Arthrografie

Onderzoek van een gewricht

U heeft een afspraak voor een röntgenonderzoek van een gewricht. U krijgt hierbij een contrastmiddel toegediend. Dit wordt een arthrografie genoemd. Deze webpagina informeert u over het onderzoek en de voorbereidingen die nodig zijn om het onderzoek goed te laten verlopen. Wilt u zich tien minuten vóór de afspraak melden bij de receptie van de afdeling Radiologie?

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Antoniushove
HMC Bronovo
HMC Westeinde
088 979 46 00

HMC Gezondheidscentrum Wassenaar 088 979 72 45

ma t/m vr van 08.00 - 12.00 uur en 13.00 - 17.00 uur

Locatie

Toon overige locaties

Cijfers

HMC heeft:
4 CT-scanners
4 MRI-scanners
(verdeeld over 3 locaties)

Over Arthrografie

U heeft een afspraak voor een röntgenonderzoek van een gewricht. U krijgt hierbij een contrastmiddel toegediend. Dit wordt een arthrografie genoemd. Deze webpagina informeert u over het onderzoek en de voorbereidingen die nodig zijn om het onderzoek goed te laten verlopen. Wilt u zich tien minuten vóór de afspraak melden bij de receptie van de afdeling Radiologie?

HMC-patiëntenpas

Als u naar het ziekenhuis komt, neemt u uw HMC-patiëntenpas mee. Heeft u geen HMC-patiëntenpas of zijn uw gegevens veranderd, dan kunt u deze vóór het onderzoek laten maken of aanpassen. Dit kan bij het Inschrijfbureau in de centrale hal. Wilt u daarvoor 15 minuten eerder naar het ziekenhuis komen, zodat u op tijd bent voor uw afspraak?

Verhinderd

Bent u op het afgesproken tijdstip verhinderd? Bel dan zo snel mogelijk (uiterlijk 24 uur voor de afspraak) met de afdeling Radiologie om uw afspraak af te zeggen of te verplaatsen. De opengevallen plaats kan dan voor een andere patiënt gebruikt worden. Het telefoonnummer van de afdeling Radiologie is 088 979 46 00. Bellen kan op werkdagen van maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 en 17.00 uur.

Houdt u bij het afzeggen of verplaatsen van uw afspraak rekening met uw vervolgafspraak bij de arts die het onderzoek voor u heeft aangevraagd. Niet of te laat afgemelde afspraken worden in rekening gebracht.

Doel van het onderzoek

Er worden röntgenopnamen gemaakt om het gewricht in beeld te brengen en te beoordelen. Het onderzoek kan van de schouder, elleboog, pols, heup, knie of enkel zijn. U krijgt via een injectie in het gewricht een contrastmiddel toegediend. Hierdoor is het gewricht beter zichtbaar op de röntgenopnamen. In de injectie zit ook een verdovend middel waardoor het onderzoek minder gevoelig is.

Voorzorgsmaatregelen

Zwangerschap

Bent u zwanger, of denkt u dit te zijn? Neemt u dan ruim voor het onderzoek contact op met de afdeling Radiologie. In overleg met de arts wordt beslist of het onderzoek doorgaat of uitgesteld wordt.

Deelname aan het verkeer

Tijdens het onderzoek krijgt u een injectie in uw gewricht. Hierdoor kan uw gewricht tijdelijk pijnlijk en instabiel zijn. Wij adviseren u om na het onderzoek niet zelfstandig deel te nemen aan het verkeer en voor vervoer naar huis te zorgen.

Waardevolle zaken

Wij raden u aan waardevolle zaken zoveel mogelijk thuis te laten. Het ziekenhuis is niet aansprakelijk voor vermissing of beschadiging van uw persoonlijke eigendommen.

Het onderzoek

U moet uw kleding uitdoen en sieraden afdoen op de plaats die onderzocht gaat worden. In de onderzoekskamer gaat u op de röntgentafel liggen. De laborant desinfecteert het gewricht met een vloeistof. Deze vloeistof geeft een roze verkleuring op de huid.

Boven de tafel hangt een röntgentoestel dat tijdens het onderzoek over u heen schuift. Om de plaats te bepalen van de injectie, maakt de radioloog eerst echo- of röntgenopnamen van het gewricht. Daarna wordt via een naald de injectievloeistof ingespoten. U voelt de prik in het gewricht. Bij het inspuiten van het contrastmiddel kunt u een opgeblazen gevoel krijgen in het gewricht.

Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.

Na het onderzoek

  • De injectievloeistof wordt door het lichaam opgenomen. Door het gewricht in beweging te houden, zal dit sneller gaan. Probeer het gewricht tot 24 uur na het onderzoek niet te zwaar te belasten om blessures te voorkomen;
  • De roze verkleuring op de huid geeft niet af en zal na enige keren wassen verdwijnen.

Complicaties

Mogelijke complicaties zijn een infectie of een bloeding van het gewricht en gewrichtspijn. Bij aanhoudende pijn en roodheid van het gewricht in combinatie met koorts moet u direct contact opnemen met de arts die het onderzoek voor u heeft aangevraagd. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp.

De uitslag

De radioloog beoordeelt het onderzoek en geeft de uitslag door aan de arts die voor u het onderzoek heeft aangevraagd. De arts bespreekt de uitslag met u.

Vragen

Heeft u vragen over het onderzoek? Dan kunt u bellen naar de afdeling Radiologie via telefoonnummer 088 979 46 00. De afdeling Radiologie is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur.

Bij acute problemen buiten kantooruren kunt u bellen met de Spoedeisende Hulp (SEH) van HMC Westeinde via telefoonnummer 088 979 23 80.

Arthrografie

Waarom HMC?

  • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
  • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
  • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
  • Gastvrij ziekenhuis