Aortaklepstenose

Aortaklepstenose is een vernauwing van de aortaklep. Onze cardiologen onderzoeken de vernauwde hartklep en komen met u tot een passende behandeling.

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Antoniushove
HMC Bronovo en
HMC Westeinde 088 979 43 75
Ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

HMC Gezondheidscentrum Wassenaar 088 979 43 75
ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

Cijfers

Per jaar:
12.500 echo's van het hart

Over aortaklepstenose

Aortaklepstenose is een vernauwing van de aortaklep. Via deze hartklep stroomt het bloed uit het hart, naar de aorta (grote lichaamsslagader). Bij een vernauwing van de aortaklep, moet het hart het bloed door een klein gaatje naar de aorta pompen. Dit kan problemen geven.

Heeft u (misschien) een aortaklepstenose? Dan onderzoeken onze cardiologen u. Ze bespreken daarna met u welke behandeling past bij uw situatie.

Aortaklep en aortaklepstenose

De linker hartkamer pompt het bloed door de aortaklep de aorta (grote lichaamsslagader) in. In dit bloed zitten zuurstof en voedingsstoffen. Die komen zo overal in het lichaam terecht. De aortaklep bestaat uit drie klepslippen: de linker, rechter en achterste klepslip.

aortaklep1_scherp.jpg

(klik hier voor een grote afbeelding)

Bij een aortaklepstenose is de aortaklep vernauwd. Deze hartklep gaat dan niet goed open. Het hart moet daardoor het bloed door een klein gaatje naar de aorta pompen. De hartspier moet hiervoor veel kracht leveren. Daardoor zal de hartspier vaak verdikken. Een verdikte hartspier kan moeilijker ontspannen. Hierdoor kan de hartspier moeite krijgen met het rondpompen van het bloed door het lichaam. Dit noemen we hartfalen. Ook kunnen er hartritmestoornissen ontstaan.

Meer over aortaklepstenose leest u op de website van de Hartstichting.

Oorzaken

Een aortaklepstenose kan op verschillende manieren ontstaan. De belangrijkste oorzaken zijn:

 • een aangeboren probleem zoals bijvoorbeeld een tweeslippige aortaklep (bicuspide aortaklep). U heeft dan 2 in plaats van 3 klepslippen.
 • slijtage van de aortaklep door ouderdom. De aortaklep verkalkt dan (sclerose) en gaat hierdoor minder goed open.
 • een ontsteking van de aortaklep (endocarditis). Door deze ontsteking kan de klep na een tijd verdikt en onregelmatig worden. Hierdoor kan een vernauwde aortaklep ontstaan.

Klachten

Van een kleine vernauwing van de aortaklep merkt u niets. U merkt het wel als u een ernstige vernauwing heeft van de hartklep. Veel mensen hebben dan last van:

 • vermoeidheid
 • snel buiten adem zijn en/of benauwd zijn
 • pijn op de borst
 • duizeligheid

In zeldzame gevallen raken mensen met een zeer ernstige vernauwing van de hartklep bewusteloos en kunnen zij doodgaan.

Onderzoek

De cardioloog zal u eerst onderzoeken met de stethoscoop. Het kan zijn dat de cardioloog een hartgeruis hoort. Een hartgeruis is het geluid van de werveling van het bloed bij de vernauwde hartklep.

We zullen u dan verder onderzoeken door een echocardiogram te maken. Bij een echocardiogram maken we uw hart met geluidsgolven zichtbaar op een beeldscherm. We kunnen met een echocardiogram goed zien hoe ernstig de vernauwing van de hartklep is. Daarnaast onderzoeken we uw bloed en maken we een hartfilmpje (ECG). Als het nodig is, doen we nog extra onderzoeken.

Op basis van deze onderzoeken bespreekt de cardioloog met u welke behandeling nodig is. Als de vernauwing van de aortaklep niet ernstig is, heeft u meestal geen behandeling nodig. We zullen uw hartklep dan wel controleren met een echocardiogram. Uw cardioloog bespreekt met u hoe vaak we dit zullen doen.

Is de aortaklep ernstig vernauwd en heeft u hierdoor klachten? Dan is een ingreep nodig om uw hartklep te vervangen. De cardioloog bespreekt de ingreep en de risico’s van de ingreep met u. Ook geeft de cardioloog aan welke vooronderzoeken nodig zijn. U beslist zelf of u de behandeling wilt.

Mogelijke vooronderzoeken zijn

 • Een hartkatheterisatie. Dit is een onderzoek om de bloedvaten van het hart (de kransslagaders) te bekijken.
 • Soms krijgt u ook een CT-scan. Dit betekent dat we een serie röntgenfoto's maken van het gebied rond uw hart. Elke foto toont een plakje van uw lichaam. Als we die foto's op elkaar stapelen, vormen ze samen een 3D-plaatje.
 • Soms is een longfunctieonderzoek nodig. Zo verzamelen we informatie over uw longen voordat u een hartoperatie krijgt.

We bespreken uw gegevens in het hartteam. De hartchirurg en cardiologen in het team kijken samen wat de beste behandeling is voor u.

Meer over de verschillende medische onderzoeken leest u op de website van de Hartstichting.

Behandeling

We kunnen met medicijnen niet voorkomen dat u een vernauwing van de aortaklep krijgt. Heeft u een aortaklepstenose? Dan geven we u wel soms medicijnen die ervoor zorgen dat uw hart minder hard hoeft te werken. Deze medicijnen zijn helaas niet voldoende als u klachten heeft door een ernstig vernauwde aortaklep. U heeft dan een ingreep nodig om uw hartklep te vervangen. Dit kan op twee manieren: met een openhartoperatie of met een katheter ingreep (TAVI).

Openhartoperatie

We verwijzen u voor de openhartoperatie door naar een hartchirurg. De operatie gebeurt onder algehele narcose. Deze verdooft het hele lichaam. U bent dan een tijdje buiten bewustzijn. De hartchirurg sluit u aan op de hart-longmachine. Dit is een apparaat dat tijdelijk de rol overneemt van uw hart en longen.

De hartchirurg snijdt uw vernauwde hartklep weg. Daarna plaatst de hartchirurg een nieuwe hartklep. Dit kan een kunstklep zijn of een donorklep. U kiest samen met uw cardioloog welk type hartklep u krijgt. Er is een landelijke website met informatie over de soorten hartkleppen en wat die voor u betekenen. Zo kunt u goed geïnformeerd samen met uw cardioloog een keuze maken. Hieronder zetten we de kort wat informatie over de kunstklep en de donorklep voor u op een rijtje.

Kunstklep

De kunstklep (mechanoprothese) is gemaakt van kunststof. Het voordeel van deze hartklep is dat de klep meestal uw hele leven meegaat. U heeft dus geen nieuwe operatie meer nodig. Het nadeel is dat de klep geluid maakt en dat u levenslang bloedverdunners nodig heeft. Door deze bloedverdunners heeft u kans op bloedingen. Een kunstklep is daardoor niet voor iedereen geschikt.

Donorklep

De donorklep (biologische hartklep/bioprothese) is gemaakt van dierlijk materiaal. Het voordeel is dat u met deze klep niet levenslang bloedverdunners hoeft te slikken. De donorklep maakt ook geen geluid. Het nadeel is dat de klep meestal niet uw hele leven meegaat. Op termijn heeft u vaak een nieuwe ingreep nodig. Dit hoeft geen openhartoperatie te zijn. Soms is dan ook een katheter ingreep voldoende.

Lees meer over de keuze tussen de verschillende soorten hartkleppen op de hartklep keuzehulp.
Lees meer over de openhartoperatie op de website van het LUMC.

Katheter ingreep (TAVI)

Een katheter ingreep heet ook wel een percutane aortaklepvervanging of TAVI (Transcatheter Aortic Valve Implantation). Deze ingreep is geschikt voor patiënten die geen openhartoperatie kunnen krijgen. Bijvoorbeeld omdat die te riskant voor hen is. We verwijzen u voor de katheter ingreep door naar een interventiecardioloog. Dat is een arts die gespecialiseerd is in het plaatsen van hartkleppen via een katheter.
Een katheter is een soort buisje. Door dit buisje kan de interventiecardioloog slangetjes en ook de donorklep (bioprothese) naar het hart brengen. Dit gaat via de liesslagader of via een gaatje tussen de ribben. De interventiecardioloog plaatst de donorklep met behulp van de katheter op de juiste plek.

aortaklep2_groter.jpg

Klik hier voor een grotere afbeelding

Dit filmpje laat zien hoe een katheter ingreep werkt.

Meer over een katheter ingreep leest u op de website van het LUMC.

Toekomst met een nieuwe hartklep

U blijft steeds onder controle van uw cardioloog als u een nieuwe hartklep heeft gekregen. De cardioloog zal ook af en toe een echocardiogram maken om te controleren of uw hartklep goed werkt.

Als u een nieuwe hartklep heeft, zult u voortaan bij sommige ingrepen antibiotica moeten gebruiken. Zo voorkomt u dat u een ontsteking (endocarditis) krijgt van de kunstklep of donorklep.

Het gaat om sommige ingrepen aan mond/gebit (bij de tandarts, mondhygiënist of kaakchirurg). Krijgt u een ingreep aan de luchtwegen (bij de KNO-arts), darmen, urinewegen of de geslachtsorganen? Dan is antibiotica alleen nodig als er sprake is van een ingreep bij een vastgestelde infectie.

Het is verstandig uw (tand)arts voor een ingreep te vertellen dat u een kunstklep of donorklep heeft. Zij kunnen dan op tijd antibiotica voorschrijven of overleggen met uw cardioloog.

Lees meer over endocarditis op de website van de Hartstichting.

Het team

vakgroep cardiologie 2020 cardio 004 versie2 350px

 

Aortaklepstenose

Cardiologie
Waarom HMC?

 • Specialistisch team met persoonlijke zorg
 • Veel ervaring met hartklepproblemen
 • Team staat 24/7 voor u klaar