S.J.M. Wouterse

Radiotherapeut-oncoloog

                                  S.J.M. Wouterse

Het bijzondere aan het vak radiotherapie vind ik dat het enerzijds een heel technisch vak is en dat ik anderzijds heel intensief contact heb met mijn patiënten. Iedereen gaat anders om met de diagnose kanker en heeft op een verschillende manier ondersteuning nodig. Mensen begeleiden in zo’n moeilijke periode in hun leven geeft mij veel voldoening.

Ik zie de behandeling van kanker echt als een gezamenlijke inspanning, samen met de patiënt, mijn collega-medisch specialisten en het team op onze afdeling. Na een uitgebreid gesprek met de patiënt over reden van de radiotherapie, de behandelmogelijkheden en de te verwachten bijwerkingen, komen we samen tot een passend behandelplan.

Radiotherapie is een vak dat zich heel snel ontwikkelt. Er komen steeds meer mogelijkheden om tumoren nog preciezer en sneller te behandelen, met steeds minder bijwerkingen in het gezonde weefsel. Hierdoor hebben patiënten na de behandeling minder blijvende klachten en staat hun leven minder in het teken van de ziekte. De ontwikkelingen in het vak worden door ons radiotherapieteam in HMC op de voet gevolgd en de nieuwste technieken worden veelvuldig geïmplementeerd en toegepast.

Binnen de afdeling Radiotherapie zijn mijn voornaamste aandachtsgebieden de behandeling van borstkanker en kanker van het maagdarmstelsel, bijvoorbeeld slokdarmkanker, stereotactische radiotherapie van levermetastasen, anuskanker en endeldarmkanker met uitwendige bestraling, zo nodig in combinatie met chemotherapie en intra-operatieve radiotherapie.

Opleiding & ervaring

Specialist sinds:

2014

BIG-nummer:

39063195401

Opleiding:

Studie geneeskunde aan: Universiteit van Amsterdam
Opleiding specialist: Academisch Medisch Centrum (AUMC, locatie AMC) Amsterdam

Talen:

Engels, Nederlands

Nevenfuncties & lidmaatschappen

Nederlandse Vereniging voor Radiotherapie en Oncologie (NVRO)
European Society for Radiotherapy & Oncology (ESTRO)
Landelijk Platform Radiotherapie Gastro-enterologie (LPRGE)
Landelijke werkgroep Leverstereotaxie

Specialisme

Radiotherapie

Aandachtsgebieden

Borstkanker, tumoren van het maagdarmstelsel en de lever
Nevenaandachtsgebied: gynaecologische tumoren