dr. Th. W. van den Akker

Dermatoloog

“De meeste huidkankertjes zijn onschuldig, maar het is belangrijk de echt kwaadaardige huidkankers te herkennen en goed te behandelen”

                                  dr. Th. W. van den Akker

“De huid staat sterk in de belangstelling door de toename van huidkanker de afgelopen jaren. De meeste huidkankertjes zijn onschuldig, maar het is belangrijk de echt kwaadaardige huidkankers te herkennen en goed te behandelen. Ik ben vooral bezig met het onderscheid maken tussen goedaardige en kwaadaardige huidplekjes. Verder passen we alle behandelingen toe om deze op de juiste wijze te verwijderen, zoals wegsnijden, bevriezen, bepaalde crèmes, lichtbehandelingen of bestralingen. Ik vind het erg belangrijk om patiënten goed uitleg te geven over de behandelingsmogelijkheden en de manieren om het ontstaan te voorkomen.

Soms kan je plekken ook herkennen op digitale foto’s, die ons worden doorgestuurd door huisartsen. Ik beantwoord de vragen van de huisarts dan per omgaande. Dat wordt teledermatologie genoemd. Dat scheelt de patiënt vaak een bezoekje aan het ziekenhuis. Ik ben dat als eerste in Nederland in 1998 gaan doen met patiënten uit Schiermonnikoog, die dan niet met een langdurige boot- en busreis naar het ziekenhuis in Groningen hoefden te komen.

Mijn belangstelling voor dermatologie stamt uit de tijd dat ik bezig was met het afweersysteem van het lichaam, de immunologie, in het Erasmus MC in Rotterdam. Heel wat huidreacties zoals bijvoorbeeld eczeem kan je begrijpen als een afweerreactie op een bepaalde oorzaak zoals een bacterie of een virus. Toen is ook mijn belangstelling ontstaan voor het syndroom van Sjögren, een reuma-achtige aandoening met klachten als droge ogen, droge mond en huidafwijkingen. 

Een mooie ontwikkeling vind ik de komst van biologicals voor ziekten als bijvoorbeeld psoriasis. Dit zijn nieuwe medicijnen die ingrijpen in het afweersysteem en zo ontstekingsstoffen onschadelijk maken. Ernstige huidafwijkingen kunnen  verdwijnen, waardoor mensen soms voor de eerste keer van hun leven naar een zwembad kunnen!”

Opleiding & ervaring

Specialist sinds:

2002

BIG-nummer:

29019655701

Opleiding:

Geneeskunde Erasmus Medisch Centrum (MC) Rotterdam
Opleiding specialist Erasmus MC Rotterdam
Immunologie research 1980-1988 Erasmus MC Rotterdam

Promotie:

Pathogenetic aspects of Benign Monoclonal Gammapathy, 1987

Talen:

Engels, Nederlands

Nevenfuncties & lidmaatschappen

Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV)
European Academy of Dermatology and Venereology (EADV)
American Academy of Dermatology (AAD)
Nederlandse Vereniging voor Immunologie (NVVI)
Medisch adviseur Nederlandse Vereniging Sjögrenpatiënten (NVSP)

Specialisme

Dermatologie

Aandachtsgebieden

Biologicals (nieuw soort geneesmiddelen), teledermatologie (via huisarts op afstand bekijken van huidfoto’s), syndroom van Sjögren (een auto-immuunziekte)