Y. van Berkel

Kinderarts

                                  Y. van Berkel

Als geboren en getogen Hagenees was het fantastisch om in 2020 in HMC aan de slag te kunnen gaan als algemeen kinderarts. Doordat we kinderen behandelen van 0 tot 18 jaar oud is het vak ontzettend breed: alle soorten ziektebeelden komen voorbij, en kinderen van verschillende leeftijden (en hun ouders) ervaren de klachten allemaal anders. Ik vind het belangrijk om deze verschillen snel te herkennen en mijn benadering hierop aan te passen. Samen met informatievertrekking op ieder zijn eigen niveau en een gezamenlijke besluitvorming is dat voor mij de basis voor een goede behandelrelatie.

Mijn opleiding tot kinderarts heb ik gedaan in het VU medisch centrum in Amsterdam. Aan het eind van mijn opleiding heb ik mij verdiept in de kinderendocrinologie. Kinderendocrinologie is het specialisme dat zich bezighoudt met het hormonale systeem van het kind. Hormonen worden gemaakt door bijvoorbeeld de schildklier, de bijnier of de hypofyse en komen via het bloed terecht bij de organen. Kinderen groeien door schildklierhormoon, groeihormoon en geslachtshormonen, maar niet ieder kind groeit even hard of ontwikkeld zich hetzelfde. Een vermoeden op een probleem van de lengtegroei (te klein/ te groot) of de puberteit (te vroeg/ te laat) kan voor heel veel onrust zorgen bij kinderen, maar ook bij hun ouders. De rol van deze hormonen vinden mensen hierin vaak moeilijk te plaatsen. Graag help ik kinderen en hun ouders bij het begrijpen van dit soort klachten om daarna samen naar de beste oplossing te zoeken.

Naast het dagelijks werk op de polikliniek en de kinderafdeling coördineer ik met veel plezier de opleiding en het onderwijs van de toekomstige artsen op onze kinderafdeling. Hiervoor heb ik in 2019 ook mijn Basiskwalificatie Onderwijs aan de Vrije Universiteit in Amsterdam behaald. Ik ben eindverantwoordelijke voor onze arts-assistenten (ANIOS), medeverantwoordelijke voor het coschap kindergeneeskunde, en stageopleider voor de Huisartsen In Opleiding (HAIOs).

Opleiding & ervaring

Specialist sinds:

2020

BIG-nummer:

69916155801

Opleiding:

Opleiding tot specialist: VUmc, Amsterdam
Basis Kwalificatie Onderwijs (BKO): Vrij Universiteit, Amsterdam
Geneeskunde studie: AMC, Amsterdam

Werkervaring:

Sinds 2020 werkzaam in HMC

Talen:

Engels, Frans, Nederlands

Nevenfuncties & lidmaatschappen

Nederlandse vereniging voor de Kindergeneeskunde (NVK), lid sectie kinderendocrinologie

Aandachtsgebieden

Algemene kindergeneeskunde, kinderendocrinologie, onderwijs & opleiding