Allergie bij kinderen

Allergie is een veel voorkomende aandoening. Ongeveer 1 op de 3 Nederlanders heeft er last van. Het komt ook voor bij kinderen. Er zijn veel verschillende soorten allergieën die uiteenlopende klachten geven.

Specialismen en team

Afspraak en contact

ma t/m vr van 08.30 – 16.30 uur
088 979 23 30

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over allergie bij kinderen

Allergie is een veel voorkomende aandoening. Ongeveer 1 op de 3 Nederlanders heeft er last van. Het komt ook voor bij kinderen. Er zijn veel verschillende soorten allergieën die uiteenlopende klachten geven.

Speciaal spreekuur

Alle kinderartsen op de locaties van HMC behandelen kinderen met allergie, astma en eczeem. In HMC Bronovo kunt u ook terecht bij het speciale spreekuur voor kinderen met allergische klachten. Hier kunnen we kinderen met (een vermoeden van) voedsel- en/of inhalatieallergie, astma en eczeem uitgebreid onderzoeken en zo nodig behandelen. Het spreekuur wordt gehouden door 2 kinderartsen, een allergieverpleegkundige en een astmaverpleegkundige. Wij werken samen met een diëtisten praktijk die is gespecialiseerd in voedselallergie: Voedingsadviesbureau VIE.

Allergie voor pinda en/of ei?

Baby’s met eczeem hebben een grotere kans om een allergie te ontwikkelen voor pinda’s of ei. Het advies is om op jonge leeftijd pinda en ei te geven om een allergie te voorkomen. Voor baby’s (4-12mnd) met een verhoogd risico op een allergie voor pinda en/of ei, is er daarom de mogelijkheid om in één dag alle noodzakelijke testen te verrichten (zie ook de uitgebreide informatiebrief allergie poli). Deze mogelijk langere afspraak vindt plaats op locatie HMC Bronovo op vrijdag. Samen met u bekijken we welke behandeling nodig is.

Op de dag van het polibezoek heeft u eerst een afspraak bij de kinderarts of allergieverpleegkundige om de mogelijke allergie in kaart te brengen. Na deze afspraak wordt vaak een huidpriktest gedaan.

  • Bij een negatieve huidpriktest starten we dezelfde dag met de introductie van pinda of ei. In overleg met u gebeurt dit thuis of in het ziekenhuis. Hiervoor is het wel van belang dat uw kind al gewend is aan bijvoeding.
  • Bij een positieve huidpriktest zal door middel van een provocatietest worden gekeken of uw baby echt allergisch is. Wij kijken samen met u of deze test direct kan plaatsvinden in het HMC Bronovo of later zal worden ingepland op de kinderdagbehandeling op locatie HMC Westeinde

Provocatietest (allergietest)

Een provocatietest noemen we ook wel een allergietest. Als je allergisch bent, kan jouw lichaam ergens niet goed tegen. Zo kun je allergisch zijn voor bijvoorbeeld koemelk, noten of kippenei. Het kan belangrijk zijn om te weten waar je allergisch voor bent. Om daar achter te komen kom je een dagje naar het ziekenhuis met een van je ouder(s)/verzorger(s).

Om je alvast voor te bereiden op de allergietest kun je het online voorbereidingsboek doornemen samen met jouw ouder/verzorger.

Aan ouder(s)/verzorger(s)

In het eerste gedeelte vindt u alles over de allergietest en hoe de dag zal verlopen. In het tweede gedeelte vindt u informatie over een mogelijke allergische reactie. Sommige kinderen vinden het fijn om dit van te voren door te nemen en anderen vinden het eerste deel voldoende. U kunt hier zelf het beste een inschatting van maken.

Naast een huidpriktest en provocatietest kan het soms ook noodzakelijk zijn om aanvullend onderzoek te doen middels een bloedonderzoek

Team 

Van links naar rechts: Carolien Stravers (kinderverpleegkundige), Margreet Oele (kinderarts), Rosemarijn Mizée (allergieverpleegkundige), Femke Razenberg (Kinderarts).

team_allergie_polikliniek.jpg

Allergie bij kinderen

Waarom HMC?

  • Allergiespreekuur in HMC Bronovo
  • Vaak vaste kinderarts
  • Allergieverpleegundige
  • Pinda en ei polikliniek