dr. R.F. Veldkamp

Cardioloog

“Ik vind het heel belangrijk om de patiënt en zijn familie goed voor te lichten over de aandoening en goed te begeleiden in soms angstige omstandigheden” 

“Sinds 2000 werk ik in HMC als algemeen cardioloog. Nu het vak cardiologie heel breed is geworden, heb ik me sinds 5 jaar gespecialiseerd in twee deelgebieden.

Ik werk samen met klinisch genetici van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in het Centrum Erfelijke Hartziekten, waar we patiënten met overerfbare hartziekten of verdenking daarop onderzoeken, adviseren en begeleiden. Daar is bijvoorbeeld veel kennis over erfelijke hartritmestoornissen, erfelijke hartspierziekten en erfelijke hartklepafwijkingen. Ook familieleden van patiënten met een erfelijke hartziekte kunnen daar naartoe verwezen worden voor analyse. Een verwijzing kan via de huisarts of een collega-specialist gestuurd worden naar Centrum Erfelijke Hartziekten, polikliniek cardiologie HMC Antoniushove. Daarbij vind ik het heel belangrijk ook de patiënt en zijn familie goed voor te lichten over de aandoening, te begeleiden in soms angstige omstandigheden en een behandelplan te maken.

Ik ben ook gespecialiseerd in het behandelen van mensen met hartklepafwijkingen. Door slechter wordende hartklepafwijkingen kunnen mensen ernstig ziek worden. Soms is met goede medicatie te voorkomen dat een afwijking echt erg wordt. Bij anderen is het ook belangrijk om te bepalen of er een hartoperatie nodig is om klepafwijkingen te repareren, kunstkleppen te geven of om te kijken of dat ook met een beperkte operatie via de liesaderen kan.

Tenslotte begeleid ik graag mensen met complexe hartziektes en neem dan veel tijd voor uitleg en de begeleiding van de persoon en de familie. Ik doe dat soms ook voor bijvoorbeeld tweede opinies als mensen twijfelen over diagnoses en voorgestelde behandelingen.”

Opleiding & ervaring

Specialist sinds:

1999

BIG-nummer:

29030304101

Opleiding:

Studie geneeskunde Erasmus Universiteit, Rotterdam
Opleiding specialist Erasmus Universiteit, Rotterdam

Promotie:

Geautomatiseerde ECG analyse toegepast bij hartinfarctpatienten. Continuous digital 12-lead ST-segment monitoring in acute myocardial infarction, 1995

Talen:

Engels, Nederlands

Nevenfuncties & lidmaatschappen

Nederlandse Vereniging Voor Cardiologie (NVVC)
Congrescommissie NVVC
Werkgroep erfelijke hartziekten van de Vereniging Klinische Genetica Nederland (VGKN)

Specialisme

Cardiologie

Aandachtsgebieden

Echocardiografie, Cardiogenetica