L.J.A. Taminiau

Orthopedisch chirurg

Voor elke patiënt de beste oplossing

                                  L.J.A. Taminiau

Lucas Taminiau is in januari het team van orthopedisch chirurgen komen versterken. Hij heeft zich gespecialiseerd in het plaatsen van heupprotheses via de zogenaamde voorste benadering. De afgelopen jaren deed hij er honderden.

“Mensen een nieuwe heup geven is enorm dankbaar werk. Vóór de operatie kunnen patiënten bijna niets en hebben ze veel pijn, erna gaat het heel gauw weer goed met ze. Ik heb wel eens iemand horen juichen in de wachtkamer, zo blij dat ie weer kon lopen.”

“Van de methode die we hier bij HMC gebruiken, ben ik echt fan. De voorste benadering, dus opereren via de voorkant van de heup, levert sowieso al minder pijn en ongemak op dan opereren via de bil. Patiënten mogen de volgende dag al naar huis en hebben doorgaans weinig last van hun wond. Maar het grootste pluspunt is dat wij tijdens de ingreep een röntgenfoto maken, om te checken of de prothese goed zit. Zo niet, dan doen we nog aanpassingen. En wat natuurlijk ook heel belangrijk is, zeker voor mensen met pijn: in HMC kun je vaak al binnen zes weken worden geholpen, terwijl de wachttijd in veel ziekenhuizen drie tot zes maanden is.”

Taminiau doet alleen nog maar heupen en knieën. “Dan word je er steeds handiger in. Maar het is zeker geen routineklus. Voor elke patiënt bekijk ik opnieuw wat voor hem of haar de beste oplossing is. Bovendien ben ik continu op zoek naar verbetering. Ik heb het vak geleerd in acht verschillende ziekenhuizen en loop ook nu nog regelmatig een dag mee met een collega in binnen- of buitenland. Zo blijf ik bijleren en stel ik mezelf op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen in het vakgebied.”  

Opleiding & ervaring

BIG-nummer:

99066815001

Talen:

Engels, Nederlands

Aandachtsgebieden

heupprotheses via de zogenaamde voorste benadering