Adviezen bij (risico op) ondervoeding

Bij ziekte en herstel heeft het lichaam extra energie en eiwitten nodig. Als u onbedoeld veel afvalt door ziekte is er sprake van ondervoeding. U krijgt dan onvoldoende energie en eiwitten binnen. Gevolgen van ondervoeding zijn bijvoorbeeld spier- en vetafbraak, sneller moe worden en minder zin hebben om te eten. Het is belangrijk om het voedingspatroon aan te passen en te kiezen voor energie- en eiwitrijke voeding. Op deze webpagina kunt u hier meer over lezen.

Specialismen en team

Afspraak en contact

088 979 28 30
van 09.00-10.00 naar 08.00-17.00

dietetiek@haaglandenmc.nl

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over adviezen bij (risico op) ondervoeding

Bij ziekte en herstel heeft het lichaam extra energie en eiwitten nodig. Als u onbedoeld veel afvalt door ziekte is er sprake van ondervoeding. U krijgt dan onvoldoende energie en eiwitten binnen. Gevolgen van ondervoeding zijn bijvoorbeeld spier- en vetafbraak, sneller moe worden en minder zin hebben om te eten. Het is belangrijk om het voedingspatroon aan te passen en te kiezen voor energie- en eiwitrijke voeding. Op deze webpagina kunt u hier meer over lezen.

Energie- en eiwitrijk

De belangrijkste energiebronnen in ons eten en drinken zijn eiwitten, koolhydraten en vetten. Als u minder energie binnenkrijgt dan u nodig heeft, zult u afvallen. Om herstel van het lichaam mogelijk te maken, is het belangrijk dat u voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt.

Eiwit is een belangrijke bouwstof voor ons lichaam. Eiwitten zijn onderdeel van onze dagelijkse voeding en worden voor een deel gebruikt voor de opbouw en het behoud van uw spieren en het herstel van wonden. Eiwitten kunnen alleen als bouwstof gebruikt worden als de voeding voldoende energie levert. Het is dus belangrijk om de hoeveelheid eiwit in uw voeding te verhogen. Eiwitten komen voor in dierlijke voedingsmiddelen zoals: vlees, gevogelte, vis, eieren, kaas, melk en melkproducten. Ook komt eiwit voor in plantaardige voedingsmiddelen zoals: sojaproducten, noten, pinda’s en peulvruchten.

Beweging

Wist u dat u tijdens opname in het ziekenhuis per dag één tot vijf procent spiermassa kunt verliezen? Veel verlies van spiermassa zorgt voor een verminderde spierkracht, met als gevolg dat bewegen moeilijker wordt en de kans om te vallen toeneemt. Verder bevatten spieren eiwitreserves die worden aangesproken en gebruikt tijdens ziekenhuisopnames of ziekte. Bij minder spiermassa zijn er minder eiwitten aanwezig, waardoor het herstel moeizamer verloopt.

Beweging helpt bij het tegengaan van verlies van spiermassa. Beweging zorgt ervoor dat de spieren gebruikt worden, waardoor zij minder snel verloren gaan. Bij beweging kan gedacht worden aan een extra stukje wandelen, fietsen, tuinieren en dergelijke. Dit soort activiteiten dragen samen met voeding bij aan de spieropbouw.

Adviezen tijdens de opname

  • Eet zes tot acht maaltijden op een dag (drie hoofdmaaltijden en voor de rest tussendoortjes).
  • Neem extra (dubbel) hartig beleg zoals kaas, vleeswaren, (gebakken) ei, vis en pindakaas.
  • Neem een ruime portie vlees, vis of vleesvervanger bij de warme maaltijd.
  • Maak gebruik van volle zuivel (volle melk, volle yoghurt, enzovoorts).
  • Neem drie energie- en eiwitrijke tussendoortjes per dag. Gebruik hiervoor de menukaart eiwitrijke tussendoortjes.
  • Kauw tijdens het eten goed en zit rechtop.

Als u minder trek heeft of misselijk bent, kan het moeilijk zijn om voldoende energie en eiwitten binnen te krijgen. Wij raden u aan verdeeld over de dag kleine hoeveelheden te eten. Tijdens uw ziekenhuisopname krijgt u drie keer per dag een tussendoortje aangeboden van de zorgondersteuner of van de verpleging. U mag hier tussentijds ook zelf om vragen.

In het ziekenhuis is uw verdeling van de maaltijden:
08.00 uur: ontbijt
10.00 uur: tussendoortje
12.00 uur: lunch
14.00 uur: tussendoortje
17.30 uur: warme maaltijd
19.00 uur: tussendoortje

Adviezen bij (risico op) ondervoeding

Waarom HMC?

  • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
  • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
  • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
  • Gastvrij ziekenhuis