dr. S.A.G. Meylaerts

Chirurg

“De grote variatie in patiënten en de ernst van het letsel maken mijn werk als traumachirurg erg interessant”

                                  dr. S.A.G. Meylaerts

“HMC is een zogenaamd level 1 traumacentrum; dit houdt in dat wij ook ernstige ongevalspatiënten opvangen en behandelen. De grote variatie in patiënten en de ernst van het letsel maken het vak interessant. Het werk als traumachirurg is vaak multidisciplinair, we bespreken complexe patiënten in een team, hetgeen de kwaliteit van de zorg enorm verhoogt.

Het leukst aan mijn werk is natuurlijk het opereren. De traumachirurgische operaties zijn meestal operaties aan de botten en vrij technisch van aard. Zo proberen we deze botbreuken weer te laten genezen in een goede stand door bijvoorbeeld platen en schroeven aan te brengen. Daarnaast opereren wij ook vaak patiënten met inwendige bloedingen of letsel aan inwendige organen na een ongeval.

Een van mijn aandachtsgebieden is het gebroken bekken. Deze complexe breuken zijn lastig te behandelen omdat in en om het bekken organen, bloedvaten en zenuwen de operaties bemoeilijken. Daarom hebben wij in ons ziekenhuis sinds enkele jaren de beschikking over een CT-scan met navigatie op de operatiekamer. Hiermee kunnen we zeer nauwkeurig de breuken rechtzetten en vastschroeven en schade voorkomen.

Mijn vak is moeilijk wanneer de behandeling niet heeft geleid tot succes en de patiënt toch een beperking overhoudt aan het letsel. Dit vind ik altijd lastig te verkroppen. Gelukkig kan ik soms toch een bijdrage leveren door de patient te helpen met de aanpassingen aan de nieuwe situatie. 

Naast het opereren is het controleren van de patiënten op de polikliniek natuurlijk een belangrijk deel van mijn werkweek. Hier vinden de gesprekken met de patiënten plaats over de voortgang van de genezing en de opties voor eventuele verdere verbetering. 

Ik denk dat patiënten mij op de polikliniek zullen omschrijven als een duidelijke en kordate arts, die niet snel tevreden is met het behaalde resultaat. Ik probeer mij altijd open te stellen voor de patiënt, en naar boven te krijgen wat hun verwachtingen zijn.”

Opleiding & ervaring

Specialist sinds:

2006

BIG-nummer:

79045593201

Opleiding:

Studie geneeskunde Universiteit van Amsterdam (UvA)
Academisch Medisch Centrum en Onze Lieve Vrouwe Gasthuis Amsterdam, differentiatie vaatchirurgie
Traumachirurgie Universitair Medisch Centrum Utrecht en Harborview Medical Center, Seattle, USA

Promotie:

Proefschrift: Strategies to protect the spinal cord during thoracoabdominal aortic aneurysm surgery, 2001

Talen:

Duits, Engels, Frans, Nederlands

Nevenfuncties & lidmaatschappen

Intern:
Plaatsvervangend opleider heelkunde
Coördinator wetenschappelijk onderzoek chirurgen
Lid Taskforce Programma Acute zorg HMC
Voorzitter project Aanwezigheid medisch specialisten op de SEH Westeinde
Communication officer Heelkunde

Extern:
AO instructeur
Faculty Fractuurbehandeling en weke delen benadering Erasmus Medisch Centrum
Lid Taskforce 2.0 traumatologie NVT/NOV

Aandachtsgebieden

Algemene chirurgie, traumachirurgie, chirurgie bij het bekken en heup(kom), navigatie tijdens chirurgie, niet-helende botfracturen (non-union), liesbreukchirurgie