Allergie bij kinderen

Allergie is een veel voorkomende aandoening. Ongeveer 1 op de 4 Nederlanders heeft er last van. Het komt ook voor bij kinderen. Er zijn veel verschillende soorten allergieën die uiteenlopende klachten geven.

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Westeinde 088 979 23 30
HMC Bronovo 088 979 91 16

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over allergie bij kinderen

Allergie is een veel voorkomende aandoening. Ongeveer 1 op de 4 Nederlanders heeft er last van. Het komt ook voor bij kinderen. Er zijn veel verschillende soorten allergieën die uiteenlopende klachten geven.

Speciaal spreekuur

Alle kinderartsen op de locaties van HMC behandelen kinderen met allergie, astma en eczeem. In HMC Antoniushove kunt u ook terecht bij het speciale spreekuur voor kinderen met allergische klachten. Hier kunnen we kinderen met (een vermoeden van) voedsel- en/of inhalatieallergie, astma en eczeem uitgebreid onderzoeken en zo nodig behandelen. Het spreekuur wordt gehouden door 2 kinderartsen, een allergieverpleegkundige, een kinderdiëtist en een astmaverpleegkundige.

Onderzoek

Soms is aanvullend onderzoek nodig naar de oorzaak van de allergische klachten. Voorbeelden zijn:

  • bloedonderzoek
  • huidpriktest
  • provocatietest

Provocatietest (allergietest)

Een provocatietest noemen we ook wel een allergietest. Als je allergisch bent, kan jouw lichaam ergens niet goed tegen. Zo kun je allergisch zijn voor bijvoorbeeld koemelk, noten of kippenei. Het kan belangrijk zijn om te weten waar je allergisch voor bent. Om daar achter te komen kom je een dagje naar het ziekenhuis met een van je ouder(s)/verzorger(s).

Om je alvast voor te bereiden op de allergietest kun je het online voorbereidingsboek doornemen samen met jouw ouder/verzorger.

Aan ouder(s)/verzorger(s)

In het eerste gedeelte vindt u alles over de allergietest en hoe de dag zal verlopen. In het tweede gedeelte vindt u informatie over een mogelijke allergische reactie. Sommige kinderen vinden het fijn om dit van te voren door te nemen en anderen vinden het eerste deel voldoende. U kunt hier zelf het beste een inschatting van maken.

Allergie bij kinderen

Waarom HMC?

  • Allergiespreekuur in HMC Antoniushove
  • Vaak vaste kinderarts
  • Allergieverpleegundige

 

Het team

foto van M.J. Oele

M.J. Oele

Kinderarts

foto van M. Thomas

M. Thomas

Kinderarts