dr. M.E. Straver

Chirurg oncoloog

“Samen zoeken naar de behandeling die bij jou past.”

                                  dr. M.E. Straver

Sinds 2016 ben ik werkzaam in HMC. Wat belangrijk was bij mijn keuze voor HMC is de centralisatie van oncologische zorg binnen het Universitair Kanker Centrum Leiden | Den Haag (UKC). Hierdoor kan ik goede zorg leveren.

Oncologische zorg onder één dak

Dat merk ik tijdens mijn werk in HMC Antoniushove, waar de oncologische zorg onder één dak is georganiseerd. Kanker wordt hier binnen een team van gespecialiseerde artsen behandeld, zoals de internist-oncoloog, radiotherapeut, patholoog en radioloog. De lijnen zijn kort en we hebben dagelijks overleg waardoor je snel kunt schakelen. Ook is de samenwerking voor oncologie met het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het belang van wetenschappelijk onderzoek bepalend geweest voor mij om te kiezen voor HMC.

Daarnaast is het een voorrecht om in een van de twee ziekenhuizen van Nederland te werken die de techniek in huis heeft om tijdens de operatie te kunnen bestralen (IORT).

Samen zoeken naar de juiste behandeling

Mijn specialisatie is de chirurgische behandeling van borstkanker, melanoom en weke delen tumoren. Ik ben gepromoveerd op borstkanker in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis. De rode draad van mijn promotie was behandeling op maat, minder behandeling waar het kan en de juiste patiënten selecteren voor uitgebreide behandeling.

Hierbij heb ik een methode ontwikkeld (MARI-procedure), waarmee je de response op chemotherapie van uitzaaiingen in lymfeklieren kunt meten. Hiermee kan 80% van de borstkankerpatiënten die uitzaaiingen hebben, een okselkliertoilet worden bespaard.  

Bij een borstkankerbehandeling is voor mij als chirurg niet alleen de operatie zelf het doel, maar ook het traject naar de juiste operatie toe: samen zoeken naar de behandeling die bij jou past, waarbij voorop staat dat de oncologische uitkomst goed moet zijn. Er zijn verschillende manieren van behandelen, borstsparend of een amputatie, wel of geen borstreconstructie? Wat vindt de patiënt belangrijk in het leven? Daar neem ik de tijd voor.

In de behandeling van melanoom, wat steeds vaker voorkomt, zijn veel nieuwe ontwikkelingen. De goede resultaten van immunotherapie waarin we nauw samenwerken met het LUMC vergen een andere behandelstrategie. Samen met de dermatologen ronden wij de diagnostische fase zo snel mogelijk af, waarbij nauwkeurige stadiëring steeds belangrijker is. Onzekerheid en angst overheerst vaak na de diagnose melanoom, een duidelijk behandelplan biedt hierin houvast.

Opleiding & ervaring

Specialist sinds:

2016

Opleiding:

Studie geneeskunde aan Universiteit Utrecht
Opleiding specialist Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht), Diakonessenziekenhuis, Utrecht en Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (AvL), Amsterdam
Doctoraat aan de Universiteit van Amsterdam

Promotie:

Proefschrift: Towards patiënt-tailored surgical treatment in breast cancer, 2009

Talen:

Engels, Nederlands

Nevenfuncties & lidmaatschappen

EORTC (European Organisation of Research and Treatment of Cancer)
Young investigators group
Ontwikkeling MARI procedure (Mapping of the Axilla with Radioactive Iodine seeds) en toekomstig onderzoek hierna in samenwerking met AvL,
Lidmaatschap Nederlandse Vereniging van Oncologische Chirurgie (NVCO)

Aandachtsgebieden

Kankerchirurgie, borstkanker, huidkanker, weke delen tumoren, hoofd hals chirurgie