M.T. Tonk

Neuroloog

"Vaak is een scan niet nodig!"

                                  M.T. Tonk

"Sinds 2009 ben ik neuroloog en vanaf het begin werkzaam in het HMC met name op locatie Bronovo. Het begrijpen en behandelen van ziekten van het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg) is mijn grote interesse en de reden dat ik voor dit vak heb gekozen. Het mooie van neurologie is dat je door goed naar de patiënt te luisteren en te kijken, en met eenvoudige middelen zoals een wattenstokje, hamer en stemvork lichamelijk onderzoek te doen, toch een diagnose kan worden gesteld in het meest complexe orgaan van de mens: de hersenen. Vaak is een scan niet nodig!

Ik zie vaak mensen die bang zijn dat ze een akelige ziekte hebben, maar die gelukkig niet hebben. Ik denk dat het mijn taak is deze mensen serieus te nemen en gerust te stellen.  Helaas zijn veel neurologische aandoeningen nog onbehandelbaar, dus ik hoop dat mensen blij zijn als ik heb laten zien dat ze geen ernstige ziekte hebben.

Gelukkig zijn er inmiddels veel behandelingen voor ziekten waar we vroeger weinig aan konden doen. Met name voor de behandeling van MS is veel meer mogelijk en voor migraine zal er de komende jaren ook veel verbeteren. Ik hoop dat ik nog lang patiënten zal kunnen bijstaan door ze aan de ene kant goede medicijnen te bieden, maar ze aan de andere kant tegen de risico’s van te agressieve behandelingen met te veel bijwerkingen te kunnen beschermen."

Opleiding & ervaring

Specialist sinds:

2009

BIG-nummer:

99052057801

Opleiding:

Studie geneeskunde: Radboud Universiteit Nijmegen
Opleiding specialist: LUMC Leiden

Talen:

Engels, Nederlands

Nevenfuncties & lidmaatschappen

Nederlandse hoofdpijnvereniging
NVN
NVKNF

Aandachtsgebieden

Multiple Sclerose (MS), dementie, hoofdpijn