dr. P. van der Zwaal

Orthopedisch chirurg

                                  dr. P. van der Zwaal

"In 2013 ben ik gepromoveerd op een onderzoek naar scheuren in het manchet van spieren en pezen rondom het schoudergewricht: de zogenaamde rotator cuff. Ook nu houd ik me nog bezig met onderzoek naar dit onderwerp. Bovendien ben ik betrokken bij klinisch onderzoek naar arm- en enkelbreuken. Functiebeperking en pijn bij patiënten met klachten aan rug, schouder, heup, arm of been heb ik altijd al boeiend gevonden. Met name de relatie tussen deze klachten en een afwijking of stoornis in het lichaam. De uitdaging is te onderzoeken of we deze patiënten kunnen helpen met een operatie of dat zij gebaat zijn met, bijvoorbeeld, een verwijzing naar de fysiotherapeut. Wetenschappelijk onderzoek is hierbij onmisbaar. Het zorgt ervoor dat je kritische vragen blijft stellen en gestructureerd op zoek gaat naar antwoord op vragen. Alleen zo kom je tot behandelplannen die werken. 

Samenwerking en opleiding

Belangrijk onderdeel van onze praktijk is dat wij de bevoegdheid hebben om permanent 6 artsen op te leiden tot volwaardig orthopedisch chirurgen. Het verzorgen van de opleiding maakt dat er voortdurend interactie is op het gebied van patiëntenzorg, onderwijs en onderzoek. Dit tilt ons als groep op een hoger niveau, waar de patiënt ook de vruchten van plukt. Ook nauwe samenwerking met andere specialismen binnen het ziekenhuis is van grote waarde. We kunnen zo makkelijk andere specialisten betrekken bij de behandeling als dat nodig is. En als orthopedisch chirurg kunnen we neurochirurg, (plastisch) chirurg en radioloog voorzien van gespecialiseerde kennis over botten, gewrichten, spieren, pezen en banden. 

Goede uitleg 

Belangrijk vind ik om goed te luisteren naar de klacht van de patiënt en te kijken of er een orthopedische operatie te bieden is. Vervolgens wil ik goede uitleg verstrekken over de aandoening en behandelingsmogelijkheden. Ook als volgens mij een operatie niet de beste oplossing is. De verwachtingen van de patiënt moeten overeenkomen met de mogelijkheden die de geneeskunde te bieden heeft."

Publicaties

Zie www.pubmed.com voor volledig overzicht.

Opleiding & ervaring

Specialist sinds:

2012

BIG-nummer:

69064790601

Opleiding:

Geneeskunde: Universiteit Leiden
Orthopedie: Albert Schweitzer Ziekenhuis Dordrecht, Medisch Centrum Haaglanden, Leids Universitair Medisch Centrum

Promotie:

Onderwerp: scheuren in het manchet van spieren en pezen rondom het schoudergewrich (rotator cuff) - Proefschrift: On rotator cuff tears. Studies on evaluation, clinical outcome and surgical treatment. - 2013

Talen:

Engels, Nederlands

Nevenfuncties & lidmaatschappen

Vice-voorzitter BenoemingsAdvies Commissie (BAC) HMC
Bestuurslid Nederlandse Vereniging Orthopedisch Traumatologie (NVOT)
Lid werkgroep landelijke Richtlijncommissie Complexe Onderbeenfracturen
Plaatsvervangend opleider Sportgeneeskunde deelgebied Orthopedie
Reviewer diverse internationale orthopedisch wetenschappelijke tijdschriften

Aandachtsgebieden

Complexe orthopedische traumatologie (botbreuken)
Schouder en arm
Artroscopie (kijkoperaties)

Wetenschappelijke artikelen & publicaties van deze specialist

PubMed is de algemeen toegankelijke biomedische databank van de NLM (National Library of Medicine).

PubMed.gov logo

Deze specialist op PubMed