dr. H.J. Smeets

Chirurg

"Gezamenlijke besluitvorming vind ik heel belangrijk"

                                  dr. H.J. Smeets

Sinds 1994 ben ik als chirurg verbonden aan HMC. Mijn specialisaties zijn vaatchirurgie, liesbreukchirurgie en bekkenbodemchirurgie (proctologie).

Ik kom uit een doktersfamilie, van beide kanten, en je kunt dus zeggen dat het dokter zijn in mijn genen zit. Het boeiende van het vak van chirurg is het technische deel, de operatie zelf, maar ook de afweging wel of niet in te grijpen en zo ja hoe. Het is letterlijk ingrijpen en daar moet dus een goede indicatie voor zijn. Soms is niet opereren de betere keuze. Die keuze maak ik altijd in samenspraak met de patiënt. Deze gezamenlijke besluitvorming vind ik heel belangrijk en daarom is het nodig dat patiënten goed geïnformeerd zijn om mee te kunnen praten en beslissen. Daar neem ik de tijd voor en dat waarderen patiënten. Het geeft hen vertrouwen in de gekozen aanpak of behandeling. Het is fijn als de patiënt vertrouwen heeft en tevreden met het uiteindelijke resultaat het ziekenhuis verlaat.

Als chirurgen streven we er voortdurend naar zorg op het hoogste niveau te leveren. Daarvoor blijven we ons ontwikkelen en dragen we onze kennis en vaardigheden over op de volgende generatie chirurgen.

Als opleider ben ik in ons ziekenhuis eindverantwoordelijk voor de kwaliteit van de opleiding tot chirurg. Ik vind het overdragen van kennis en vaardigheden aan een arts die later zelfstandig als chirurg het vak kan uitoefenen een mooi en belangrijk onderdeel van mijn werk. Het opleiden van collega’s maakt dat wij voortdurend worden uitgedaagd onze kennis en vaardigheden te delen en dat houdt ons als team up-to-date en scherp.  

Binnen de algemene chirurgie zijn er mooie ontwikkelingen zoals opereren onder plaatselijke verdoving, zoals bij liesbreuken, waardoor patiënten sneller herstellen met minder pijn na de operatie. Dit is een voorbeeld van zoeken naar steeds betere zorg. Bij de vaatchirurgie zien we dit bij de minimaal invasieve chirurgie, bv. operaties aan de aorta via de lies in plaats van een grote buikoperatie. Deze operaties zijn daardoor veel minder ingrijpend voor patiënten.

Dit zijn ontwikkelingen die ervoor zorgen dat er met nieuwe technieken betere resultaten worden bereikt. Deze ontwikkelingen gaan altijd door en het is de ambitie van ons team om steeds naar beter te willen zoeken.

Opleiding & ervaring

Specialist sinds:

1994

BIG-nummer:

89023933601

Opleiding:

Studie geneeskunde aan LUMC, Leiden
Opleiding specialist LUMC, Leiden en HMC Westeinde

Promotie:

Proefschrift: Ischaemia-Reperfusion Related Damage and Hypalbuminaemia Following Abdominal Aortic Surgery, 1994

Talen:

Engels, Nederlands

Nevenfuncties & lidmaatschappen

Intern:
Plaatsvervangend opleider Heelkunde
Dagelijks bestuur Centrale Opleidingscommissie HMC
Decaan HMC
Coördinator Liesbreukstraat
Lid Bibliotheekcommissie

Extern:
Lid bestuur Concilium Chirurgicum
Lid bestuur Plenaire Visitatie Commissie Heelkunde
Lid RGS namens de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH)

Aandachtsgebieden

Vaatchirurgie, liesbreukchirurgie en bekkenbodemchirurgie (proctologie).