Angiografie

Plaatsing van een PICC

Binnenkort heeft u een afspraak voor het inbrengen van een PICC-lijn. PICC staat voor Perifeer Ingebrachte Centraal veneuze Katheter. Deze behandeling vindt plaats op de afdeling Radiologie, HMC Westeinde. Deze webpagina informeert u over het onderzoek en de voorbereidingen die nodig zijn om het onderzoek goed te laten verlopen.

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Antoniushove
HMC Bronovo
HMC Westeinde
088 979 46 00

HMC Gezondheidscentrum Wassenaar 088 979 72 45

ma t/m vr van 08.00 - 12.00 uur en 13.00 - 17.00 uur

Locatie

Toon overige locaties

Cijfers

HMC heeft:
4 CT-scanners
4 MRI-scanners
(verdeeld over 3 locaties)

Over Angiografie

Binnenkort heeft u een afspraak voor het inbrengen van een PICC-lijn. PICC staat voor Perifeer Ingebrachte Centraal veneuze Katheter. Deze behandeling vindt plaats op de afdeling Radiologie, HMC Westeinde. Deze webpagina informeert u over het onderzoek en de voorbereidingen die nodig zijn om het onderzoek goed te laten verlopen.

HMC-patiëntenpas

Als u naar het ziekenhuis komt, neemt u uw HMC-patiëntenpas mee. Heeft u geen HMC-patiëntenpas of zijn uw gegevens veranderd, dan kunt u deze vóór het onderzoek laten maken of aanpassen. Dit kan bij de inschrijfbalie in de centrale hal. Wilt u daarvoor 15 minuten eerder naar het ziekenhuis komen, zodat u op tijd bent voor uw afspraak.

Verhinderd

Bent u op het afgesproken tijdstip verhinderd, bel dan zo snel mogelijk (uiterlijk 24 uur voor de afspraak) met de afdeling Radiologie om uw afspraak af te zeggen of te verplaatsen. De opengevallen plaats kan dan voor een andere patiënt gebruikt worden. Het telefoonnummer van de afdeling Radiologie is 088 979 46 00. Bellen kan op werkdagen van maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 en 17.00 uur.

Houdt u bij het afzeggen of verplaatsen van uw afspraak rekening met uw vervolgafspraak bij de arts die het onderzoek voor u heeft aangevraagd. Niet of te laat afgemelde afspraken worden in rekening gebracht.

Angiografie

Angiografie is een röntgenonderzoek van de bloedvaten. Om de bloedvaten zichtbaar te maken wordt er via een ader contrastvloeistof ingespoten.

PICC

Een PICC is een Perifeer Ingebrachte Centraal veneuze Katheter (Peripherally Inserted Central Catheter). Dit is een dun flexibel slangetje dat in de bovenarm in een bloedvat wordt ingebracht. Het uiteinde van de PICC ligt vlakbij het hart. Medicatie die via de katheter worden ingespoten komt hierdoor in een groot bloedvat terecht. In een groot bloedvat wordt de ingespoten medicatie snel verdund. Dit voorkomt schade aan de bloedvaten. De PICC is geschikt voor langdurige infuusbehandelingen. Behalve het geven van medicijnen kan er ook bloed worden afgenomen via de PICC.

figuur_1_picc_lijn.jpg
Figuur 1 PICC-lijn via bovenarm

Waarom krijgt u een PICC?

Voor de behandeling van uw ziekte krijgt u regelmatig medicijnen en/of bloedproducten via een infuus. Om de behandeling minder belastend voor u te laten zijn, krijgt u een PICC.

Voorzorgsmaatregelen

Zwangerschap

Als u zwanger bent, of denkt dit te zijn, wilt u dan ruim voor het onderzoek contact opnemen met de afdeling Radiologie. Het kan zijn dat het onderzoek dan niet door kan gaan.

Contrastmiddel

Voor dit onderzoek krijgt u een jodiumhoudend contrastmiddel via een infuus. Door het contrastmiddel worden bloedvaten en bepaalde organen in het lichaam beter zichtbaar. Het contrastmiddel wordt door de nieren uitgescheiden. Het is daarom belangrijk dat vóór het onderzoek de nierfunctie bekend is. De arts die voor u het onderzoek heeft aangevraagd, laat bij u een bloedonderzoek uitvoeren als de nierfunctie nog niet bekend is.

Contrastallergie

Heeft u eerder een röntgenonderzoek met contrastmiddel gehad en was u hier allergisch voor? Geeft u dit dan door aan de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Mocht u dit vergeten zijn geef het dan voor het onderzoek door aan de laborant. Er wordt dan bekeken welke voorzorgsmaatregelen nodig zijn.

Voorbereiding

Nuchter

Voor het onderzoek moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u voor het onderzoek niet mag eten en drinken.

 • Tot 6 uur vóór het tijdstip van opname mag u gewoon eten en drinken.
 • Tot 2 uur vóór het tijdstip van opname mag u alleen nog heldere dranken drinken. Heldere dranken zijn: water, thee en koffie zonder melk, heldere vruchtensappen en aanmaaklimonade.
 • Binnen de laatste 2 uur vóór het onderzoek mag u niets meer eten of drinken.

Medicijnen

Gebruikt u medicijnen, dan kunt u deze innemen met een glas water.

Bloedverdunners

Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen (zoals Ascal, Sintrom, Marcoumar)? In overleg met de arts moet u hier mogelijk enkele dagen voor de behandeling tijdelijk mee stoppen. Is dit niet met u besproken of heeft u hier vragen over? Neemt u dan contact op met uw behandelend arts.

Kleding

Wij raden u aan kleding te dragen waarin u zich makkelijk kunt bewegen en die u gemakkelijk aan en uit kunt trekken.

De behandeling

Voor het onderzoek wordt u naar de angiografiekamer gebracht. In de onderzoekskamer gaat u op de onderzoekstafel liggen. U krijgt van de laboranten uitleg over het verloop van het onderzoek. De radioloog kijkt met een echoapparaat of in de bovenarm een bloedvat geschikt is. De rechter¬boven¬arm heeft de voorkeur, omdat anatomisch gezien dit de kortste weg is naar het hart. De plek waar de radioloog de katheter gaat inbrengen wordt gedesinfecteerd om infectie te voorkomen. De radioloog en de laborant dragen om dezelfde reden steriele jassen en handschoenen. Vervolgens verdooft de radioloog de huid op de plek waar hij zal gaan prikken. De verdoving kan een branderig gevoel geven. De radioloog prikt dan in het bloedvat met een naald. De radioloog schuift daarna een dun slangetje in de slagader. Hier zult u weinig van merken, omdat de bloedvaten aan de binnenzijde ongevoelig zijn. Als het slangetje op de goede plek ligt spuit de radioloog contrastmiddel in om te controleren of de katheter op de juiste plek zit. Tijdens het inspuiten maakt de radioloog röntgenopnamen. De PICC-lijn (zie figuur 1) wordt met een speciale vlinderpleister vastgezet. Dit heet een Statlock (Statlock Universal Plus). U ziet hiervan een plaatje in figuur 2. Het geheel wordt afgedekt met een doorzichtige folie (Tegaderm).

figuur_2_picc_lijn.jpg
Figuur 2 Statlock-fixatiepleister

De meeste patiënten hebben geen last van het inbrengen van de PICC-lijn en vinden het niet pijnlijk.

Het inbrengen van de PICC-lijn duurt in totaal ongeveer 15-30 minuten.

Na de plaatsing

Na de plaatsing van de PICC gaat u terug naar de afdeling. Bent u niet opgenomen in het ziekenhuis dan is de behandeling klaar en kunt u naar huis.

Nazorg

Gebruik van de PICC

Alle handelingen met de PICC dienen strikt steriel uitgevoerd te worden.

Blauw dopje

Op de PICC-lijn zit een blauw dopje, MicroClave genaamd (zie figuur 3). Dit dopje zorgt ervoor dat er geen bloed terug de lijn in loopt en vormt een extra barrière tegen bacteriën. Alles wat u krijgt toegediend en dat bij u wordt afgenomen, gaat door dit blauwe dopje. Dit dopje wordt dan ook alleen verwijderd bij de wekelijkse verzorging.

 • Het blauwe dopje en de Statlock-fixatiepleister moeten 1 keer per week vervangen worden door een verpleegkundige/verzorgende of uw behandelend arts. Uw behandelend arts maakt hiervoor afspraken met u.

figuur_3_picc_lijn.jpg

Figuur 3 Blauwe dop

Droog houden insteekplaats

De plek waar de katheter via de huid het bloedvat in loopt mag niet nat worden. Wanneer u wilt douchen moet u de insteekopening afdekken met een plastic zak of een speciaal daarvoor bestemde hoes, bijvoorbeeld:

 • Seal tight te verkrijgen bij: www.lomed.nl (consumentenlijn@lomed.nl)
 • Beschermhoes via: www.medicomfort.nl

Baden, zwemmen en saunabezoek worden afgeraden in verband met het risico op infectie.

Als de insteekplaats onder de folie, de beschermhoes of de plastic zak bij het douchen of om een andere reden vochtig is geworden dan moet deze opnieuw verzorgd worden. Volg hiervoor de afspraken die u met uw behandelend arts hierover heeft gemaakt.

Complicaties

Problemen thuis

Neem in de volgende gevallen direct contact op met de afdeling of polikliniek waar u onder behandeling bent.

 • Bij tekenen van infectie ter hoogte van de insteekplaats of van de bovenarm. Dit zijn roodheid, zwelling, warmte, pijn, koorts en/of koude rillingen.
 • Bij lekkage van vocht of bloed naast de PICC-lijn, bijvoorbeeld doordat het afsluitdopje is losgekomen of er een barst zit in de lijn.
 • Als uw arm of schouder opgezwollen is of u pijn heeft tijdens het inspuiten. De positie van de PICC is dan veranderd.
 • Bij kortademigheid, hoesten of pijn ter hoogte van de borstkas. Dit kan wijzen op een luchtembolie.

Allergische reactie

Bij een klein aantal patiënten (minder dan 1%) kan het contrastmiddel leiden tot een overgevoeligheidsreactie, zoals niezen of het ontstaan van (jeukende) huiduitslag. Meestal is er geen verdere behandeling nodig. Deze reactie kan tot een paar dagen na het onderzoek optreden.
Als uw klachten verergeren of als u benauwd wordt, neemt u dan contact op met de afdeling Radiologie. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp.

Vragen

Als u na het lezen van deze webpagina nog vragen heeft over de behandeling, kunt u bellen naar de afdeling Radiologie via telefoonnummer 088 979 46 00. Ook voor, tijdens of na het onderzoek kunt u uw vragen stellen.

De afdeling is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur.

Bij acute problemen buiten kantooruren kunt u bellen met de Spoedeisende Hulp (SEH) van HMC Westeinde via telefoonnummer 088 979 23 80.

Angiografie Plaatsing van een PICC

Waarom HMC?

 • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
 • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
 • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
 • Gastvrij ziekenhuis