dr. R.G.J. Wiggenraad

Radiotherapeut-oncoloog

"Wij werken voortdurend aan verdere verbetering van onze bestralingstechnieken"

                                  dr. R.G.J. Wiggenraad

Sinds 1987 beoefen ik de radiotherapie in volle breedte. Vanaf 2004 ben ik mij op twee aandachtsgebieden gaan richten, namelijk de hoofd-hals oncologie en de neuro-oncologie.

Tumor hoofd-halsgebied

Het behandelen van patiënten met een tumor in het hoofd-halsgebied is uitdagend, maar ook dankbaar werk, omdat een aanzienlijk deel van die patiënten dankzij of mede dankzij radiotherapie genezen kan worden. Het is bijzonder dat dit mogelijk is in HMC, omdat er maar weinig niet-academische ziekenhuizen zijn, die daarvoor door de beroepsgroep zijn geaccrediteerd.

Samenwerken in het team van radiotherapeuten, KNO-artsen, kaakchirurgen, internisten, verpleegkundigen, diëtisten, mondhygiënist en logopedisten en ook met de collega’s in het LUMC is voor mij zeer inspirerend. Wij werken voortdurend aan verdere verbetering van onze bestralingstechnieken voor optimale behandelingsresultaten.

Hersentumoren

Ook het behandelen van patiënten met hersentumoren vind ik heel bijzonder. Het gaat hier om een groep patiënten met soms een matige prognose, maar soms ook een lange levensverwachting. We vormen in HMC een team, met de neuro-oncologen, neurochirurgen, verpleegkundigen, internisten en radiologen. We werken als team zeer gemotiveerd aan optimale patiëntenzorg en aan wetenschappelijk onderzoek. Zelf ben ik in 2016 gepromoveerd op een onderzoek in HMC naar stereotactische bestraling van hersentumoren. Sinds begin 2017 ben ik ook deels werkzaam in het protonencentrum in Delft (HollandPTC), waar vanaf de tweede helft van 2018  de meest geavanceerde bestralingstechnieken toegepast gaan worden bij geselecteerde patiënten met hersentumoren en hoofd-hals tumoren. Patiënten die daarvoor in aanmerking komen kunnen dan ook via het HMC deze protonenbestraling krijgen.

Opleiding & ervaring

Talen:

Engels, Nederlands

Aandachtsgebieden

Hersentumoren