dr. J. van de Ven

Klinisch chemicus

"Ik ben altijd graag bereid mee te denken over mogelijkheden van laboratoriumdiagnostiek"

                                  dr. J. van de Ven

Klinische chemie gaat allang niet meer alleen over de bloedtesten op het laboratorium. Kwaliteit betekent voor ons de totale ondersteuning van het diagnostisch traject,  'van vraagstelling tot antwoord'.  Naast het aanbieden van een breed, up-to-date en goed testpakket betekent dit ook: laagdrempelige benaderbaarheid voor aanvragers.

Naast de algemene klinische chemie is mijn specifieke aandachtsgebied de endocrinologie. Een leuk vakgebied, waarbij lab uitslagen altijd in het licht moeten worden gezien van de (patho)fysiologische toestand van de patiënt en de interactie van de diverse hormoonsystemen. Ik ben altijd graag bereid mee te denken over mogelijkheden van laboratoriumdiagnostiek. Vaak kunnen we helpen bij algemene vragen over bepalingen, en ook meedenken over testen en uitslagen bij complexe patiëntencasuïstiek. Soms doen we dan eerst een stapje terug: van de aangevraagde test terug naar de achterliggende vraagstelling, en van daaruit weer door naar de beste teststrategie. Naast telefoon- en mailcontact vind ik het belangrijk aanvragers ook in levenden lijve te spreken, bijvoorbeeld bij patiëntenbesprekingen.

Opleiding & ervaring

Specialist sinds:

2006

Opleiding:

Studie: Medische Biologie, UMC Utrecht
Opleiding specialist: klinische chemie, Medisch Centrum Alkmaar

Promotie:

Local estrogen levels and estrogen biosynthesis in breast cancer and uterine leiomyomas; effects of endocrine therapies. Utrecht, 2002.

Talen:

Engels, Nederlands

Aandachtsgebieden

Algemene klinische chemie: endocrinologie, kwaliteit, elektronisch aanvragen