M.L.D. Broekman

Neurochirurg

"Ik wil mijn patiënt de voor hem of haar juiste en passende behandeling aanbieden"

                                  M.L.D. Broekman

Het menselijk brein vind ik het meest intrigerende orgaan. We weten nog steeds niet alles over dit ongelofelijk belangrijk orgaan.

Waarom ik neurochirurg wilde worden? Als er iets mis is in het brein dan vind ik het mooi om mijn bijdrage te leveren aan de behandeling en het welzijn van mijn patiënten. Ik houd van het actief oplossen en dat doe je als neurochirurg maar altijd binnen een team. Samen met neurologie, radiotherapie, de neuropsycholoog en medisch-oncoloog een plan bedenken hoe we het beste voor de patiënt kunnen zorgen waarbij ook de patiënt een duidelijke partner is in het team.

Het is een intellectueel uitdagend vak maar ook emotioneel uitdagend. Een hersentumor heeft veel invloed op het leven van mijn patiënten. Mijn empathie voor de patiënt is groot. Dat zie je terug in mijn handelen. Ik denk altijd wat zou je zelf willen als je patiënt zou zijn? Wat als de patiënt je partner is of je moeder? Daar handel ik naar. 

Wakkere chirurgie bij hersentumoren

Binnen de neurochirurgie is mijn aandachtsgebied hersentumoren. Mijn specialisatie is het opereren van patiënten terwijl ze ‘wakker’ zijn. Wakkere chirurgie is nodig om een tumor weg te kunnen halen in de buurt van belangrijke hersenfuncties voor spraak of bewegingen. Daarnaast opereer ik met fluorescentie technieken, dat is een techniek waarmee je de tumor beter in beeld kan brengen. Ook opereer ik patiënten met hersenletsel door een ongeluk. 

In HMC behandelen we veel patiënten met een hersentumor. We zijn een van de grootste expertise centra in Nederland voor gliomen. Dat zijn tumoren die ontstaan in de hersenen zelf. Anderen tumoren zijn uitzaaiingen van tumoren elders in het lichaam.

Ruimte voor goede zorg

Als neurochirurg heb ik bewust gekozen voor HMC omdat hier een gedreven neuro-oncologisch team aanwezig is én ruimte voor goede zorg. Onze verpleegkundig specialisten spelen een belangrijke rol binnen in het team. Zij zijn nauw betrokken bij de begeleiding van de patiënt en doen onderzoek naar de kwaliteit leven ná de behandeling om de zorg te verbeteren. Ik heb echt waardering voor hun inzet.

Wetenschappelijk onderzoek

Binnen HMC werk ik samen met het LUMC mee aan wetenschappelijk onderzoek. Met als belangrijkste doel ‘het verbeteren van de uitkomst van patiënten met een hersentumor’. Dit doen we op drie manieren. De eerste manier is dat we in het lab bezig zijn met ontwikkelen van nieuwe therapieën voor een betere behandeling van hersentumoren. We onderzoeken  de werking van nieuwe medicijnen en nog veiligere neurochirurgische operatietechnieken.

Ook doen we onderzoek naar hoe we diagnose voor de patiënten minder belastend kunnen maken. Bij een vermoeden van een hersentumor gebruiken we de scan maar voor de definitieve diagnose van zijn we nog altijd aangewezen op het bestuderen van hersenweefsel door het maken van een biopt. Dat kan risicovol zijn. Een nieuwe manier is ‘liquid biopsie’. Dit is het vaststellen van de diagnose van het soort hersentumor door het bekijken van zogenaamde ‘ blaasjes’ in het bloed.

Maar wat doen onze behandelingen voor de kwaliteit van leven? Wat is een goede uitkomst voor een patiënt? Als chirurg kan je veel. Hoe ver moet je gaan? Dat blijft voor mij de belangrijkste ethische vraag. Ik wil mijn patiënt de voor hem of haar juiste en passende behandeling aanbieden.

Opleiding & ervaring

BIG-nummer:

39065647301

Opleiding:

Studie geneeskunde: Universiteit Utrecht
Opleiding specialist: Universitair Medisch Centrum Utrecht
Overige studies: Rechten (Universiteit Utrecht)

Promotie:

AAV vectors as gene delivery vehicles tot he central nervous system, 2006

Talen:

Engels, Nederlands

Nevenfuncties & lidmaatschappen

• Lid European Board of Neurological Surgery
• Lid World Federation for Neurosurgical Societies (WFNS) neuro-oncology committee
• Lid Wetenschapsraad KiKa
• Lid Wetenschappelijk Adviesraad Stichting STOPhersentumoren.nl
• President Ethico-Legal committee van de European Association of Neurosurgical Societies
• Lid Ethical committee World Federation for Neurosurgical Societies (WFNS)
• Secretaris Kwaliteitscommissie Nederlandse vereniging voor neurochirurgie.

Aandachtsgebieden

hersentumoren

Wetenschappelijke artikelen & publicaties van deze specialist

PubMed is de algemeen toegankelijke biomedische databank van de NLM (National Library of Medicine).

PubMed.gov logo

Deze specialist op PubMed