Adviezen na een blaastumoroperatie via de urinebuis

Een blaastumor of blaastumoren zijn bij u verwijderd via de urinebuis. Het is belangrijk dat u na de operatie een aantal adviezen opvolgt. De adviezen staan in deze webpagina vermeld. Krijgt u een blaasspoeling na de operatie? Dan moet u ook de adviezen opvolgen die vermeld staan op de webpagina “Blaasspoeling met mitomycine”.

Specialismen en team

Afspraak en contact

Vragen of aanvragen van herhaalrecepten via E-consult in patientenportaal mijnHMC

Ook kunt u ma t/m vr contact opnemen met de polikliniek Urologie

Locatie

Toon overige locaties

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over adviezen na een blaastumoroperatie via de urinebuis

Een blaastumor of blaastumoren zijn bij u verwijderd via de urinebuis. Het is belangrijk dat u na de operatie een aantal adviezen opvolgt. De adviezen staan in deze webpagina vermeld. Krijgt u een blaasspoeling na de operatie? Dan moet u ook de adviezen opvolgen die vermeld staan op de webpagina “Blaasspoeling met mitomycine”.

Voldoende drinken

Doordat de controle over de blaas na de operatie nog niet optimaal is, heeft u misschien de neiging om minder te gaan drinken. Dit is echter niet verstandig. Voldoende vocht is juist belangrijk voor een goede spoeling van de blaas. Zo voorkomt u de vorming van bloedstolsels in de blaas. Daarom is het van belang dat u dagelijks twee tot twee en een halve liter drinkt (twee liter= tien glazen of 13 kopjes).
U kunt water, sap, melk, limonade, soep, thee of koffie drinken. U kunt het beste drinken tussen het ontbijt en het avondeten. Als u in de loop van de avond te grote hoeveelheden drinkt, bestaat de kans dat u ‘s nachts één of meerdere keren moet opstaan om te plassen.

Let op: de aanbeveling om EXTRA te drinken is niet van toepassing als u een vochtbeperkt dieet volgt!

Dieet

U hoeft in principe geen speciaal dieet te volgen. Wij adviseren u vezelrijk te eten, bijvoorbeeld bruin/volkoren brood, groenten en veel fruit. Dit bevordert een regelmatige stoelgang. Het is belangrijk dat u de eerste week na thuiskomst geen alcohol drinkt. Gedurende zes weken mag u alcohol alleen in beperkte mate gebruiken (niet meer dan één glas alcohol per dag).

Pijn

Als de operatiewond nog gevoelig is, mag u drie keer per dag twee tabletten 500 mg paracetamol innemen. Wanneer de pijn afneemt, kunt u ook de pijnstilling afbouwen.

Bloedverdunnende medicijnen

Als u voor de operatie bloedverdunnende medicijnen gebruikte zoals carbasalaatcalcium (Ascal®), acenocoumarol (Sintrommitis®) of fenprocoumon (Marcoumar®), mag u deze weer gaan gebruiken als uw uroloog dit heeft voorgeschreven. Voordat u naar huis gaat, hoort u van de arts of verpleegkundige wanneer u de antistollingsmedicijnen weer moet gebruiken.

Bloedverlies

De urine kan de eerste zes weken bloederig of donkerrood van kleur zijn. Vaak is dit oud bloed. De bloedstolsels lossen op in de urine en veroorzaken de donkere kleur. Er kunnen ook korstjes van het wondgebied loslaten. Tijdens het plassen verliest u deze korstjes samen met bloed en soms ook samen met stolsels. U hoeft daar niet van te schrikken; dit is een normaal genezingsproces. Zolang u kan blijven plassen, is dit geen reden voor ongerustheid. Als u voldoende drinkt en zware lichamelijke inspanning vermijdt, zal het bloedverlies vanzelf stoppen.

Urineverlies

In de eerste zes weken kunt u problemen ervaren met plassen. U moet vaker plassen en u kunt voortdurend aandrang voelen. Ook kan het gebeuren dat u urine verliest voordat u bij het toilet bent. De blaas moet aan de nieuwe situatie wennen. U kunt absorberend verband of incontinentiemateriaal gebruiken dat u van de verpleegkundige heeft gekregen. De oefening om de urine steeds langer op te houden, helpt meestal om de klachten te verminderen.

De tijd die het duurt voordat u de controle terugkrijgt over het plassen, varieert per patiënt. Het kan zelfs enkele maanden duren tot het zover is. Als u dit probleem ervaart, kunt u dit met uw uroloog bespreken. Uw uroloog kan zo nodig medicijnen voorschrijven. U kunt ook een afspraak maken met de continentieverpleegkundige.

Lichamelijke inspanning

Om de kans op een nabloeding van de wond te verkleinen, is het belangrijk dat u zich in de eerste zes weken na de operatie houdt aan onderstaande adviezen:

 • Als u zich goed voelt, mag u na twee weken weer fietsen.
 • Pers niet bij de ontlasting. Veel vezelrijke voeding eten en veel drinken is daarom erg belangrijk. Bij harde ontlasting kunt u lactulose gebruiken. Dit kunt u bij de apotheek of drogist verkrijgen.
 • Verricht geen zware lichamelijke arbeid. Zwaar tillen (meer dan drie kg), zware huishoudelijke werkzaamheden (bijvoorbeeld stofzuigen) of sporten moet u vermijden.

Rijd de eerste twee weken geen auto om druk op het wondgebied te voorkomen bij plotseling remmen. Ook om verzekeringstechnische redenen raden wij het u soms af om auto te rijden. Raadpleeg hiervoor eventueel uw verzekeringsmaatschappij.

Seksualiteit

Wij adviseren u de eerste twee weken na de operatie geen geslachtsgemeenschap te hebben.

Wanneer een arts waarschuwen?

 • Als u thuis last krijgt van de onderstaande klachten, dan adviseren wij u om contact op te nemen met uw uroloog:
 • Wanneer u koorts heeft boven 38,5˚ C of langer dan 24 uur 38,0˚ C koorts heeft.
 • Wanneer u plotseling niet meer kunt plassen. Wacht in dat geval niet langer dan 12 uur met het bellen van het ziekenhuis.
 • Wanneer u hevige buikpijn heeft die niet verdwijnt na het innemen van pijnstillers.
 • Wanneer de urine helderrood is en niet lichter van kleur wordt, ondanks dat u goed drinkt.
 • Wanneer u last heeft van hevig bloedverlies en grote bloedstolsels plast.
 • Wanneer u ernstig brandende pijn heeft bij het plassen die niet vermindert.

Klachten en complicaties

Ervaart u klachten of maakt u zich zorgen? Op werkdagen van 08.00 tot 16.30 uur kunt u contact opnemen met de polikliniek Urologie via telefoonnummer 088 979 41 44.
De eerste 48 uur na ontslag neemt u bij vragen die niet kunnen wachten tot de volgende werkdag contact op met de verpleegafdeling waar u gelegen heeft:

 • Afdeling Chirurgie Groen 1: 088 979 44 10
 • Afdeling Chirurgie Oranje 1: 088 979 44 25

Beide afdelingen zijn 24 uur per dag bereikbaar.
Na deze periode kunt u contact opnemen met de afdeling Acute service HMC Antoniushove. Het telefoonnummer is: 088 979 79 00.

Wanneer u Spoedeisende Hulp nodig heeft, kunt u terecht in HMC Westeinde. Het telefoonummer van de SEH HMC Westeinde is:
088 979 23 80.

Adviezen na een blaastumoroperatie via de urinebuis

Waarom HMC?

 • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
 • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
 • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
 • Gastvrij ziekenhuis