Adviezen na een operatie aan de darm

HMC (Haaglanden Medisch Centrum) en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) werken intensief samen binnen het Universitair Kankercentrum Leiden - Den Haag (UKC). De belangrijkste reden hiervoor is dat we zo kennis en ervaring kunnen bundelen en de kwaliteit van de zorg verder kunnen verbeteren. Binnen het UKC is er een gezamenlijk, gespecialiseerd behandelteam van artsen en verpleegkundigen op het gebied van darmkanker. Het gespecialiseerde behandelteam bespreekt de resultaten van uw onderzoeken en is verantwoordelijk voor het uitvoeren van de operatie en andere behandelingen.

Specialismen en team

Afspraak en contact

088 979 46 32

Cijfers

Aantal patiënten per jaar:

355 borstkanker
240 darmkanker
302 longkanker
94 melanoom
145 hoofd-halskanker
216 prostaatkanker
36 eierstokkanker

Over adviezen na een operatie aan de darm

HMC (Haaglanden Medisch Centrum) en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) werken intensief samen binnen het Universitair Kankercentrum Leiden - Den Haag (UKC). De belangrijkste reden hiervoor is dat we zo kennis en ervaring kunnen bundelen en de kwaliteit van de zorg verder kunnen verbeteren. Binnen het UKC is er een gezamenlijk, gespecialiseerd behandelteam van artsen en verpleegkundigen op het gebied van darmkanker. Het gespecialiseerde behandelteam bespreekt de resultaten van uw onderzoeken en is verantwoordelijk voor het uitvoeren van de operatie en andere behandelingen.

U heeft een operatie aan uw darmen ondergaan. Zorg in het ziekenhuis is niet langer nodig. Het ontslag gaat uiteraard in overleg met de zaalarts van de afdeling. In het ziekenhuis bent u zo goed mogelijk voorbereid op de situatie thuis. Het is normaal dat u thuis nog wat klachten kunt hebben, zoals vermoeidheid, pijn, een opgezette buik, een veranderd ontlastingspatroon en verminderde eetlust. U kunt zich thuis het beste aan onderstaande richtlijnen houden.

Dieet

U kunt thuis normaal eten, tenzij u andere adviezen heeft gekregen van de diëtiste of zaalarts. Wel is het belangrijk om minimaal 1,5 liter vocht per dag te drinken. Uw darmen kunnen een herstelperiode nodig hebben. Dit merkt u doordat u minder eetlust heeft dan normaal. Dit hoort zich binnen ongeveer zes weken te herstellen.

Ontlasting

Door de operatie en een tijdelijk ander eetpatroon kan uw ontlastingspatroon de eerste weken anders zijn. Het kan zijn dat u diarree heeft of dat de ontlasting moeilijk op gang komt. Ook kunt u een aantal keren bloed bij de ontlasting zien. Dit is normaal, maar moet binnen een paar dagen verdwijnen.
Bij klachten als een bolle, gespannen buik, braken, pijn, bloedverlies of koorts raden we u aan contact op te nemen met het ziekenhuis.

Beweging

Zorg voor voldoende lichaamsbeweging. Dagelijks wandelen is goed voor uw herstel. Traplopen is toegestaan. Autorijden is voor uw eigen verantwoordelijkheid. Wij adviseren u uw polis erop na te kijken. We adviseren u hier wel mee te wachten totdat u bij de arts bent geweest voor controle.
☐     U heeft een kijkoperatie ondergaan: u mag na twee weken weer zware voorwerpen tillen (meer dan 5 kg), duwen of trekken. U mag ook weer rustig starten met sporten. We raden u af de eerste twee weken zwaar huishoudelijk werk te doen.

☐     U heeft een laparotomie ondergaan: u mag na zes weken zware voorwerpen tillen (meer dan 5 kg), duwen of trekken. U mag dan pas rustig starten met sporten. We raden u af de eerste zes weken zwaar huishoudelijk werk te doen.

Medicijnen

Als het nodig is, wordt een recept meegegeven voor pijnstillers of andere medicijnen waarmee u in het ziekenhuis bent gestart.

☐ Recept is gefaxt naar uw apotheek: ______________________________________
☐ Medicijnen worden thuisbezorgd: ja / nee.

U mag Paracetamol gebruiken tegen de pijn. Dit wordt niet op recept voorgeschreven, maar kunt u vrij verkrijgen bij een drogist of apotheek.
Als de operatiewond nog pijnlijk is, mag u vier keer per dag twee tabletten 500 mg paracetamol slikken. Als u ouder dan 70 jaar oud bent, mag u maximaal drie keer per dag twee tabletten 500 mg paracetamol innemen.

De wond

De wond of wonden worden na de operatie afgeplakt met een pleister. Deze pleister wordt na 48 uur verwijderd.
☐     Vanaf de tweede dag na de operatie mag u normaal douchen. Tot de controle-afspraak mag u niet in bad of zwemmen.
☐     Het is niet nodig om thuis de wond te verbinden, tenzij er nog wondvocht uit komt. Als u het prettig vindt, kunt u een pleister op de wond plakken ter bescherming van de wondjes.
☐     De wond moet _______ x per dag verbonden worden met

_______________________________________________________________________________
Hiervoor heeft u instructies gehad / hiervoor komt de thuiszorg bij u thuis.

Hechtingen

☐     De hechtingen zijn oplosbaar, dus hoeven niet verwijderd te worden.
☐     De hechtingen zijn niet oplosbaar: u krijgt een afspraak bij de casemanager om tien dagen na de operatie de hechtingen te laten verwijderen.

Thuiszorg

U wordt thuis geholpen door de volgende thuiszorgorganisatie:

____________________________________________________________________________________________________

Deze organisatie is bereikbaar via telefoonnummer:

____________________________________________________________________________________________________

Wondmateriaal

Als uw wond(en) verzorging nodig hebben, is er wondmateriaal voor u besteld.

☐     Dit is voor u besteld bij Mediq CombiCare (www.mediqcombicare.nl).
Bij vragen over de bestelling kunt u hen tijdens kantooruren bereiken via tel.nr. (0182) 622 444. (Herhaal) bestellingen voor wondmateriaal verlopen via de wondverpleegkundige op de polikliniek en/of via de thuiszorg.
☐     Dit is voor u besteld bij Mathot Medische Speciaalzaken. Bij vragen over de bestelling kunt u hen bereiken via tel.nr. 0800 244 55 66 (tijdens kantooruren). (Herhaal) bestellingen voor wondmateriaal verlopen via de wondverpleegkundige op de polikliniek en/of via de thuiszorg. Meer informatie: www.mathot.nl.

Stomamateriaal

Als u tijdens de operatie een stoma heeft gekregen, is er een stoma-startpakket en stomamateriaal voor u besteld.
Dit is voor u besteld bij:
☐     Mediq CombiCare (www.mediqcombicare.nl). Bij vragen over de bestelling kunt u hen tijdens kantooruren bereiken via tel.nr 0800-8009.
☐     Mathot Medische Speciaalzaken (www.mathot.nl).
Bij vragen over de bestelling kunt u hen tijdens kantooruren
bereiken via tel.nr. 0800 - 244 55 66.

Er is voldoende materiaal besteld tot uw controleafspraak bij de verpleegkundig consulent darmchirurgie. De consulent zal met u het materiaal evalueren en zo nodig aanpassen. Bij vragen over uw stoma of stomamateriaal kunt u bellen met de verpleegkundig consulent darmchirurgie. Bij acute problemen buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de leverancier van uw stomamaterialen.

Werken

Wanneer u weer kunt werken, hangt af van het soort werk dat u verricht. Overleg dit met uw chirurg of verpleegkundig consulent darmchirurgie / casemanager.
☐ Na een laparoscopie: na minimaal twee weken.
☐ Na een laparotomie: na minimaal zes weken.

Controle-afspraak

U krijgt een afspraak bij een chirurg. Dit is niet altijd de chirurg die u heeft geopereerd.
Als u een open wond heeft, krijgt u een afspraak op de wondpolikliniek.
Als u een stoma heeft, krijgt u een afspraak op de stomapolikliniek.
Wij proberen zoveel mogelijk afspraken voor u te combineren.

Klachten en complicaties

Ervaart u klachten of maakt u zich zorgen? Op werkdagen tussen 08.30 - 17.00 uur kunt u contact opnemen met uw casemanager (de verpleegkundig consulent darmchirurgie) of uw behandelend arts via de polikliniek. Zij zijn bereikbaar via telefoonnummer 088 979 46 32.

De eerste 48 uur na ontslag neemt u bij vragen die niet kunnen wachten tot de volgende werkdag contact op met de afdeling Oncologische Chirurgie via telefoonnummer 088 979 44 10 (24 uur per dag bereikbaar).

Na deze periode kunt u contact opnemen met de afdeling Acute service HMC Antoniushove via telefoonnummer: 088 979 79 00.

Wanneer u Spoedeisende Hulp nodig heeft, kunt u terecht in HMC Westeinde. Het telefoonnummer is: 088 979 23 80.

We adviseren u meteen contact op te nemen met het ziekenhuis als:

 • U koorts heeft boven 38,5˚ C of langer dan 24 uur 38,0˚ C koorts heeft;
 • U plotseling toenemend kortademig wordt;
 • U hevige en/of toenemende buikpijn heeft, die niet vermindert na het innemen van medicijnen tegen de pijn;
 • U roodheid of zwelling van de operatiewond heeft die niet eerder aanwezig was, of als er plotseling helderrood bloed of pus uit de wond komt;
 • Er veel bloed of bloedstolsels bij de ontlasting zitten;
 • U een sterk verminderde urineproductie heeft, terwijl u goed drinkt;
 • Uw been rood, dik, gezwollen en / of pijnlijk wordt. Dit kan wijzen op trombose: een verstopping van de diepe, afvoerende aderen door gestold bloed.

Casemanager voor verdere vragen

De diagnose kanker kan veel bij u losmaken en de behandeling kan ingrijpende gevolgen hebben voor u en de mensen om u heen. Daarom zorgen wij ervoor dat u goed begeleid wordt; zowel tijdens het behandeltraject als wanneer de behandeling is afgerond.

Er is een gespecialiseerd verpleegkundige die voor u de rol van casemanager zal vervullen. Dit is de verpleegkundig consulent darmchirurgie. Deze verpleegkundige is speciaal geschoold in de zorg voor en begeleiding van patiënten met kanker. Hij of zij weet alles over u en uw behandeling, fungeert als uw eerste aanspreekpunt en coördineert samen met u uw behandeltraject. U en uw naasten kunnen bij de casemanager terecht met vragen. Dit kunnen vragen zijn over praktische zaken, over de operatie, over eventuele andere vormen van behandeling en over het traject na de behandeling. De casemanager heeft doorlopend nauw contact met uw andere zorgverleners. Mochten er problemen zijn waar de casemanager u niet mee kan helpen? Dan kan zij u doorverwijzen naar een andere zorgverlener, bijvoorbeeld een medisch psycholoog, seksuoloog, fysiotherapeut of diëtiste.

De casemanagers zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 08.30 en 17.00 uur via telefoonnummer 088 979 46 32. U krijgt wanneer u belt de planner darmchirurgie aan de telefoon. Zij coördineert alle afspraken.
Als zij uw vraag niet kan beantwoorden of als u de verpleegkundig consulent zelf wilt spreken, dan zal de planner een belafspraak maken. De verpleegkundig consulent belt u dezelfde dag nog terug.

De verpleegkundig consulenten zijn ook bereikbaar per email: darmchirurgie@haaglandenmc.nl.

Adviezen na een operatie aan de darm

Waarom HMC?

 • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
 • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
 • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
 • Gastvrij ziekenhuis