dr. M. Hoogwegt

GZ-psycholoog

                                  dr. M. Hoogwegt

Na mijn afstuderen heb ik bij Tilburg University en het Erasmus Medisch Centrum wetenschappelijk onderzoek gedaan. Gedurende 3,5 jaar heb ik de relatie tussen lichamelijk, psychisch en sociaal functioneren onderzocht bij hartpatiënten met een implanteerbare cardioverter-defibrillator (ICD). Mede door dit promotieonderzoek is mij duidelijk geworden dat lichamelijke en geestelijke gezondheid nauw met elkaar samenhangen en elkaar wederzijds beïnvloeden. Daarom spreekt het werken als psycholoog in het ziekenhuis mij ook zo aan. Het samenwerken met artsen, verpleegkundigen, diëtisten en fysiotherapeuten zorgt ervoor dat er aandacht is voor alle aspecten van de gezondheid. 

In het ziekenhuis ontmoet ik mensen op een kwetsbaar moment in hun leven. Omdat ze lichamelijk ziek zijn, maar ook omdat deze lichamelijke ziekte zoveel andere zaken in het leven kan beïnvloeden. Dit kan erg ingewikkeld zijn. Daarom hecht ik waarde aan goede diagnostiek. Dat betekent dat ik samen met de patiënt zorgvuldig in kaart breng hoe het functioneren op verschillende gebieden met elkaar samenhangt. Ook in de behandeling die volgt stel ik mij open en nieuwsgierig op. Ik hoop hierdoor samen met de patiënt een contact te kunnen aangaan waarin je als patiënt de veiligheid en ruimte voelt om aan onderwerpen te werken die moeilijk zijn. 

Opleiding & ervaring

Specialist sinds:

2015

BIG-nummer:

39923845225

Opleiding:

Studie psychologie aan: Universiteit Leiden (Bachelor Klinische Psychologie) en Tilburg University (tweejarige master Medische Psychologie)
Opleiding specialist: GZ-psycholoog, RINO Utrecht (2015 –2017)
Overige opleidingen: ACT basis- en verdiepingscursus, EMDR, basiscursus cognitieve gedragstherapie

Promotie:

2014 gepromoveerd op het onderwerp ‘Towards a comprehensive understanding of patients with an implantable cardioverter-defibrillator: A biopsychosocial approach’.

Talen:

Engels, Nederlands

Nevenfuncties & lidmaatschappen

Nevenfuncties en lidmaatschappen:
Lid en oud-bestuurslid van de Landelijke Werkgroep Cardiopsychologie
Lid van het NIP
Lid van de LVMP
Lid van de Nederlandse Behavioral Medicine Federatie

Aandachtsgebieden

Cardiologie, diabeteszorg, longziekten