Artrose

Heeft u last van stijve gewrichten na een periode van rust? Stijve gewrichten en pijn kunnen uw dagelijks leven behoorlijk beïnvloeden. Bij het Artrose Expertisecentrum beoordelen we samen met u welke behandeling het meest geschikt is, met als doel de pijn te verlichten.

Afspraak en contact

Het Artrose Expertisecentrum is onderdeel van de Focuskliniek Orthopedie.

088 979 53 62
ma t/m vr van 08.00 - 16.30 uur

orthopedie@haaglandenmc.nl

Locatie

Cijfers

3000 nieuwe artrose patiënten per jaar
700 prothesen operaties per jaar
Patiënttevredenheid verpleegafdeling: 8.6

Over artrose

wachtkamer focuskliniek orthopedie hmc 2

Heeft u last van stijve gewrichten na een periode van rust? Stijve gewrichten en pijn kunnen uw dagelijks leven behoorlijk beïnvloeden. Bij het Artrose Expertisecentrum beoordelen we samen met u welke behandeling het meest geschikt is, met als doel de pijn te verlichten.

Wat is artrose?

Bij artrose denken veel mensen aan slijtage van de gewrichten. Uw gewricht is niet echt versleten, maar er is wel iets in veranderd. In een gewricht komen twee botten bij elkaar. De uiteinden daarvan zijn bedekt met schokdempend materiaal, het kraakbeen. Dat kraakbeen is heel glad, zodat de gewrichten gemakkelijk kunnen buigen, draaien of strekken. Bij artrose gaat dit kraakbeen in kwaliteit achteruit. De oppervlakte is niet meer zo glad, maar onregelmatig. Het kraakbeen wordt zachter en dunner. Daardoor bewegen de gewrichten minder gemakkelijk.

Oorzaak van artrose

Hoe artrose ontstaat, is niet precies bekend. Duidelijk is wel dat het vaker voorkomt:

 • bij mensen vanaf 45 jaar
 • bij vrouwen
 • bij mensen met overgewicht
 • in beroepen waarbij de gewrichten sterk worden belast
 • als artrose veel in de familie voorkomt

Soms ontstaat artrose na beschadiging van een gewricht door een ongeval.

Klachten

Artrose kan in een enkel gewricht of in meerdere gewrichten ontstaan. Meestal ontstaan de gewrichtsklachten geleidelijk. U krijgt bijvoorbeeld meer last van (start-)pijn en stijfheid. Artrose komt vooral voor in:

 • de heupen
 • de knieën
 • de schouders
 • onderaan de duim
 • aan de eindkootjes van de vingers

De klachten zijn het ergst na rust en verminderen na een tijdje bewegen. Veel mensen met artrose hebben vooral in de ochtend klachten, de eerste tien minuten na het opstaan, zogenoemde startstijfheid/pijn.
De ernst van de pijn heeft vooral te maken met veranderingen in het gewricht, zoals ontsteking van het slijmvlies.

Hoe weet u of u artrose heeft?

De huisarts kan artrose meestal aan uw klachten herkennen. Artrose is niet altijd te zien op een röntgenfoto. En andersom is op een röntgenfoto soms artrose te zien, terwijl iemand geen klachten heeft. Een röntgenfoto is wel belangrijk als er gekeken wordt of een operatieve behandeling noodzakelijk is.

Behandeling van artrose en het Artrose Netwerk

Meestal behandelt de huisarts de beginfase van artrose. Hij of zij kan samen met u bekijken welke pijnstillers geschikt zijn voor u. Als het nodig is, verwijst uw arts u door naar een fysiotherapeut om u te helpen beter te bewegen. Oefeningen kunnen de klachten verminderen. Bij overgewicht is het belangrijk om af te vallen. Overgewicht belast uw gewrichten extra. Indien deze stappen geen verbetering opleveren kan de huisarts u doorverwijzen naar het Artrose Expertisecentrum.

Gespecialiseerde fysiotherapeuten, huisartsen en de orthopedisch chirurgen van Haaglanden Medisch Centrum (HMC) werken trouwens nauw samen in het Artrose Netwerk Regio Haaglanden. Samen kijken we hoe we u het beste kunnen helpen als u last heeft van artrose aan heup of knie.

Behandeling door het Artrose Expertisecentrum

Als uw huisarts u doorverwijst naar het Artrose Expertisecentrum van HMC, komt u bij een van onze specialisten op het spreekuur. Zij staan in contact met uw huisarts zodat zij over de meest recente informatie beschikken omtrent de behandeling van uw artroseklachten. Samen met u bespreekt de specialist wat er al is gedaan door u, de huisarts of andere zorgverleners, en hoe dat is verlopen. Vervolgens wordt er een persoonlijk behandelplan opgesteld dat het best aansluit op uw situatie. Dat kan bestaan uit (andere) pijnmedicatie, ontstekingsremmers, injecties of een combinatie hiervan. Een operatie wordt overwogen als u het gewricht nog maar moeilijk kunt bewegen of wanneer u 's nachts veel pijn blijft houden. De specialist bespreekt met u de voor- en nadelen van een operatie.

Consultkaarten artrose: knie en heup

De meeste patiënten vinden het belangrijk om samen met de arts te beslissen over de behandeling. Ook onze orthopeden willen graag samen met u beslissen. Dit kan met de consultkaart. Een consultkaart is een beknopte keuzehulp die direct inzicht geeft in de behandelmogelijkheden bij uw aandoening. Ook staan er de belangrijkste vragen (met antwoord) op die u kunt stellen in de spreekkamer.

 Gerelateerde behandeling(en)

 

Artrose

Waarom HMC?

 • Gespecialiseerd in artrose
 • Goede afstemming met uw huisarts
 • Persoonlijk advies en behandelplan op maat
 • Regelmatige voorlichtingsbijeenkomsten
 • Ervaren en gespecialiseerd team
 • Kennis van de laatste wetenschappelijke inzichten

Het team

foto van dr. E.R.A. van Arkel

dr. E.R.A. van Arkel

Orthopedisch chirurg

foto van dr. A.R. Deenik

dr. A.R. Deenik

Orthopedisch chirurg

foto van P.H.C. den Hollander

P.H.C. den Hollander

Orthopedisch chirurg / Chief Medical Information Officer (CMIO)

foto van S.B. Keizer

S.B. Keizer

Orthopedisch chirurg

foto van K.J. du Pré

K.J. du Pré

Orthopedisch chirurg

foto van J.W.A. Swen

J.W.A. Swen

Orthopedisch chirurg

Toon iedereen