dr. M.J. Overbeek

Longarts

“Wat een boeiende organen zijn onze longen”

                                  dr. M.J. Overbeek

 “Op het moment dat ik als arts in opleiding tot internist mijn eerste stappen op de longafdeling van - toen nog - MCH Westeinde zette, wist ik dat ik longarts wilde worden: wat een prachtige boeiende organen zijn onze longen! Ik vertrok naar het VU medisch centrum om de opleiding tot longarts te volgen en onderzoek binnen de longgeneeskunde te doen. Van deze beslissing heb ik geen moment spijt gehad.

In HMC zie ik veel verschillende longaandoeningen zoals astma, COPD, longembolieën en longontstekingen, bij patiënten in alle leeftijdscategorieën. Daarnaast heb ik veel contact met andere specialismen. Het leukste van het vak vind ik om samen met de patiënt en mijn collega’s duidelijkheid te krijgen over wat het onderliggende probleem en de beste behandeling is.

Ik richt me specifiek op interstitiële longziekten (ILD), ook wel longfibrose genoemd. Deze patiënten bespreken we wekelijks in ons ILD-team van longartsen, verpleegkundig specialisten, radiologen, een patholoog en een reumatoloog. Longartsen van het Leids Universitair Medisch Centrum en het Groene Hartziekenhuis zijn ook betrokken. Wij werken samen met het expertisecentrum voor ILD van het St Antoniusziekenhuis. Ook voor mijn aandachtsgebied hoge bloeddruk in de longen werken we in een team met cardiologen en werken we samen met het VUmc. Ik haal veel energie uit deze overleggen. Werken in een team betekent dat je van elkaar leert en je elkaar scherp houdt. “

Opleiding & ervaring

Opleiding:

Opleiding specialist:
Vooropleiding interne geneeskundeHMC Westeinde
Opleiding longarts VU Medisch Centrum (VUmc), Amsterdam en expertisecentrum ILD St. Antoniusziekenhuis (verdiepingsstage ILD)
Longarts expertisecentrum ILD St Antoniusziekenhuis, Nieuwegein

Promotie:

Proefschrift: Pulmonary arterial hypertension in systemic sclerosis, 2010

Talen:

Duits, Engels, Nederlands, Spaans

Nevenfuncties & lidmaatschappen

Lid American Thoracic Society (ATS)
Lid European Respiratory Society (ERS)
Lid Commissie Richtlijnen van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT)
Lid Commissie Accreditatie NVALT

Aandachtsgebieden

longfibrose (interstitiële longziekten), hoge bloeddruk in de longen (pulmonale hypertensie)