dr. P.M. Groenendijk

Uroloog

                                  dr. P.M. Groenendijk

Plasklachten, en dan met name het ongewild verlies van urine, hebben een grote impact op het dagelijks leven. Vaak komen mensen met deze klachten de deur niet meer uit. Ook schaamte en het idee dat ‘het er wel bij hoort’ als je ouder wordt,  spelen hierbij een rol. Aan het onderzoek naar de verbetering van de kwaliteit van leven van patiënten met plasklachten lever ik daarom graag mijn bijdrage.

Onderzoek

In 2013 was ik winnaar van de Astellas European Grant on Functional Urology and Uro/Gynaecology. Het geldbedrag dat verbonden is aan deze prijs gebruiken we voor wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaken van de overactieve blaas. Met het onderzoek hopen we een antwoord te vinden op de vraag waarom de ene behandeling wel succes heeft en de andere niet. Hopelijk is hierdoor meer gerichte behandeling van de patiënt met overactieve blaasklachten mogelijk. Dit onderzoek vindt plaats in samenwerking met het Leids Universitair Medisch Centrum en het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Opleiding & ervaring

Specialist sinds:

2004

BIG-nummer:

39043580601

Opleiding:

- Geneeskunde: Universiteit Leiden
- Urologie: Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en Haga Ziekenhuis

Promotie:

• Proefschrift: Neuromodulation and Urodynamics in Lower Urinary Tract Symptoms, 2008

Talen:

Engels, Nederlands

Specialisme

Urologie

Aandachtsgebieden

Functiestoornissen van de urinewegen (bijvoorbeeld incontinentie), Behandeling van prostaatkanker met brachytherapie : bij brachytherapie plaatsen we radioactieve jodiumzaadjes in de prostaat. Als we prostaatkanker in een vroeg stadium aantreffen, kan deze therapie de ziekte genezen.