M.A.P. van Ruler

Radiotherapeut-oncoloog

"Radiotherapie is echt een teamsport"

                                  M.A.P. van Ruler

"Al vroeg in mijn opleiding tot arts raakte ik geïnteresseerd in de oncologie. Het is bijzonder om te zien hoe ieder mens omgaat met de diagnose kanker en ik schep er voldoening uit om mijn patiënten hierin zo goed mogelijk te ondersteunen. Het mooie aan het vak radiotherapie is dat het een gerichte behandeling tegen kanker is, zonder dat mensen een operatie moeten ondergaan. Door steeds betere bestralingstechnieken kunnen wij steeds beter het gezonde weefsel sparen, wat leidt tot minder bijwerkingen.

Radiotherapie is echt een teamsport. Als radiotherapeut-oncoloog werk ik intensief samen met de radiotherapeutisch laboranten (MBB-ers), klinisch fysici, moulagemedewerkers, doktersassistenten, specialistisch verpleegkundigen, diëtisten en verwijzend medisch specialisten. Ook zie ik de patiënt als onderdeel van het team. Daarom vind ik het belangrijk om voorafgaand aan de behandeling een goede uitleg te geven van de reden van de bestraling en wat de mogelijke bijwerkingen zijn. Zo kunnen we gezamenlijk beslissen welke behandeling het beste past en begint de patiënt zo goed geïnformeerd mogelijk aan zijn of haar behandeling. Tijdens de bestraling zie ik mijn patiënten regelmatig en sta hen bij als er klachten door de bestraling ontstaan."

Opleiding & ervaring

Specialist sinds:

2016

BIG-nummer:

69913304701

Opleiding:

Studie Geneeskunde: Universiteit Leiden, afgestudeerd 2010
Opleiding tot radiotherapeut-oncoloog: Leids Universitair Medisch Centrum en Medisch Centrum Haaglanden, afgestudeerd 2016

Talen:

Engels, Nederlands

Nevenfuncties & lidmaatschappen

Dagelijks bestuur Werkgroep Hoofd-Hals Tumoren Leiden - Den Haag
Landelijk platform radiotherapie voor hoofd-hals tumoren (LPRHHT)
Nederlandse vereniging voor hoofd-hals tumoren (NWHHT)
Nederlandse Vereniging voor Radiotherapie en Oncologie (NVRO)
Lid Onderwijscommissie NVRO
European Society for Radiation Oncology (ESTRO)
Coassistenten onderwijs HMC
Regionale tumorwerkgroep oesofagus- en maagcarcinoom
Werkgroep Ingegraal kankercentrum Nederland – locatie Leiden; Longoncologie (IKNL)

Aandachtsgebieden

Hoofd-hals tumoren, huidtumoren, longtumoren en slokdarmtumoren