Advies voor een vezelverrijkte voeding

U heeft het advies gekregen om meer vezels in de voeding te gebruiken. Voedingsvezels komen alleen voor in plantaardige producten. In het ene product zitten meer voedingsvezels dan in het andere product. Per dag heeft u 30 tot 40 gram voedingsvezels nodig. Op deze webpagina leest u waarom u vezels nodig heeft en hoe u aan voldoende voedingsvezels per dag kunt komen. Met de bijgevoegde tabel die u kunt vinden op deze webpagina, kunt u uitrekenen of uw voeding voldoende voedingsvezels bevat.

Specialismen en team

Afspraak en contact

088 979 28 30
van 08.00-17.00 uur

dietetiek@haaglandenmc.nl

 

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over advies voor een vezelverrijkte voeding

U heeft het advies gekregen om meer vezels in de voeding te gebruiken. Voedingsvezels komen alleen voor in plantaardige producten. In het ene product zitten meer voedingsvezels dan in het andere product. Per dag heeft u 30 tot 40 gram voedingsvezels nodig. Op deze webpagina leest u waarom u vezels nodig heeft en hoe u aan voldoende voedingsvezels per dag kunt komen. Met de bijgevoegde tabel die u kunt vinden op deze webpagina, kunt u uitrekenen of uw voeding voldoende voedingsvezels bevat.

Voedingsvezels

Vezels zijn deeltjes uit planten die niet verteerd worden in de dunne darm. Ze komen dus onverteerd in de dikke darm terecht. Een eigenschap van voedingsvezels is dat ze vocht vasthouden, waardoor de ontlasting soepeler wordt.
Vezels verminderen de kans op aandoeningen van de darmen, zoals het prikkelbaar darmsyndroom en uitstulpingen in de darmen die kunnen gaan ontsteken. Daarnaast geven ze een verzadigd gevoel dat overgewicht tegen kan gaan.

Er bestaan twee soorten voedingsvezels: oplosbare vezels en onoplosbare vezels.

Oplosbare vezels

Oplosbare vezels stimuleren de darmbeweging en daarmee een goede werking van de darmen. Ze zitten met name in peulvruchten, groente en fruit.

Onoplosbare vezels

Onoplosbare vezels houden vocht vast waardoor de ontlasting soepeler wordt. De onoplosbare vezels zitten met name in volkoren- en graanproducten, zoals volkorenbrood, bruinbrood, zilvervliesrijst en zemelen.

De vezeltabel

Probeer elke dag 30 tot 40 gram voedingsvezels te gebruiken. U kunt met de tabel zelf berekenen hoeveel voedingsvezels u per dag binnenkrijgt.

Geleidelijk meer vezel gebruiken

Het is aan te raden de hoeveelheid voedingsvezels geleidelijk te verhogen. Als u niet gewend bent aan het gebruik van een ruime hoeveelheid vezels, dan kunt u in het begin last krijgen van winderigheid. Dit komt doordat de bacteriën in de dikke darm bij het verwerken van vezels extra gas vormen. Ook kunnen bepaalde voedingsmiddelen (zoals koolzuurhoudende dranken, ui, koolsoorten, peulvruchten etc.) extra winderigheid veroorzaken.

Bij gebruik van minder dan 30 gram vezels per dag

Als u minder dan 30 gram voedingsvezels per dag eet, dan is het advies om 10 gram voedingsvezels meer te eten. U kunt in de tabel zien met welke voedingsmiddelen u het aantal voedingsvezels per dag kunt verhogen.

Bij gebruik van 30-40 gram vezels per dag

Als u tussen de 30 en 40 gram vezels per dag eet, kunt u in de tabel zien met welke voedingsmiddelen u het aantal voedingsvezels per dag kunt verhogen. Het advies is om 40 gram voedingsvezels per dag te eten.

Tips voor het verwerken van vezelproducten

Extra vezels kunnen aan de voeding worden toegevoegd door vezelproducten toe te voegen aan:

 • Melk- en melkproducten;
 • Appelmoes;
 • Soep;
 • Gehakt;
 • Omelet of roerei;
 • Aardappelpuree;
 • Pannenkoek (beslag).

Overige adviezen voor een goede spijsvertering

 • Drink voldoende. Om de ontlasting soepel te houden, hebt u voldoende vocht nodig. Als u bij vezelverrijkte voeding te weinig drinkt, kan er verstopping van de darmen (obstipatie) ontstaan. Het advies is om 1,5 tot 2 liter, verdeeld over de dag, te drinken. Dit zijn 12 tot 16 kopjes (à 125 ml) met bijvoorbeeld water, thee en koffie, vruchtensap en melkproducten. Tip: Controleer aan de hand van uw urine of u voldoende vocht gebruikt. Als de urine licht van kleur is en niet te sterk ruikt, gebruikt u waarschijnlijk voldoende vocht.
 • Sla geen maaltijden over. Er zijn minimaal drie hoofdmaaltijden per dag nodig om aan voldoende vezels te komen.
 • Begin de dag met een vezelrijk ontbijt. Dat stimuleert de werking van de darmen.
 • Zorg dagelijks voor voldoende lichaamsbeweging. Ook dit bevordert de werking van de darmen.

Probiotica en prebiotica

Probiotica zijn levende bacteriën die aan sommige producten zijn toegevoegd of die in de vorm van capsules bij een apotheek verkocht worden. In sommige gevallen kunnen deze probiotica de darmwerking bevorderen. Het nut hiervan bij verschillende groepen mensen wordt echter nog onderzocht.

Prebiotica zijn meestal onverteerbare voedingsvezels die aan producten toegevoegd kunnen worden. Ze worden in de dikke darm afgebroken. Er ontstaan hierbij bepaalde stoffen die de darmpassage versnellen. Een andere functie van deze prebiotica is dat ze de groei van sommige bacteriën in de dikke darm stimuleren. Door deze laatste functie kunnen prebiotica ook belangrijk zijn voor gezonde darmen. De werking van prebiotica is echter nog onvoldoende onderzocht.
Producten waaraan zowel pro- als prebiotica zijn toegevoegd, worden synbiotica genoemd.

Voor al deze biotica geldt: Vraag vooraf na bij uw arts of diëtist of u er baat bij kunt hebben en welke producten u dan dient te gebruiken.

Onvoldoende resultaat?

Als na vier tot zes weken uw situatie niet verbeterd is door een vezelverrijkte voeding, regelmaat in het voedingspatroon, ruim gebruik van drinkvocht en meer lichaamsbeweging, dan is het verstandig om uw huisarts te raadplegen.

Vragen

Heeft u na het lezen van de webpagina nog vragen, dan kunt u op werkdagen tussen 08.00 en 17.00 uur telefonisch contact opnemen met een van de diëtisten van het ziekenhuis via telefoonnummer 088 979 28 30. U kunt ook een email sturen naar dietetiek@haaglandenmc.nl.

 

Advies voor een vezelverrijkte voeding

Waarom HMC?

 • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
 • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
 • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
 • Gastvrij ziekenhuis