde. Zij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur op de volgende telefoonnummers:

 • HMC Antoniushove: 088 979 43 34
 • HMC Bronovo: 088 979 43 07

Beenmergonderzoek

Waarom HMC?

 • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
 • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
 • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
 • Gastvrij ziekenhuis