dr. E.R.A. van Arkel

Orthopedisch chirurg

"De meniscus kan al jaren op mijn bijzondere belangstelling rekenen. Ik heb ook veel expertise opgebouwd op dit onderdeel van het kniegewricht. Vroeger werden kniegewrichten zonder pardon verwijderd als mensen daar pijnklachten hadden. Inmiddels zijn we daar een stuk terughoudender in en kunnen we een deel van het meniscusletsel ook via een kijkoperatie met goed resultaat hechten."

                                  dr. E.R.A. van Arkel

"Moet een meniscus toch worden verwijderd, dan kan dat bij mensen die hun knieën veel gebruiken – en bijvoorbeeld geen zittend beroep hebben – toch problemen opleveren. Die mensen bied ik als enige in Nederland de mogelijkheid aan van een meniscustransplantatie. Jaarlijks doe ik 8 tot 12 van deze meniscustransplantaties.

Sneller herstel

Dankzij de kijkoperatie (artroscopie) is er de laatste jaren veel vooruitgang geboekt. De resultaten van operaties zijn beter: het geopereerde gewricht functioneert beter en de patiënt herstelt sneller. Vooral bij sportletsel is snel herstel een belangrijk doel van patiënten: sporters zijn gefocust op een snelle return to sports. Daarom vind ik de nauwe samenwerking van onze afdeling met de afdeling Sportgeneeskunde – uniek in Nederland – belangrijk. Zo kunnen we mensen snel en goed begeleiden in hun terugkeer naar de sport. Bijvoorbeeld met uitgebreide kniebandreconstructies.

Voetbal en rugby

Onze bijzondere expertise in de behandeling van sporters blijkt onder andere uit het feit dat ik consulent ben voor de Haagse voetbalclub ADO (profs en jeugdteams) en de sporters van de Rugby Academy. Hebben de sporters last van een blessure? Dan kijkt eerst de eigen arts en fysiotherapeut. Als zij er niet uitkomen, schakelen ze mij in. Net als alle andere patiënten kunnen deze sporters rekenen op een snelle diagnostiek en een gedegen behandelplan. De kennis en ervaring die wij opdoen bij de behandeling van deze sporters helpt ons ook om andere patiënten beter te behandelen en te ondersteunen bij de revalidatie

Wetenschap en opleiding

Wetenschap is belangrijk voor de ontwikkeling van het specialisme. Als opleider stimuleer ik daarom wetenschappelijk onderzoek bij onze arts-assistenten. Opleider zijn houdt me kritisch. Je blijft altijd de vraag stellen waarom je iets doet." 

Publicaties

Zie www.pubmed.com voor volledig overzicht.

Opleiding & ervaring

Specialist sinds:

1998

BIG-nummer:

29019714601

Opleiding:

Geneeskunde: Universitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht
Orthopedie: Academisch Ziekenhuis Maastricht, De Wever Ziekenhuis Heerlen
Opleiding tot specialist Atrium Medisch Centrum Heerlen en Academisch Ziekenhuis Maastricht

Werkervaring:

Sinds 1998 werkzaam in HMC

Promotie:

Onderwerp: meniscustransplantatie - Proefschrift: Human meniscal transplantation - Maastricht 2002

Talen:

Duits, Engels, Nederlands

Nevenfuncties & lidmaatschappen

Opleider Orthopedie ROGO West
Consulent ADO Den Haag Dames en Heren teams
NOV
NVA
ISAKOS
ESSKA

Aandachtsgebieden

Sportletsel
Knie- en schouderletsels

Wetenschappelijke artikelen & publicaties van deze specialist

PubMed is de algemeen toegankelijke biomedische databank van de NLM (National Library of Medicine).

PubMed.gov logo

Deze specialist op PubMed