Aandoening van het netvlies

Macula pucker

U bent bij de oogarts geweest en er is bij u een macula pucker geconstateerd. Op deze webpagina leest u meer over deze aandoening, het onderzoek en een eventuele operatie. Deze operatie wordt niet in het Haaglanden Medisch Centrum (HMC) gedaan. Als u een operatie nodig heeft, wordt u doorverwezen naar een ander ziekenhuis.

Specialismen en team

Afspraak en contact

088 979 29 30
ma t/m vr van 08.00 - 12.00 uur en van 13.00 - 17.00 uur

info.oogheelkunde@haaglandenmc.nl

Locatie

Cijfers

Ca. 27.000 patiënten per jaar
2.500 oogheelkundige ingrepen per jaar in onze eigen operatiekamer in HMC Bronovo

Over aandoening van het netvlies

U bent bij de oogarts geweest en er is bij u een macula pucker geconstateerd. Op deze webpagina leest u meer over deze aandoening, het onderzoek en een eventuele operatie. Deze operatie wordt niet in het Haaglanden Medisch Centrum (HMC) gedaan. Als u een operatie nodig heeft, wordt u doorverwezen naar een ander ziekenhuis.

Macula pucker

De gele vlek is het centrale deel van het netvlies achterin het oog (de macula). Met de gele vlek ziet u scherp. Door meestal onbekende reden kan er een dun vliesje of littekenweefsel over de macula gaan groeien. Doordat het dunne vliesje of het littekenweefsel samentrekt, gaat het netvlies eronder plooien. Dit wordt een macula pucker genoemd. Dit kan leiden tot vervormingen van het zicht. Het netvlies kan minder goed werken en het licht wordt tegengehouden. Het gevolg kan zijn dat u minder goed gaat zien, u kunt dubbel zien en u kunt een vertekend zicht hebben. Ook kan het zicht waziger worden.

h0993.jpg

Het onderzoek

Soms is het nodig dat er een OCT-scan van uw oog wordt gemaakt. Een OCT-scan is een foto van het netvlies.

Behandeling

Als de oogarts een operatie adviseert, wordt u doorverwezen naar een gespecialiseerde oogarts die u kan opereren. Deze operatie wordt niet in het HMC gedaan. Als u geopereerd moet worden, krijgt u informatie van het ziekenhuis waar u geopereerd wordt.

Complicaties

De volgende complicaties kunnen optreden:

  • Infectie: zoals bij alle operaties is er een klein risico op een infectie (1 op de 1000).
  • Netvliesloslating: bij vijf procent van de operaties kan er een netvliesloslating optreden.
  • Staar: als u nog niet bent geopereerd aan staar, krijgt u als gevolg van de operatie binnen een paar maanden tot een paar jaar na de operatie staar. Dit is goed te verhelpen met een staaroperatie.

Resultaten

De operatie zorgt er niet altijd voor dat het gezichtsvermogen weer 100% wordt. Bijna de helft van de patiënten die geopereerd worden, gaat na de operatie beter zien. De andere helft heeft geen verbetering van het gezichtsvermogen. Bij een heel klein percentage van de patiënten gaat het gezichtsvermogen achteruit na de operatie. Er is een kleine kans op vermindering van uw klachten en de kans op complicaties is groot.
Daarom wordt een operatie alleen aangeraden als u een snelle achteruitgang van het gezichtsvermogen heeft of als u klachten heeft aan twee ogen.

Als u niet geopereerd wordt, kan het zicht heel langzaam achteruit gaan. Meestal blijft het zicht heel lang stabiel. Macula pucker leidt niet tot blindheid.

Verhinderd

Bent u op het afgesproken tijdstip verhinderd? Bel dan zo snel mogelijk (uiterlijk 24 uur voor de afspraak) de polikliniek Oogheelkunde om uw afspraak af te zeggen of te verplaatsen. Dit kan op werkdagen van
08.30 - 12.00 uur en van 13.00 - 16.30 uur via telefoon 088 979 29 30.
In uw plaats kan dan een andere patiënt geholpen worden. Niet of te laat afgemelde afspraken worden in rekening gebracht.

Vragen

Als u na het lezen van deze webpagina nog vragen heeft, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Oogheelkunde.
De polikliniek Oogheelkunde is op werkdagen bereikbaar van 13.00 - 16.30 uur via 088 979 29 30 of via info.oogheelkunde@haaglandenmc.nl.

Aandoening van het netvlies

Waarom HMC?

  • Breed en gespecialiseerd zorgaanbod
  • We vernieuwen en verbeteren de zorg continu
  • Samenwerken vinden we vanzelfsprekend
  • Gastvrij ziekenhuis