Adviezen na een poliklinische operatie

U heeft een poliklinische operatie ondergaan. Dit is gebeurd met een plaatselijke verdoving. Er is een stukje huid weggesneden en de omliggende delen van de huid zijn aan elkaar gehecht. De tijd dat de huid nodig heeft om te genezen is één tot drie weken. Hoe lang het precies duurt, is afhankelijk van de grootte en plaats van het behandelde deel van de huid.

Afspraak en contact

Alle poliklinieken zijn via de telefooncentrale van HMC bereikbaar op werkdagen tussen 08.00 - 16.00 uur via telefoonnummer: 088 97 97 900.

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over adviezen na een poliklinische operatie

U heeft een poliklinische operatie ondergaan. Dit is gebeurd met een plaatselijke verdoving. Er is een stukje huid weggesneden en de omliggende delen van de huid zijn aan elkaar gehecht. De tijd dat de huid nodig heeft om te genezen is één tot drie weken. Hoe lang het precies duurt, is afhankelijk van de grootte en plaats van het behandelde deel van de huid.

Elke operatiewond geeft een litteken. Een litteken is eerst rood en verbleekt na weken, maanden en soms na één jaar. Een litteken kan zichtbaar blijven door de witte kleur. Het kleurverschil kan ook wegvallen met de kleur van uw huid. U krijgt het advies om u de eerste zes weken niet aan zonlicht bloot te stellen. Ga in deze periode niet onder de zonnebank. Als u zonlicht niet kunt vermijden, gebruik dan een zonnebrandcrème met factor 50 of hoger.

Mogelijke bijwerkingen van de operatie

Gedurende verscheidene dagen na de ingreep worden de randen van de wond roder en kan de wond helder vocht afscheiden. Dit is een normale reactie. Op de plaats van de wond kan een korst ontstaan.

Als er vlak na de operatie een bloeding optreedt, kunt u het volgende doen. Pak de meegegeven witte gazen of schone zakdoek en vouw deze in vieren. Druk deze daarna 10 tot 15 minuten stevig op de pleister.

Bij een operatie in het gebied rond de ogen (oogleden, voorhoofd, slapen, neusrug, wangen) kan een flinke zwelling van de oogleden ontstaan. Soms treedt er een bloeduitstorting op. De zwelling verdwijnt binnen enkele dagen. De bloeduitstorting verdwijnt binnen één á twee weken.

Bij een operatie aan het voorhoofd, de slapen en het behaarde deel van het hoofd kan na de behandeling geringe pijn ontstaan. De pijn duurt over het algemeen slechts enkele uren. Als u pijn heeft kunt u als pijnstiller 2 tabletten paracetamol van 500 mg. innemen. Een volwassene mag maximaal 6 tabletten per dag nemen. Dit komt neer op 3 keer 2 tabletten per dag.

Contact

In bepaalde situaties neemt u contact op met de polikliniek waar u onder behandeling bent. Het telefoonnummer van de polikliniek vindt u op uw afsprakenkaart.

In de volgende situaties neemt u contact op:

  • Een bloeding die na goed aandrukken niet stopt.
  • Bij het optreden van een infectie. Bij een infectie is de wond rood, treedt er een zwelling op en/of heeft u pijn. Er kan sprake zijn van gele afscheiding (pus) en/of u heeft koorts.
  • Bij andere problemen.

Alle poliklinieken zijn via de telefooncentrale van het HMC bereikbaar op werkdagen tussen 08.00 - 16.00 uur via telefoonnummer: 088 97 97 900.

Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de Huisartsenpost of de Spoedeisende Hulp (SEH) van HMC Westeinde. De SEH van HMC Westeinde is bereikbaar via telefoonnummer 088 979 23 80.

Adviezen voor thuis

Als de hechtingen nog niet verwijderd zijn, adviseren wij u om niet te sporten. Door te sporten komt er meer druk op de wondranden. Dit vertraagt en verslechtert de genezing van de wond. De hechtingen kunnen dan loslaten.

Ook in de week na het verwijderen van de hechtingen geldt het advies om druk op de wond te vermijden. U kunt wel zonder problemen wandelen, fietsen en autorijden, tenzij uw behandelend arts u anders heeft geadviseerd.

Verzorging van de wond

De wond kunt u thuis zelf verzorgen. De bruine hechtpleisters op de wond moet u zo lang mogelijk laten zitten, het liefst totdat u terugkomt voor controle bij de arts. U krijgt hechtpleisters mee om de aangebrachte hechtpleisters mee te verstevigen als dat nodig is. Dit doet u door de meegeven hechtpleisters over de aangebrachte hechtpleisters heen te plakken. Over de bruine hechtpleisters wordt soms een plastic pleister geplakt waarmee u kunt douchen. Deze plastic pleister dient u na 3 dagen te verwijderen. Na deze dagen kunt u gewoon met de bruine hechtpleisters douchen. Dep deze wel goed droog na het douchen.

Controle

Eén tot twee weken na de operatie heeft u een afspraak voor een controle bij de arts op de polikliniek. Hij bespreekt met u de uitslag van het onderzoek. Op deze dag worden de hechtstripjes en/of uw hechtingen verwijderd. In sommige gevallen is er geen afspraak voor een controle nodig en kunnen de hechtingen verwijderd worden door de huisarts. De afspraak bij de huisarts moet u zelf maken.

Verhinderd

Bent u op het afgesproken tijdstip verhinderd, bel dan zo snel mogelijk (uiterlijk 24 uur voor de afspraak) de polikliniek om uw afspraak af te zeggen of te verplaatsen. Alle poliklinieken zijn via de telefooncentrale van het HMC bereikbaar op werkdagen tussen 08.00 - 16.00 uur via telefoonnummer: 088 97 97 900. In uw plaats kan dan een andere patiënt geholpen worden. Niet of te laat afgemelde afspraken worden in rekening gebracht.

Vragen

Als u na het lezen van deze webpagina nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met de polikliniek waar u onder behandeling bent.

Adviezen na een poliklinische operatie

Waarom HMC?

  • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
  • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
  • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
  • Gastvrij ziekenhuis