prof. dr. M.J.B. Taphoorn

Neuroloog

“Juist deze groep, patiënten met een hersentumor, wil ik zo goed mogelijk behandelen en begeleiden”

                                  prof. dr. M.J.B. Taphoorn

“Tijdens mijn studie geneeskunde raakte ik gefascineerd door de complexe bouw en werking van het zenuwstelsel. In mijn opleiding tot neuroloog kwam ik al vroeg met hersentumorpatiënten in aanraking. De combinatie van een kwaadaardige ongeneeslijke ziekte met een aantasting van essentiële functies van de hersenen door deze ziekte maakt deze groep patiënten en hun familie uitermate kwetsbaar. Juist deze groep patiënten wil ik zo goed mogelijk behandelen en begeleiden. De behandeling van deze patiëntengroep vraagt om een multidisciplinaire aanpak. Ik voel mij als regievoerder van ons neuro-oncologie team dan ook als een vis in het water. Vanuit een optimale zorg, begeleiding en behandeling voor deze patiënten volgt ook wetenschappelijk onderzoek, waarbij ik mij vooral richt op kwantiteit en kwaliteit van leven. Hopelijk geeft de behandeling levensverlenging, maar wat heeft de behandeling voor gevolgen voor het functioneren in het dagelijks leven?

De combinatie van het werken in ons neuro-oncologie team in HMC en het verrichten van onderzoek en het geven van onderwijs in mijn functie als hoogleraar in het LUMC is een uitgelezen kans om mijn ambities in mijn werk te realiseren. Ook de erkenning voor het Ministerie van VWS van HMC als expertisecentrum gliomen (primaire hersentumoren) draagt uiteraard bij.

Ook word ik enthousiast om jonge onderzoekers en aanstaande collega’s in het vak te begeleiden en op te leiden. Juist nu ik zelf in de laatste jaren van mijn carrière ben aangeland wil ik graag op de volgende generatie dokters en onderzoekers mijn ervaring overdragen en hen aansteken met dezelfde fascinatie die ik destijds voor mijn werk kreeg.”

Opleiding & ervaring

Specialist sinds:

2003

BIG-nummer:

19024220901

Opleiding:

Rijksuniversiteit Leiden
Opleiding specialist VC Medisch Centrum (VUmc) Amsterdam
Sabbatical neuro-oncologie VS (MD Anderson Cancer Center Houston TX; Memorial Sloan-Kettering Cancer Center New York City, NY) 1998

Promotie:

Neuro-oncologie. Treatment of primary and metastastic brain tumours. Beneficial and adverse effects. Vrije Universiteit Amsterdam, 1994

Talen:

Engels, Nederlands

Nevenfuncties & lidmaatschappen

Hoogleraar Neuro-Oncologie Leids Universitair Medisch Centrum
Vice-voorzitter Wetenschappelijke Adviesraad Brain Tumour Charity UK
Editorial Board Neuro Oncology
Editorial Board Neuro Oncology Practice
Nederlandse Vereniging voor Neurologie(NVN) (voormalig voorzitter)
Landelijke Werkgroep Neuro-Oncologie (voormalig voorzitter)
EORTC Brain Tumour Group (voormalig penningmeester)
EORTC Quality of Life Group (voormalig bestuurslid)
European Association of Neuro-Oncology (voormalig bestuurslid)
Society of Neuro-Oncology

Aandachtsgebieden

Neuro-oncologie, hersentumoren