S.A.J. Loyson

Klinisch patholoog

“De microscoop is ons belangrijkste hulpmiddel”

                                  S.A.J. Loyson

“Pathologie behoort tot de medische functies die ondersteunend zijn. De patholoog gaat in anonimiteit schuil achter veel medische beslissingen. We onderzoeken weefsels en cellen die iets kunnen zeggen over de ziekte waaraan mensen lijden en over het verloop daarvan. In de eerste plaats zijn wij dokters die meedenken met de behandelend arts. De diagnose is immers bepalend voor het opstellen van een behandelplan en voor de prognose.

Bij kleine weefselstukjes (biopten) gaat het veelal om een eerste diagnose. Bij grote operatiepreparaten (excisies) gaat het om de definitieve diagnose, de radicaliteit en de uitgebreidheid van de ziekte. Daarbij is het doel ook om het resultaat te meten van chemotherapie, bestralingen en medicatie. Naarmate de wetenschap meer mogelijk maakt op het gebied van behandeling op maat, bepalen wij ook de DNA-code van de tumor.

Ik ben de opleiding tot patholoog gestart in 1989 en vanaf 1994 ben ik werkzaam als klinisch patholoog. Ik ben nog steeds erg enthousiast over mijn vak, dat naast kijken, puzzelen en vergelijken, ook multidisciplinair overleg met collega's inhoudt. De microscoop is ons belangrijkste hulpmiddel. Eigen kennis, dikke handboeken, internet en desgewenst overleg met collega pathologen moeten vervolgens leiden tot de juiste diagnose.”

 

Opleiding & ervaring

Specialist sinds:

1994

BIG-nummer:

19022586001

Opleiding:

Studie geneeskunde aan Rijksuniversiteit Leiden
Opleiding specialist Academisch Medisch Centrum (AMC), Amsterdam en Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), Leiden
Biologie, propedeuse, Katholieke Universiteit Leuven
Europees Pathologie Examen

Talen:

Engels, Italiaans, Nederlands

Nevenfuncties & lidmaatschappen

Lid Nederlandse Vereniging voor Pathologie (NVVP)
Lid British Division of the International Academy of Pathology (BDIAP)
Lid Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG)

Specialisme

Pathologie

Aandachtsgebieden

Huidziekten, borstkanker, longziekten