Apexresectie (wortelpuntbehandeling)

Soms heeft een wortelkanaalbehandeling niet het gewenste resultaat. De kaakchirurg kan dan een apexresectie doen. Dit heet ook wel een wortelpuntbehandeling. Hieronder leest u meer over deze behandeling. Ook geven we u adviezen voor na de behandeling.

Afspraak en contact

088 979 23 39
ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

Locatie

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over apexresectie (wortelpuntbehandeling)

Soms heeft een wortelkanaalbehandeling niet het gewenste resultaat. De kaakchirurg kan dan een apexresectie doen. Dit heet ook wel een wortelpuntbehandeling. Hieronder leest u meer over deze behandeling. Ook geven we u adviezen voor na de behandeling.

Wat is een apexbehandeling

De wortels van uw tanden en kiezen zitten stevig vast in uw kaakbot. Ze houden uw tanden en kiezen op hun plaats. Heeft u een ontsteking in deze wortels? Dan doet uw tandarts normaal gesproken een wortelkanaalbehandeling.

Soms is een wortelkanaalbehandeling niet succesvol. Dan is een apexresectie een mogelijkheid. Bij deze behandeling kort de kaakchirurg de wortelpunt in. Ook haalt de kaakchirurg ontstoken weefsel weg. De kaakchirurg maakt de wortelpunt schoon en plaatst vulmateriaal.

Het is belangrijk dat u minimaal 1 keer een wortelkanaalbehandeling heeft gehad voordat u een apexresectie krijgt.

Voorbereiding op de behandeling

Gebruikt u medicijnen of heeft u een allergie? Laat dit dan voor de behandeling weten aan de kaakchirurg. U kunt dit navragen bij uw apotheek als u het zelf niet precies weet. De apotheek weet welke medicijnen u gebruikt en of er allergieën van u bekend zijn.

De behandeling

 • U krijgt verdoving.
 • Hierna maken we een klein sneetje in het tandvlees. Dit gebeurt bij de tand of kies die we behandelen.
 • We klappen het tandvlees open. Met een boortje halen we de wortelpunt en de ontsteking weg.
 • We maken de ingekorte wortelpunt goed schoon. We vullen de plek waar de ontsteking zat daarna op met vulmateriaal.
 • We maken de wond dicht met hechtingen.
 • Na de behandeling maken we nog een röntgenfoto. Met deze foto kijken we of alles goed is gegaan.
 • Een half jaar na de behandeling krijgt u een afspraak op de polikliniek Kaakchirurgie. Bij deze controle afspraak maken we weer een röntgenfoto.

De tekeningen hieronder laten de behandeling zien.

apexbehandeling

Kans van slagen

Een wortelpuntbehandeling lukt in 70 tot 90 procent van de gevallen. Dat betekent dat het bij 10 tot 30 van elke 100 patiënten niet lukt. Voor de kans of de ingreep lukt of niet, is het belangrijk hoe de conditie van de tand of kies is. De behandeling lukt vaker als tand, kies en/of tandvlees in goede staat zijn.

Risico’s bij een apexresectie

 • Behandelen we een wortelpunt in de onderkaak? Dan kan het zijn dat die wortelpunt vlakbij de gevoelszenuw van de lip en kin ligt. Heel soms kan deze zenuw beschadigd raken. U heeft dan (tijdelijk) een doof, tintelend gevoel in de lip en/of kin.
 • Behandelen we een wortelpunt in de bovenkaak? Dan kan het zijn dat die wortelpunt vlakbij de bodem van de neusbijholte ligt. Er kan dan door de behandeling een verbinding ontstaan tussen de neusbijholte en de bovenkaak.

We vragen u om uw neus de eerste 3 weken na de behandeling niet te snuiten als er een verbinding is ontstaan met de neusbijholte. We zullen de verbinding dan op een later moment sluiten met een kleine ingreep. Doen we dit niet, dan kunt u een neusbijholteontsteking krijgen.

Weghalen van het gaasje

Soms brengen we een gaasje aan op de wond. U moet een half uur goed op het gaasje bijten. Zo geeft u druk op de wond en stopt het bloeden. Stopt het bloeden niet na een half uur? Dan kunt u thuis een nieuw gaasje of een zakdoek opvouwen en hier nogmaals op bijten.

Verdoving

U heeft verdoving gehad voor de ingreep. Deze verdoving raakt na 2 tot 4 uur langzaam uitgewerkt.

Pijn

U kunt na het uitwerken van de verdoving pijn krijgen. Deze pijn kan ongeveer een week duren. Soms krijgt u van de kaakchirurg een recept mee voor pijnstillers. Met dit recept kunt u de pijnstillers ophalen bij de apotheek. Neem nooit meer pijnstillers dan de arts heeft voorgeschreven. De dosering staat op het doosje van de pijnstillers.

Krijgt u geen recept mee? Dan kunt u paracetamol gebruiken. Als u 18 jaar of ouder bent, mag u 4 keer per dag 1000 mg paracetamol slikken. De kaakchirurg zal jongere patiënten vertellen hoeveel pijnstillers zij mogen nemen.

Begin met de pijnstillers voordat de verdoving helemaal is uitgewerkt. Bijvoorbeeld direct als u thuiskomt.

Eten en drinken

U mag pas weer eten en drinken als de verdoving is uitgewerkt. De verdoving werkt 2 tot 4 uur door. Kijk extra goed uit met warm eten en hete dranken. De eerste tijd na de behandeling heeft u geen gevoel in uw wang, tong of lip. U kunt zich dan snel verbranden. Laat warm eten en hete dranken daarom eerst afkoelen!

Zwelling

U kunt de plek waar we u hebben behandeld koelen als u weer thuis bent. Doe dit met een handdoek waarin ijsklontjes of een icepack zitten. Leg de handdoek op uw gezicht, vlakbij de plek waar we u hebben behandeld.

Koel de eerste 2 dagen na de ingreep een paar keer per dag. Doe dit per keer ongeveer 15 minuten. Door de ingreep kan uw wang de dag na de behandeling gezwollen zijn. Dit wordt na 4 of 5 dagen langzaam minder.

Verhoging en koorts

De eerste paar dagen na de behandeling kunt u wat verhoging hebben. Is uw temperatuur hoger dan 39 graden? Neem dan contact op met de polikliniek Kaakchirurgie.

Zon

Wij adviseren u de eerste dagen bij warm weer niet met uw gezicht in de zon te gaan.

Antibioticum

Een antibioticum is een medicijn tegen een infectie door bacteriën. Heeft de kaakchirurg u een antibioticum voorgeschreven? Neem dan direct contact op met de kaakchirurg als u 1 of meer van de volgende bijwerkingen heeft:

 • jeuk
 • huiduitslag
 • rode vlekjes
 • bulten
 • blaren
 • blauwe plekken
 • zwelling van gezicht/lippen/tong
 • problemen met ademhalen

U mag ook contact opnemen als u twijfelt of alles in orde is.

Genezen van de wond

Het schoonhouden van uw mond is heel belangrijk om de wond van de behandeling goed te laten genezen. Dit kunt u doen op de volgende manier:

 • Eerste 24 uur: U mag normaal tandenpoetsen. Poets het gebied rond de wond de eerste dag niet. U mag de eerste 24 uur ook uw mond niet spoelen!
 • Na 24 uur: U mag uw mond wel weer spoelen. Doe dit met lauw, zout water na iedere maaltijd. Dit zout water kunt u zelf maken door één theelepeltje keukenzout te mengen in een glas lauw kraanwater. Blijf 5 dagen op deze manier spoelen. Hebben we chloorhexidine voorgeschreven voor u? Dan spoelt u daarmee. Door chloorhexidine kunnen uw tanden en tong verkleuren. Deze kleur gaat weer langzaam weer weg als u stopt met de chloorhexidine.

Hechtingen

Heeft u hechtingen na de ingreep? Dan lossen die vanzelf op. Dit gebeurt meestal binnen 1 tot 3 weken. Soms lossen de hechtingen al na 1 dag of enkele dagen op.

Als we de wond op een andere manier hechten, dan laten we u dit weten.

Roken en alcohol

Door roken en alcohol geneest de wond slechter. Daarom mag u de eerste 5 dagen na de behandeling niet roken of alcohol drinken.

Wanneer bellen

Bel met de polikliniek Kaakchirurgie als:

 • de zwelling na 4 of 5 dagen groter wordt
 • u koorts heeft boven de 39 graden
 • u een nabloeding heeft die niet stopt
 • uw kin, lip of tong de dag na de behandeling nog steeds verdoofd blijft voelen

U kunt de polikliniek maandag t/m vrijdag van 08.00 - 17.00 uur bellen via telefoonnummer 088 979 23 39. Heeft u dringende klachten ‘s avonds of in het weekend? Dan kunt u bellen met het algemene telefoonnummer van HMC: 088 979 79 00.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Bel dan met de polikliniek Kaakchirurgie via telefoonnummer 088 979 23 39.

Apexresectie (wortelpuntbehandeling)

Waarom HMC?

 • Gespecialiseerde chirurgen
 • Nauwe samenwerking met andere specialismen
 • Polikliniek op 3 locaties