dr. M.T.T. Knook

Chirurg

"Het leukste aan mijn werk vind ik om met een op elkaar ingespeeld team te werken aan een optimaal resultaat voor de patiënt"

                                  dr. M.T.T. Knook

In 2001 ben ik begonnen bij HMC als chirurg, gespecialiseerd in long- en schildklierchirurgie en later ook Bariatrische chirurgie (chirurgie voor overgewicht). Tijdens mijn opleiding in Rotterdam werd ik enthousiast gemaakt voor de laparoscopische chirurgie (kijkoperaties in de buik) en de (bij)schildklierchirurgie. 
Vervolgens heb ik In het Universiteitsziekenhuis in Marseille gedurende 4 maanden een aanvullende opleiding (bij)schildklierchirurgie kunnen volgen. Het enthousiasme voor laparoscopische chirurgie komt terug bij de kijkoperaties die ik doe voor de galblaas, liesbreuk, blinde darm en de Bariatrische chirurgie. 

Het leukste aan mijn werk vind ik om met een op elkaar ingespeeld team te werken aan een optimaal resultaat voor de patiënt. Dit kunnen we doen door te werken met gespecialiseerde teams en zorgprofessionals met speciaal aandachtsgebied. Als chirurg voel ik me verantwoordelijk voor het leveren van de beste kwaliteit samen met alle betrokkenen. Daarnaast vind ik de aandacht en zorgzaamheid van het hele team voor de patiënt erg belangrijk.

De interesse voor de Bariatrische chirurgie is bij de opkomst hiervan in Nederland, bij mij gewekt door collega-chirurgen uit het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda. In samenwerking met NOK West (Nederlandse Obesitas Kliniek) doen we nu met 4 chirurgen 800 tot 1000 operaties per jaar. 

In het contact met patiënten vind ik de voorbereiding van de patiënt en de samenspraak bij het behandelplan belangrijk. Daarvoor is het essentieel patiënten goed te informeren en open te staan voor het individu en zijn/haar specifieke situatie en omstandigheden. Ik word er blij van als de patiënt me vertrouwt en daardoor minder gespannen de behandeling ondergaat.

Opleiding & ervaring

Specialist sinds:

2000

BIG-nummer:

49039724101

Opleiding:

Studie geneeskunde aan Rijksuniversiteit Leiden
Opleiding Heelkunde Reinier de Graaf Gasthuis Delft en AZR Dijkzigt
Vervolgopleiding Longchirurgie Thoraxcentrum AZR Dijkzigt en St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein
Opleiding Heelkunde, Reinier de Graaf Gasthuis, Delft
Opleiding Heelkunde AZR Dijkzigt, Rotterdam
Fellow Endocriene Chirurgie Hopital Universitaire de Marseille, La Timone
Vervolgopleiding Longchirurgie Thoraxcentrum AZR Dijkzigt
Vervolgopleiding Longchirurgie St. Antonius Ziekenhuis, Nieuwegein

Werkervaring:

Waarnemend Chirurg Catholic Hospital Battor
ANIOS Chirurgie HMC Bronovo Den Haag

Promotie:

Proefschrift: Endoscopic inguinal hernia repair, 2002

Talen:

Engels, Frans, Nederlands

Nevenfuncties & lidmaatschappen

Intern:
Stagehouder ziekenhuisartsen

Extern:
Lid werkgroep Endocriene Chirurgie

Aandachtsgebieden

Longchirurgie (VATS), maagverkleiningen (bariatrische chirurgie), chirurgie van het hormonale systeem (endocriene chirurgie), liesbreukchirurgie (TEP)