Afstaande oren

Afstaande oren komen veel voor. Ze zijn het gevolg van een aangeboren misvorming van het kraakbeenskelet van de oorschelp. Afstaande oren kunnen worden gecorrigeerd met behulp van plastische chirurgie. Met een medische term noemt men dit otoplastiek (oto betekent oor en plastiek komt van plastische chirurgie). Otoplastiek kan worden uitgevoerd vanaf de leeftijd van ongeveer zes jaar.

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Antoniushove
HMC Bronovo
HMC Westeinde
HMC Gezondheidscentrum Wassenaar
088 979 44 99
ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

Locatie

Toon overige locaties

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over afstaande oren

Afstaande oren komen veel voor. Ze zijn het gevolg van een aangeboren misvorming van het kraakbeenskelet van de oorschelp. Afstaande oren kunnen worden gecorrigeerd met behulp van plastische chirurgie. Met een medische term noemt men dit otoplastiek (oto betekent oor en plastiek komt van plastische chirurgie). Otoplastiek kan worden uitgevoerd vanaf de leeftijd van ongeveer zes jaar.

Werkwijze

Het rechtzetten van afstaande oren kan onder plaatselijke verdoving worden uitgevoerd, maar kan ook onder algehele narcose plaatsvinden. In het eerste geval vindt de ingreep plaats op de poliklinische operatiekamer en kunt u na een paar uur alweer naar huis. Bij kinderen vindt de ingreep plaats op de dagbehandelingsafdeling. Als u onder algehele narcose behandeld wordt, moet u een dag op de verpleegafdeling blijven. Bij de operatie wordt via een snee aan de achterzijde van het oor het kraakbenig skelet van het oor geremodelleerd. Meestal wordt ook overtollige huid verwijderd. De wond wordt meestal met oplosbare hechtingen gesloten.

Mogelijkheden en verwachtingen

Als u overweegt uw oren recht te laten zetten, is het belangrijk om hierover een reëel verwachtingspatroon te hebben. U kunt een duidelijke verbetering van de stand van uw oren verwachten, maar geen perfectie. Ook is een absolute symmetrie van de stand van de oren vrijwel onmogelijk. Door de operatie komt er een litteken achter uw oor. Dit is echter door de plek waarop het zit meestal niet opvallend.

Na een correctie

Na een oorcorrectie krijgt u een drukverband (een zogenoemde tulband) om uw hoofd. Meestal moet het verband vijf tot zeven dagen blijven zitten. Het wassen van uw haar en dergelijke zult u dus een poosje moeten uitstellen. Als het verband verwijderd is, moet u nog ongeveer twee weken dag en nacht een haarband dragen ter bescherming van uw oren. Ook daarna moet u voorzichtig zijn met uw oren, bijvoorbeeld als u sport. Het komt vaak voor dat de oorschelpen nog wekenlang rood, gezwollen en gevoelig blijven, zeker in het najaar en de winter. Geleidelijk aan zal dit verdwijnen. Tegen de pijn kunt u pijnstillers innemen (bijvoorbeeld paracetamol). Bij extreme pijn en nabloeden moet u direct contact opnemen met de plastisch chirurg. Als er gewone (niet-oplosbare) hechtingen zijn gebruikt, moeten deze na ongeveer tien dagen verwijderd worden.

Risico’s en complicaties

Het rechtzetten van afstaande oren heeft dezelfde risico’s als elke andere operatie. De wond kan gaan nabloeden of er kan een infectie optreden. Gelukkig komt dit bijna nooit voor. De littekens kunnen soms traag genezen of dik zijn (hypertrofisch litteken) of soms keloïd vormen. De resultaten van oorcorrecties zijn over het algemeen goed. Kraakbeen is echter een veerkrachtig weefsel, dat soms de neiging heeft terug te keren naar zijn oorspronkelijke vorm. Dat oren recht blijven staan en geheel symmetrisch zullen blijven, kan daarom nooit voor honderd procent worden gegarandeerd. Een enkele keer is het noodzakelijk om nog een correctie uit te voeren, maar een symmetrisch resultaat is dan ook niet te garanderen.

Vergoeding

De kosten van het rechtzetten van afstaande oren worden door de verzekering soms wel en soms niet vergoed. De arts kan namens u bij uw verzekering een machtiging aanvragen. Vergoeding is afhankelijk van de polisvoorwaarden en de dekking.

Tot slot

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Dan zal de plastisch chirurg of de verpleegkundige van de polikliniek ze tijdens het spreekuur graag met u doornemen. Het kan handig zijn om uw vragen van tevoren op papier te zetten.

Heeft u voor of na de operatie nog aanvullende vragen of zijn er complicaties? Dan kunt u maandag t/m vrijdag van 08.00 – 17.00 uur contact opnemen met de polikliniek Plastische Chirurgie van het behandelende ziekenhuis. Dit kan via telefoonnummer 088 979 44 99.

Voor complicaties buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp (SEH) van HMC Westeinde: 088 979 23 80.

Afstaande oren

Waarom HMC?

  • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
  • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
  • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
  • Gastvrij ziekenhuis