Blessure van de achillespees

U heeft last van uw achillespees. Daardoor kunt u niet voluit sporten. De sportartsen van HMC helpen u snel en deskundig van uw klachten af.

 

Specialismen en team

Afspraak en contact

HMC Antoniushove
088 979 48 90
ma t/m tot vr van 08.00 - 16.00 uur

Locatie

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over een blessure van de achillespees

U heeft last van uw achillespees. Daardoor kunt u niet voluit sporten. De sportartsen van HMC helpen u snel en deskundig van uw klachten af.

Snelle diagnose

U kunt binnen 8 werkdagen op onze polikliniek terecht voor een diagnose. De sportarts bepaalt dan wat de juiste behandeling van uw blessure is. Het doel is om u snel weer te laten herstellen, zodat u uw sport weer kunt beoefenen op de manier die u wilt. En zo kunt u ook in uw dagelijks leven weer goed uit de voeten.
Voor het maken van een afspraak voor een consult bij de sportarts heeft u een verwijsbrief van uw huisarts nodig.

Wat is de achillespees?

De achillespees bevindt zich in het onderbeen en verbindt de kuitspieren en het hielbeen.

Klachten

U heeft (toenemende) pijn in uw onderbeen, bij de aanhechting van de pees. Deze pijn is geleidelijk aan ontstaan. Vaak nemen de klachten af als u in beweging komt. U merkt echter dat het steeds langer duurt voordat de pijn verdwijnt of minder wordt. Soms is de pees ook gezwollen op de plek boven het hielbot. Deze blessure is meestal het gevolg van overbelasting.

Behandeling

De sportarts geeft u speciale oefeningen voor de achillespees. Deze oefeningen zorgen ervoor dat de achillespees sterker wordt. Met behulp van deze oefeningen kunnen veel patiënten (60 – 80 %) na 3 tot 6 maanden weer op het oude niveau bewegen en sporten.

Het is bekend dat u de eerste weken meer last van pijn kunt krijgen. Hier hoeft u zich geen zorgen over te maken. Bij de meeste mensen wordt de pijn binnen 6 weken niet tot nauwelijks minder. Vaak gaat het pas beter na 2-3 maanden. Dit komt waarschijnlijk doordat het peesweefsel heel langzaam herstelt. Het is daarom belangrjk dat u de oefeningen hieronder zeker 3 maanden blijft doen.

Oefeningen:

  • 2 maal per dag, 3 series, per serie 15x gestrekt been
  • 2 maal per dag, 3 series, per serie 15x gebogen knie

Totaal: 180 maal per dag

De oefeningen mogen pijn doen. Mank lopen is echter niet de bedoeling.

De hoeveelheid tijd die u kwijt bent met de oefeningen, is niet meer dan 2 maal 10 minuten per dag (per been). De oefeningen kunnen zwaarder worden gemaakt door het dragen van een rugzak met gewicht. Overleg eerst met uw sportarts voordat u de oefeningen zwaarder maakt.

Tussen de oefeningen door kunt u de achillespees zelf masseren om de doorbloeding te stimuleren. Pak de achillespees tussen duim en wijsvinger stevig vast en kneed de pees rustig.

fig6 ach pees

De techniek van de oefeningen:

Gestrekt been:

fig1 ach pees

Ga op de tenen staan op de trap, met de belasting op het niet-geblesseerde been.

fig2 ach pees

Til het niet-geblesseerde been op, zodat u op het geblesseerde been staat.

Houd het geblesseerde been gestrekt en zak langzaam door (4-6 seconden) tot de hak lager dan de voorvoet komt (afbeelding 3). Er wordt nu kracht geleverd terwijl de kuitspieren worden opgerekt (dit heet excentrische belasting).

Plaats het niet-geblesseerde been weer op de trap en ga op de tenen staan, waarbij de kracht door het niet-geblesseerde been wordt geleverd.

Herhaal deze beweging 15 keer, 3 series, 2 maal per dag.

fig3 ach pees

Licht gebogen knie:

Buig de knieën licht en houd deze de hele oefening lang in dezelfde hoek!
fig4 ach pees

Voer de oefening op dezelfde manier uit als de oefening met het gestrekte been. Houd het geblesseerde been licht gebogen en zak langzaam door (4-6 seconden) tot de hak lager dan de voorvoet komt.

Plaats het niet-geblesseerde been weer op de trap en ga op de tenen staan, waarbij de kracht door het niet-geblesseerde been wordt geleverd.
Herhaal ook deze beweging 15 keer, 3 series, 2 maal per dag. Voor en na de oefening de kuitspieren rekken (op 2 manieren, met gestrekt en gebogen been); 3 maal 8 seconden ieder.

fig5 ach pees

Sportadvies

De eerste 4 weken mag u niet hardlopen. U mag wel alternatieve sporten beoefenenen zoals zwemmen en fietsen. Daarna mag u in overleg met uw behandelend sportarts geleidelijk weer beginnen met uw sport. De pijn tijdens het sporten moet daarbij minder dan 2 op een schaal van 10 zijn.

Als u meer last krijgt van ochtendstijfheid, adviseren we u om minder te sporten.

Startschema

Na 4 weken: 2x per week maximaal 10 minuten hardlopen. Breid dit uit met 2 minuten per week.

Het hardlopen doet u als volgt: 2 minuten hardlopen - 2 minuten wandelen - 2 minuten hardlopen, enzovoorts.

Over Sportgeneeskunde

HMC heeft een speciale afdeling Sportgeneeskunde. U kunt bij de sportartsen terecht voor een snelle diagnose, doeltreffende behandeling, preventief advies en sportkeuringen. Ook als u (nog) niet aan sport doet bent u van harte welkom. Daarnaast doen wij preventief medisch onderzoek (‘health checks’) voor particulieren en bedrijven.

De afdeling Sportgeneeskunde bevindt zich in HMC Antoniushove. Wij hebben iedere dag spreekuren. U kunt van maandag tot en met vrijdag van 08.00 - 16.00 uur telefonisch een afspraak met de sportartsen maken. Ons telefoonnummer is 088 979 48 90.

Achillespees blessure

Waarom HMC?

  • Binnen 8 werkdagen een afspraak op de polikliniek
  • Ervaren, gespecialiseerde sportartsen
  • Samenwerking met o.a. radiologie, orthopedie en andere specialismen

Het team