Allergieonderzoek door de KNO-arts

De KNO-arts heeft voor u een allergieonderzoek aangevraagd. Allergie betekent overgevoeligheid voor bepaalde stoffen. Bij dit onderzoek worden kleine hoeveelheden van een bepaalde stof op de huid van de onderarm gedruppeld. Vervolgens wordt bekeken of de huid op deze stoffen reageert.

Afspraak en contact

088 979 18 90
ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

Locatie

Toon overige locaties

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over allergieonderzoek door de KNO-arts

De KNO-arts heeft voor u een allergieonderzoek aangevraagd. Allergie betekent overgevoeligheid voor bepaalde stoffen. Bij dit onderzoek worden kleine hoeveelheden van een bepaalde stof op de huid van de onderarm gedruppeld. Vervolgens wordt bekeken of de huid op deze stoffen reageert.

Voorbereiding

Gebruik op de dag van het onderzoek geen zalf of bodylotion op de onderarmen.

Tijdelijk medicijnen stoppen

Bepaalde medicijnen kunnen de uitslag van het onderzoek beïnvloeden. Daarom moet u voor de huidtest tijdelijk stoppen met medicijnen die u voor u allergie gebruikt. Wanneer u moet stoppen met uw medicijnen is afhankelijk van welke medicijnen u gebruikt. U krijgt van de doktersassistente een vragenformulier mee. Op de achterkant staat wanneer u met bepaalde medicijnen moet stoppen. U mag wel neusspray tegen allergie gebruiken.

Vragenformulier

In de vragenlijst staan vragen over welke klachten u heeft. Deze informatie is voor de KNO-arts belangrijk voor het stellen van een diagnose. We verzoeken u daarom de lijst in te vullen en mee te nemen naar de afspraak.

Het onderzoek

Bij het onderzoek worden oplossingen van stoffen, zoals graspollen, huisstof, onkruid en huidschilfers van dieren, gebruikt. Druppels van die oplossingen worden op de huid van de onderarm aangebracht. Met een klein naaldje krast de doktersassistente even in de huid, op de plaats waar de druppel ligt. De prikjes kunnen wat gevoelig zijn. Vervolgens wordt uw huid drooggedept en moet u 15 minuten wachten. Er kan een muggenbultje ontstaan, dit kan jeuken. Als het erg jeukt, adviseren wij u niet te wrijven, maar te blazen. Na ongeveer 15 minuten wordt uw huid bekeken door de doktersassistente en kan worden vastgesteld voor welke stoffen u allergisch bent.

Na het onderzoek

Bij de eerstvolgende afspraak bespreekt de KNO-arts de resultaten van de test met u.

Bijwerking

Een allergische reactie op een andere plek op het lichaam door deze test is zeldzaam. Er wordt namelijk een hele kleine hoeveelheid van de stof gebruikt wordt. Had u tijdens de test een sterke allergische reactie, dan bestaat de mogelijkheid dat er na ongeveer zes uur weer een reactie optreedt op de plek waar u bent geprikt. U kunt dan een jeukende bult krijgen. Dit verdwijnt binnen een aantal dagen.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze webpagina nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek KNO van het ziekenhuis waar u onder behandeling bent. Dit kan van maandag tot en met vrijdag van

08.00-17.00 uur via telefoonnummer 088 979 18 90.

Allergieonderzoek door de KNO-arts

Waarom HMC?

  • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
  • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
  • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
  • Gastvrij ziekenhuis