Adviezen bij gips

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Bronovo en
HMC Westeinde 088 979 23 91
ma t/m vr van 08.00 - 17.00 uur

Locatie

Cijfers

Per jaar:

15.000 patiënten

Over adviezen bij gips

Uw gipsverband werd aangelegd op:
______ - _____ - ________ (datum)

U wordt voor controle op de gipskamer verwacht op:
______ - _____ - ________ (datum)
_______________________ (tijd)

Komt u voor een eerste bezoek bij de gipskamer, schrijft u zich dan eerst in bij de inschrijfbalie in de hal van de polikliniek.

Neem uw verwijskaart van de huisarts mee!

U heeft op de Spoedeisende Hulp (SEH) of op de gipskamer een gipsspalk of een gipsverband gekregen. Deze webpagina informeert u hoe u hiermee om moet gaan, wat u moet doen bij klachten en waar u terecht kunt met vragen.

Zwelling voorkomen

In de eerste week is het belangrijk dat u uw arm of been omhoog houdt. Zo voorkomt u zwelling van uw gebroken arm of been.

  • Om zwelling van de arm te voorkomen: draag uw arm in een mitella of leg uw arm op een kussen. ’s Nachts kan de mitella af. Leg uw arm eventueel op een kussen in bed. Draag geen ringen aan de arm die in het gips zit.
  • Om zwelling van het been te voorkomen: leg uw been op twee kussens. Het is belangrijk dat de voet hoger ligt dan de knie en de knie hoger dan de heup. Leg voor ’s nachts kussens onder het matras.

Verzorging

U heeft bij ons kalkgips of kunstofgips gekregen. Beide soorten gips mogen niet nat worden. Bescherm het gips bij het douchen met een plastic zak of een speciale douchehoes. Deze douchehoes kunt u aanschaffen bij een apotheek of drogisterij.
Als u jeuk heeft in het gips, mag u nooit krabben of scherpe voorwerpen gebruiken om te krabben. Door de wondjes die u hierdoor krijgt, kunt u vervelende infecties krijgen. Bij jeuk kunt u met de koude stand van een föhn lucht in het gips blazen.

Bewegen

Als uw arm in een gipsspalk zit, draagt u deze zoveel mogelijk in een mitella. Til geen zware dingen en probeer uw arm niet te stoten.
Een gipsspalk om uw been mag niet worden belast. Hierop mag u dus nooit lopen. Heeft u kunststofgips gekregen? Dan mag u het gips alleen belasten als u toestemming heeft van de arts.
Als u het gips niet mag belasten, kunt u krukken gebruiken om naar de wc en naar bed te gaan. Voor de rest moet u zo min mogelijk lopen. De krukken zijn verkrijgbaar op de Spoedeisende Hulp en bij thuiszorgwinkels.

Zolang u een gipsspalk of gipsverband draagt, mag u niet autorijden. Neem voor meer informatie hierover contact op met uw verzekeraar.

Oefeningen

Oefeningen zijn belangrijk om de bloedsomloop te stimuleren. Door oefeningen te doen, houdt u uw gewrichten soepel en blijft uw spierkracht zoveel mogelijk behouden. Probeer de volgende oefeningen enkele keren per dag te doen. Doe ze dan steeds minimaal vijf keer achter elkaar:

Oefening 1

hand.jpeg

De vingers afwisselend buigen en strekken.

Oefening 2

oefening2.jpeg

De schouder ronddraaien.

Oefening 3

oefening3.png

De elleboog en knie strekken en buigen.

Wanneer contact opnemen met het ziekenhuis

U moet contact opnemen met het ziekenhuis wanneer:

  • Uw vingers of tenen blauw worden en/of gaan tintelen
  • U uw vingers of tenen niet of nauwelijks meer kunt bewegen
  • U meer pijn krijgt ondanks dat u pijnstilling gebruikt
  • Het gips nat of gebroken is

Vragen

Heeft u na het lezen van deze webpagina nog vragen, dan kunt u bellen met het onderstaande telefoonnummer:

HMC Westeinde

08.30 uur - 16.00 uur: Gipskamer 088 979 30 98

Bij spoed ‘s avonds, ‘s nachts en in het weekend kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp: 088 979 23 80

Adviezen bij gips

Waarom HMC?

  • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
  • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
  • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
  • Gastvrij ziekenhuis