24 uur urine opvangen voor onderzoek

U verzamelt 24 uur lang uw urine voor onderzoek. In het laboratorium meten we enkele stoffen die in uw urine zitten. Ook bepalen we de hoeveelheid urine die u heeft aangemaakt. Uw arts vraagt het onderzoek voor u aan.

Specialismen en team

Afspraak en contact

Polikliniek Pre-analyse
HMC Antoniushove
088 979 28 54
ma t/m vr 07.00 - 16.15 uur

Polikliniek Pre-analyse
HMC Bronovo
088 979 28 54
ma t/m vr 07.30 - 16.15 uur

Polikliniek Pre-analyse
HMC Westeinde
088 979 25 84
ma t/m vr 07.00 - 16.15 uur

Locatie

Cijfers

205.000 eerste polikliniek consulten
32.000 klinische opnames per jaar
155.000 verpleegdagen
60.000+ patiënten per jaar op de SEH
350 medisch specialisten

Over 24 uur urine opvangen voor onderzoek

U verzamelt 24 uur lang uw urine voor onderzoek. In het laboratorium meten we enkele stoffen die in uw urine zitten. Ook bepalen we de hoeveelheid urine die u heeft aangemaakt. Uw arts vraagt het onderzoek voor u aan.

Belangrijk om te weten

 • U kunt de flessen met urine alleen tijdens openingstijden inleveren bij het laboratorium op de afdeling Bloedafname in HMC Antoniushove, HMC Bronovo of HMC Westeinde. U vindt de openingstijden bovenin deze informatie. Lever de flessen liefst vóór 12.00 uur 's middags in.
 • We vragen u om voor het inleveren van de urine een afspraak te maken. Als u patiënt bent bij HMC kunt u zelf online een afspraak maken via ons patiëntenportaal mijnHMC. Staat u nog niet ingeschreven als patiënt bij HMC, of heeft u nog vragen? Bel dan met: 088 979 28 54 (ma t/m vr 08.30 - 17.00 uur).

Voorbereiding

 • Voor het verzamelen van de urine heeft u speciale flessen nodig. Deze kunt u ophalen bij de balie van de afdeling Bloedafname in HMC Antoniushove, HMC Bronovo of HMC Westeinde.
 • Normaal gesproken krijgt u twee flessen van twee liter mee. Denkt u meer nodig te hebben? Laat dit dan weten.
 • Soms bevatten de flessen conserveermiddel. Dit staat dan op het etiket. Spoel de flessen niet om. Raak het conserveermiddel niet aan. Raakt u het conserveermiddel per ongeluk toch aan? Spoel de huid dan af met veel water.

Urine verzamelen

 • U mag op elke dag van de week starten met urine verzamelen, maar bij voorkeur niet op vrijdag.
 • U verzamelt uw urine in een fles van twee liter. Op deze fles zit een etiket, waarop u de datum en het tijdstip zet van het begin én het einde van het verzamelen.
 • U hoeft niet direct in de fles te plassen. U mag ook plassen in een schone po en de urine daarna overgieten in de fles.
 • U start met het verzamelen van de urine ná de eerste keer dat u 's ochtend heeft geplast. Deze eerste ochtendurine verzamelt u dus niet, maar u schrijft wel op het etiket de datum en de tijd waarop u voor het eerst heeft geplast. Op het etiket ziet u waar u dit moet opschrijven.
 • Na die eerste keer plassen, verzamelt u alle urine in de urinebokaal. U doet dit 24 uur lang.
 • Het is belangrijk dat u in de 24 uur álle urine opvangt, omdat de uitslag van het onderzoek anders niet klopt.
 • U vangt wél de ochtendurine op van de volgende dag. Probeer op ongeveer hetzelfde tijdstip te plassen als de eerste ochtend. Schrijf op het etiket hoe laat u heeft geplast.

Urine bewaren

 • Sluit de fles steeds goed af.
 • Bewaar de verzamelde urine op een koele, donkere plaats – liefst in de koelkast, bij 4°C.
 • Bewaar de fles op een plek waar kinderen er niet bij kunnen.
 • Plast u meer dan in de fles past? Haal dan een extra fles op bij het laboratorium in HMC Antoniushove, HMC Bronovo of HMC Westeinde.

Gegevens controleren

Controleer of de volgende gegevens correct op de urinebokaal en het aanvraagformulier staan:

 • uw naam en voorletters
 • uw geboortedatum
 • de datum en begintijd
 • de datum en eindtijd van het verzamelen

Urine inleveren

De verzamelde urine levert u – samen met het aanvraagformulier – zo snel mogelijk in bij het laboratorium op de afdeling Bloedafname in HMC Antoniushove, HMC Bronovo of HMC Westeinde. Doe dit liefst vóór 12.00 uur 's middags. We vragen u om hiervoor een afspraak te maken. Als u patiënt bent bij HMC kunt u zelf online een afspraak maken via ons patiëntenportaal mijnHMC. Staat u nog niet ingeschreven als patiënt bij HMC, of heeft u nog vragen? Bel dan met: 088 979 28 54 (ma t/m vr 08.30 - 17.00 uur).

Moet u ook bloed laten afnemen? Dan kunt u dit meteen na het inleveren van de urine doen. Voor het afnemen van bloed moet u een afspraak maken. Dit doet u op dezelfde manier als het maken van een afspraak voor het afgeven van urine.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw behandelend arts.

Vragen

Heeft u nog vragen? Bel dan met het laboratorium via telefoonnummer 088 979 28 54 of
088 979 79 00. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 16.30 uur.

 

De afdeling Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde is ISO 15189 geaccrediteerd onder nummer M068.

24 uur urine opvangen voor onderzoek

Waarom HMC?

Voor een goede diagnose voor, tijdens en na een behandeling beschikt HMC over een eigen laboratorium: het Klinisch Chemisch en Hematologisch Laboratorium (KCL).