dr. J. Vink

Dermatoloog

“Allergische klachten lijken de laatste jaren toe te nemen en komen voor van jong tot oud”

                                  dr. J. Vink

“Dermatologie is een veelzijdig vak. Op mijn spreekuur zie ik zeer uiteenlopende huidaandoeningen, zoals eczeem, psoriasis, acne, huidtumoren en haar-en nagelafwijkingen. Wij werken in een grote maatschap van dermatologen in verschillende ziekenhuizen, waardoor elke dermatoloog naast de algemene dermatologie ook een subspecialisatie kan uitoefenen.

Mijn subspecialisatie naast de algemene dermatologie, is de diagnostiek en behandeling van allergische aandoeningen. Allergie (overgevoeligheid) is een abnormaal reactiemechanisme van het afweersysteem ten gevolge van contact met een stof (antigeen), waarbij onder andere eczeem kan ontstaan. Allergische klachten lijken de laatste jaren toe te nemen en komen voor van jong tot oud.

Door middel van bloedonderzoek, priktesten en plakproeven kunnen wij vaak de oorzaak van de klachten achterhalen en vervolgens ook een goede behandeling geven.

Met name vind ik het belangrijk om goede uitleg te geven aan de patiënt en zijn familie en om hun vragen te beantwoorden. Hierdoor kunnen hopelijk in de toekomst allergische klachten voorkomen worden. Hierbij werk ik ook graag samen met onze huidtherapeute, die aanvullende adviezen aan patiënten kan geven, bijvoorbeeld over gezichtsverzorging.

Daarnaast heb ik ook veel  belangstelling voor de oncologische kant van de dermatologie. Ik heb jaren onderzoek gedaan naar kwaadaardige moedervlekken (melanomen) en ook veel ervaring opgedaan op de zogenaamde moedervlekken polikliniek in het LUMC, onder leiding van prof. dr. W. Bergman. Op onze wekelijkse verdachte plekjes poli (VPP) zien wij ook veel patiënten met moedervlekken, waarbij wij in een vroeg stadium eventueel kwaadaardige moedervlekken ontdekken en ook kunnen behandelen. Als patiënten veel moedervlekken hebben, leggen wij deze fotografisch vast, om bij een volgend bezoek eventuele veranderingen goed te kunnen vergelijken en beoordelen. Daarnaast geven wij natuurlijk adviezen over zonbescherming en goede producten daarvoor.”

Opleiding & ervaring

Specialist sinds:

1997

BIG-nummer:

49032085001

Opleiding:

Studie geneeskunde aan Rijksuniversiteit Leiden
Opleiding specialist Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)
Post-doctoral fellow, op de afdeling Dermatopathologie van het Massachusetts General Hospital, Harvard Medical School te Boston, U.S.A.

Promotie:

: Cellular adhesion molecules and the malignant behavior of melanocytes,1993

Talen:

Engels, Nederlands

Nevenfuncties & lidmaatschappen

Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV)
Voorzitter wondexpertise commissie HMC

Specialisme

Dermatologie

Aandachtsgebieden

Allergie, oncologie, SOA, wondzorg