dr. P.C. Clahsen

Klinisch patholoog

 "Het vak pathologie ontwikkelt zich zeer snel”

                                  dr. P.C. Clahsen

“Als klinisch patholoog onderzoek ik dagelijks met behulp van een microscoop weefsel en cellen van patiënten, en stel zo een diagnose. In de meeste gevallen betreft het dan een specifieke vorm van kanker. Ik werk dus achter de schermen, in een laboratorium, om de behandelend arts de meest optimale behandeling te laten starten. Werk dat ik na 15 jaar nog steeds zeer uitdagend vind.

De meeste diagnoses worden besproken in een multidisciplinair overleg (MDO), waarbij alle informatie naast elkaar wordt gelegd. Zo praat ik met veel specialisten van het ziekenhuis. In dit overleg wordt vaak het oordeel van de patholoog gevraagd en ik ben daar zeer actief bij.

Het vak pathologie ontwikkelt zich momenteel zeer snel. Vooral via moleculaire diagnostiek kunnen straks specifieke eigenschappen van de tumor betekenen of een patiënt wel of geen baat heeft bij bepaalde geneesmiddelen. Dit is een onderdeel van de pathologie dat voor de toekomst wellicht gaat bepalen of bepaalde vormen van kanker een chronische ziekte zullen gaan worden. Ik ben dankbaar dat ik als klinisch patholoog deel uit mag maken van deze diagnostische ontwikkelingen.”

 

 

Opleiding & ervaring

Specialist sinds:

2002

BIG-nummer:

19054003501

Opleiding:

Studie Geneeskunde in Leiden
Opleiding specialist Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) Leiden, HMC Den Haag en Haga Ziekenhuis Den Haag
Biomedische Wetenschappen, Universiteit Leiden

Promotie:

Promotie: Proefschrift: Breast Cancer and Adjuvant Chemotherapy, 1997

Talen:

Duits, Engels, Nederlands

Nevenfuncties & lidmaatschappen

Hoofd afdeling Pathologie HMC
Lid Nederlandse Vereniging voor Pathologie (NVVP)

Specialisme

Pathologie

Aandachtsgebieden

Borstkanker, longkanker, tumoren in keel, neus en oren