Adviezen na verwijdering van een huidafwijking

U heeft een excisie ondergaan. Dit is de verwijdering van een huidafwijking. Op deze webpagina vindt u informatie over de leefregels die belangrijk zijn voor een goed herstel.

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Antoniushove
HMC Bronovo
HMC Westeinde
HMC Gezondheidscentrum Wassenaar
088 979 44 99
ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

Locatie

Toon overige locaties

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over adviezen na verwijdering van een huidafwijking

U heeft een excisie ondergaan. Dit is de verwijdering van een huidafwijking. Op deze webpagina vindt u informatie over de leefregels die belangrijk zijn voor een goed herstel.

Adviezen voor thuis

Pijn na de ingreep

Waarschijnlijk heeft u na de operatie niet veel pijn. Als dat nodig is, kunt u maximaal driemaal per dag twee tabletten paracetamol van 500 mg innemen.

Pleisters

Op het wondje zitten hechtpleisters. Deze pleisters bevorderen de genezing. Het is daarom belangrijk dat u de pleisters tot de controle op de polikliniek laat zitten. Als een pleister loslaat, kunt u er het beste een nieuwe overheen plakken. U krijgt hiervoor extra gaasjes en pleisters mee. Het wondje en de pleisters mogen nat worden. Vanaf de eerste dag na de ingreep kunt u dus gewoon weer douchen of in bad gaan.

Alcohol

Zorg dat u op de dag van de ingreep geen alcohol drinkt. Dit verdunt het bloed.

Nabloeden

Komt er bloed uit het wondje? Leg er dan een dubbelgevouwen gaasje op en druk dit zo’n tien minuten licht op de wond. Blijft het wondje toch bloeden, neem dan contact op met de polikliniek Plastische Chirurgie of buiten kantooruren met de afdeling Spoedeisende Hulp vai telefoonnummer 088 979 23 80.

Voorkom spanning op de wondranden

Om te voorkomen dat het wondje openspringt, is het belangrijk om spanning op de wondranden te voorkomen. Vooral wondjes op de rug, schouders en onderbenen kunnen bij beweging flink onder spanning komen te staan. Afhankelijk van de plaats en grootte van de ingreep kunnen de hechtingen er na vijf tot veertien dagen uit.

Verzorging van het litteken

Voor een zo smal mogelijk litteken kunt u nog zes weken hechtstrips op het wondje plakken. Deze strips zijn verkrijgbaar bij de apotheek of drogist. Vanaf een week na het verwijderen van de hechtingen kunt u het litteken insmeren met littekencrème zoals Calendula of Biodermal. Het is verstandig het litteken drie maanden niet bloot te stellen aan zon of de zonnebank.

Controle op de polikliniek

Vijf dagen tot twee weken na de ingreep verwijdert de doktersassistente de hechtingen op de polikliniek Plastische Chirurgie. U krijgt hiervoor een afspraak mee. Als er bijzonderheden zijn of als u vragen heeft, beoordeelt ook de plastisch chirurg het wondje.

Complicaties

Neem direct contact op met de polikliniek Plastische Chirurgie als:

  • u veel pijn heeft
  • de wond blijft bloeden.

Tot slot

Heeft u voor of na de operatie nog aanvullende vragen of zijn er complicaties? Dan kunt u maandag t/m vrijdag van 08.00 - 17.00 uur contact opnemen met de polikliniek Plastische Chirurgie
Telefoon: 088 979 44 99.

Voor complicaties buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp (SEH) van HMC Westeinde: 088 979 23 80.

Adviezen na verwijdering van een huidafwijking

Waarom HMC?

  • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
  • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
  • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
  • Gastvrij ziekenhuis