ALIF

Spondylodese van de onderrug via de buik

De arts heeft u een spondylodese van de onderrug voorgesteld. Deze ingreep zal bij u via de buik gebeuren. Op deze webpagina vindt u informatie over de operatie en het herstel na de operatie.

Specialismen en team

Afspraak en contact

Polikliniek Neurospine: 088 979 70 07
Afdeling Fysiotherapie: 088 979 23 23

Locatie

Cijfers

HMC is sinds 2015 landelijk expertisecentrum voor gliomen

Over ALIF

De arts heeft u een spondylodese van de onderrug voorgesteld. Deze ingreep zal bij u via de buik gebeuren. Op deze webpagina vindt u informatie over de operatie en het herstel na de operatie.

Wat is een spondylodese?

Een spondylodese is het vastzetten van twee of meerdere wervels aan elkaar. Er zijn verschillende redenen voor een operatie. Bij u is de reden dat u forse discopathie (slijtage van een tussenwervelschijf) heeft, die rugpijn veroorzaakt. Mogelijk heeft u hier ook nog beenpijn bij, die wordt veroorzaakt door druk op de zenuwen.

Het doel van de operatie is om de versleten tussenwervelschijf te verwijderen en de wervels aan elkaar vast te zetten. Daarnaast zorgen we ervoor dat er weer genoeg ruimte is voor de zenuwen. Tijdens de operatie worden één of meer tussenwervelschijven verwijderd en vervangen door een implantaat, een zogenaamd kooitje of cage. Dit kooitje zorgt ervoor dat er weer voldoende ruimte is tussen de wervels en daarmee ook voor de zenuwen. De wervels worden aan elkaar vastgezet met fixatiemateriaal (schroeven), zodat ze niet meer kunnen bewegen of verschuiven. Uiteindelijk zullen de wervels aan elkaar vastgroeien.

Wat zijn de mogelijke complicaties?

Net als iedere andere operatie kent ook een spondylodese operatie risico’s. Algemene risico’s zijn een wondinfectie of een nabloeding in het operatiegebied. Een wondinfectie wordt meestal behandeld met antibiotica. Bij een nabloeding is soms opnieuw een operatie nodig om het bloed te verwijderen.

Tijdens de operatie kan een zenuw beschadigd raken. Dit kan voor verlamming van één of meerdere spiergroepen in de benen zorgen, zoals bijvoorbeeld een klapvoet. Ook kunnen stoornissen van het gevoel optreden. De kans op beschadiging van een zenuw door een operatie is klein (minder dan één procent). Vaak herstellen de kracht en/of het gevoel geleidelijk na de operatie. Dit herstel kan echter lang duren en is soms niet volledig.

Verder is er een kleine kans dat er een lek ontstaat in het ruggenmergsvlies, waardoor er hersenvocht lekt. Dit veroorzaakt vaak hoofdpijn, maar herstelt weer na een paar dagen bedrust. Vaak kan het lek tijdens de operatie direct hersteld worden, waardoor bedrust niet altijd noodzakelijk is.

Bij mannen is een retrograde ejaculatie een mogelijke complicatie. De zaadlozing zal dan uitblijven doordat het zaad (sperma) de verkeerde kant opgaat. Het zaad gaat dan naar de blaas (retrograad) in plaats van naar buiten. De man ervaart wel een orgasme, maar er komt geen of zeer weinig sperma uit de penis.

Tot slot is fixatiemateriaal lichaamsvreemd materiaal dat kan breken, loslaten of verschuiven. De kans dat dit gebeurt is erg klein.

Voorbereiding op de operatie

Op de polikliniek wordt met u besproken welke voorbereidingen u moet treffen voor de operatie. Als u bijvoorbeeld bloedverdunnende medicijnen gebruikt, moet u hier tijdig mee stoppen. Bij een spondylodese is het erg belangrijk dat u niet rookt, of hiermee drie maanden voor de operatie gestopt bent. Roken heeft namelijk een ongunstig effect op het vastgroeien van de wervels.

U bezoekt ook het preoperatieve spreekuur. Daar heeft u een gesprek met de anesthesist, een verpleegkundige en een medewerker van de apotheek. Naar aanleiding van deze gesprekken kan het zijn dat er nog andere onderzoeken nodig zijn of dat u voor de operatie nog verwezen wordt naar een specialist. Een bezoek aan het preoperatieve spreekuur kan enkele uren in beslag nemen.

Hoe verloopt de operatie?

De verpleegkundige brengt u naar de operatieafdeling. U krijgt een infuus en wordt naar de operatiekamer gebracht. De anesthesioloog brengt u onder narcose. Als u onder narcose bent, maakt de arts een snee in uw buik. De chirurg maakt langs het buikvlies een opening tot aan de wervels.

Daarna wordt de tussenwervelschijf weggehaald van de wervels die vastgezet worden. Vervolgens wordt de ruimte tussen de twee wervels opgevuld met een kooitje. Daarna worden de wervels vastgezet met schroeven.

Afhankelijk van de ingreep en uw gezondheidstoestand kan het zijn dat u na de operatie opgenomen wordt op de intensive care. Dit wordt vooraf met u besproken. De duur van de operatie is afhankelijk van het aantal wervels dat vastgezet moet worden. Meestal duurt de operatie bijna twee uur.

Wat kan ik na de operatie verwachten?

Platliggen

Tot vier uur na aankomst op de uitslaapkamer moet u plat op uw rug blijven liggen. Daarna mag u onder begeleiding van de verpleegkundige van de afdeling uw bed uit.

Drain

Soms plaatst de chirurg aan het eind van de operatie een drain, die overtollig wondvocht en bloed kan afvoeren. De drain wordt meestal de dag na de operatie verwijderd.

Infuus

Het infuus dat na de operatie is gegeven, wordt de dag na de operatie verwijderd.

Katheter

Het kan gebeuren dat u na de operatie moeilijk kunt plassen. Er wordt dan met behulp van een bladderscan een echo van de blaas gemaakt om te kijken hoeveel urine er nog in de blaas aanwezig is. Er kan dan besloten worden om de blaas te legen met behulp van een katheter. Deze katheter wordt vaak direct weer verwijderd. Als de blaas overrekt is geraakt doordat er te veel urine in de blaas zat, kan worden besloten de katheter achter te laten. Over het vervolg wordt dan overlegd met de uroloog van het ziekenhuis.

Pijn

Na de operatie krijgt u pijnstillers. Als u toch nog veel pijn heeft, mag u dit altijd aangeven en om meer pijnstilling vragen.
De pijn die u voor de operatie had in de rug en/of het been, zal waarschijnlijk na de operatie niet meteen geheel verdwenen zijn. Deze pijnklachten kunnen in wisselende mate nog enkele weken tot maanden aanhouden.

Daarnaast kunt u ook andere rugklachten dan voor de ingreep ervaren door de operatie. Deze rugklachten kunnen nog enkele weken aanhouden. Vaak gaat het om een zeurende pijn in de onderrug. Naast de gebruikelijke pijnmedicatie, kunt u om deze pijn te verminderen het beste uw bezigheden zoveel mogelijk afwisselen. Dus niet te lang staan en lopen, maar ook niet te lang achter elkaar zitten en soms een uur platliggen. De verwachting is dat deze pijnklachten hierdoor in de loop van enkele weken zullen afnemen.

Fysiotherapie

De dag na de operatie komt ’s morgens de fysiotherapeut bij u langs om oefeningen met u te doen en uitleg hierover te geven. De fysiotherapeut geeft u een oefenprogramma mee dat u thuis een aantal keren per dag zelfstandig moet uitvoeren.

Soms is het goed om na uw verblijf in het ziekenhuis nog fysiotherapie te volgen. Als u dit advies heeft gekregen, krijgt u bij ontslag een verwijzing mee voor uw eigen fysiotherapeut. Hij of zij kan u verder begeleiden bij het opbouwen van belasting, bezigheden en/of werkzaamheden.

Hechtingen

De huid wordt meestal onderhuids gehecht. Deze hechtingen lossen vanzelf op. Daarnaast worden er hechtpleisters geplaatst over de wond. Deze vallen er vaak vanzelf af. Anders mag u ze zelf na een week verwijderen. Als er hechtingen aanwezig zijn die verwijderd moeten worden, mogen deze na een week door de huisarts verwijderd worden.

Ontslag

Als de operatie zonder problemen is verlopen en het lopen goed gaat, dan mag u na één of twee dagen naar huis. Dit krijgt u in de loop van de dag te horen na overleg met uw zaalarts, fysiotherapeut, physician assistant of verpleegkundig specialist. Bij twijfel overleggen deze personen met uw behandelend neurochirurg of de dienstdoend neurochirurg.

Controle

Ongeveer 12 weken na ontslag komt u voor controle op de polikliniek Neurospine. Deze afspraak wordt voor u gemaakt en krijgt u mee op een afsprakenkaart.
Voor de poliklinische controle mag u langs de röntgenafdeling lopen om een controlefoto van de onderrug te laten maken.

Adviezen en leefregels na de operatie

Na de operatie

 • U mag, als er geen complicaties zijn, vier uur na de operatie uit bed.
 • U mag de rug, indien mogelijk, rustig bewegen. Bouwt u dit rustig op.
 • U mag op geleide van de klachten zitten.
 • Wissel lopen, zitten en liggen af.
 • Wij raden u sterk aan om niet te roken. Door het roken is er minder botopbouw. Deze botopbouw heeft u nodig om de fixatie zo sterk mogelijk te laten worden.

Draaien in bed

Trek één been op. Als u linksom wilt draaien, trekt u het rechterbeen op, als u rechtsom wilt draaien, trekt u het linkerbeen op. Het andere been blijft gestrekt liggen. Draai om naar de kant van het gestrekte been door af te zetten met het gebogen been en de arm aan dezelfde kant.

In en uit bed

In: Zit op de rand van het bed. Kantel langzaam naar het hoofdeind door op uw elleboog en de andere hand te steunen, zodat u op de zij komt te liggen. Leg uw benen op het bed en draai dán pas op uw rug.
Uit: Ga eerst netjes op de zij liggen (zoals hierboven beschreven). Dan de benen over de rand heen laten glijden en met de armen opduwen tot u zit.

Algemene dagelijkse leefregels

 • In de herstelperiode is het belangrijker dan ooit om de signalen van uw lichaam serieus te nemen. In de eerste vier tot zes weken is pijn in uw rug een goede graadmeter voor wat u wél kunt en wanneer u te veel van uw lichaam vraagt.
 • Neem de eerste vier tot zes weken regelmatig rust door te gaan liggen. Wissel activiteiten zoals lopen, staan en zitten af.
 • Voer uw algemene conditie stapsgewijs op door te wandelen of te fietsen op een hometrainer.
 • Zitten is belastend voor uw rug. Houd daarom een goede zithouding aan. Dat is het makkelijkst op een stoel met een hoge, licht achterover hellende rugleuning en met steun in de lendenen. De stoel moet hoog genoeg zijn om tegen de leuning te kunnen zitten met de voeten bij de grond. Een tuinstoel die verstelbaar is, voldoet meestal goed.
 • Probeer ontspannen te zitten zonder onderuit te zakken. U kunt de onderrug eventueel ondersteunen met een kussen.
 • Houdt u er rekening mee dat u een deel van de beweeglijkheid van uw rug niet meer terugkrijgt door de gefixeerde wervels. Het advies is om niet overdreven uw beweeglijkheid van uw rug te oefenen om overbelasting te vóórkomen.
 • De eerste drie maanden wordt u afgeraden om huishoudelijke activiteiten te verrichten, zoals stofzuigen, dweilen, bed opmaken, ramen wassen, zware boodschappen tillen, enzovoorts.
 • Autorijden en fietsen mag u na zes weken. Voorwaarde hiervoor is dat uw gevoel en kracht in de benen en rug goed zijn. Ook voor deze activiteiten geldt dat u ze rustig moet gaan opbouwen. Raadpleeg bij twijfel uw arts en/of het CBR.

Werk

Afhankelijk van uw werk mag u na zes weken op geleide van de klachten uw werkzaamheden rustig oppakken. Overleg dit met de bedrijfsarts.

Sport

We raden u de eerste drie tot zes maanden af om intensieve sporten te beoefenen, zoals hardlopen of contactsporten. Overleg na de controleafspraak met uw arts wanneer u kunt gaan starten met uw sport.

Tillen

 • Ga recht voor het te tillen voorwerp staan (niet zijwaarts).
 • Buig door de knieën en til vanuit de benen.
 • Til niet te haastig en draag de last zo dicht mogelijk tegen u aan.

Vragen

Bij vragen kunt u altijd bellen naar:

 • Polikliniek Neurospine: 088 979 70 07
 • Afdeling Fysiotherapie: 088 979 23 23

Voor overige informatie kunt u onze websites bezoeken:
www.haaglandenmc.nl en www.neurospine.nl.

Wilt u ervaringen te delen of praktische vragen stellen aan andere patiënten dan kunt u lid worden van de besloten Facebookgroep Stenose en Spondylose: www.facebook.com/groups/StenoseSpondylose.

Verhinderd

Bent u op het afgesproken tijdstip verhinderd, bel dan zo snel mogelijk (uiterlijk 24 uur voor de afspraak) de polikliniek Neurospine om uw afspraak af te zeggen of te verplaatsen. Dit kan op werkdagen van maandag tot en met vrijdag tijdens kantooruren. In uw plaats kan dan een andere patiënt geholpen worden. Niet of te laat afgemelde afspraken worden in rekening gebracht.

 

ALIF

Waarom HMC?

 • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
 • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
 • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
 • Gastvrij ziekenhuis