S.B. Keizer

Orthopedisch chirurg

                                  S.B. Keizer

"Mijn focus ligt, naast voet- en enkelchirurgie, op heupen. Ik ben gespecialiseerd in het implanteren van de eerste heupprothese van een patiënt: de zogenaamde primaire heupprothesiologie. Maar ook voor een uitgebreide herstelchirurgie van de heup kunnen patiënten bij mij terecht. Dit is het geval als eerdere heupoperaties voor protheses of heupfracturen niet zijn gelukt, bijvoorbeeld door infecties.

Onderzoek naar heupprothese

Als onderzoeker ben ik betrokken bij verschillende onderzoeken naar heupprotheses. Hierbij kijken we met een speciale radiologische techniek naar de fixatie (vasthechten) van verschillende heupimplantaten. Normaal kun je pas na 10 jaar zien of een prothese goed blijft vastzitten. Met de technieken die wij gebruiken bij dit onderzoek, kun je al na 2 jaar zeggen of een prothese goed is. Dit onderzoek is daarmee ook van belang voor de nieuwe ontwikkelingen van nieuwe heupprotheses. 

Sneller lopen zonder hulpmiddelen

Van orthopedisch chirurg De Witte, verbonden aan het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis in Aalst (België), heb ik in 2009 een nieuwe techniek voor heupprothese-operaties aangeleerd: de voorste benadering. Hierbij opereren we de heup via de lies door de ruimte die er is tussen de bovenbeenspieren. Grote voordeel hierbij is dat er geen spieren los gemaakt hoeven te worden van de heup waardoor patiënten sneller, meestal binnen 4 weken, kunnen lopen zonder hulpmiddelen. 

Minder stijf en kortere periode gips

De voorvoetchirurgie en de operatie bij scheefstand van de grote teen (hallux valgus) hebben mijn speciale interesse. Sinds enkele jaren wordt in het buitenland de hallux-valgusoperatie steeds vaker met een minimaal litteken (percutaan) verricht. In 2013 – na scholing in Duitsland – heb ik deze techniek in Den Haag geïntroduceerd. Het voordeel voor de patiënt is dat de grote teen minder stijf is en dat er een veel korte periode gips nodig is.

Publicaties

Zie www.pubmed.com voor volledig overzicht.

Opleiding & ervaring

Specialist sinds:

2003

BIG-nummer:

19044526501

Opleiding:

Geneeskunde: Universiteit Utrecht
Orthopedie: Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) Leiden

Talen:

Engels, Nederlands

Nevenfuncties & lidmaatschappen

Lid wetenschapscommissie MCH-Bronovo

Aandachtsgebieden

Heup
Voet
Enkel

Wetenschappelijke artikelen & publicaties van deze specialist

PubMed is de algemeen toegankelijke biomedische databank van de NLM (National Library of Medicine).

PubMed.gov logo

Deze specialist op PubMed