dr. G.J. van der Wielen

Uroloog

                                  dr. G.J. van der Wielen

Naast de algemene urologie heb ik mij specifiek gespecialiseerd in behandeling van nier- en ureterstenen en erectiele disfunctie.

Aangezien niersteenkolieken zeer pijnlijk zijn en op langere termijn schade aan de nier veroorzaken, hebben we de zogenoemde “steenstraat” opgezet. Hierbij is snelle diagnostiek middels CT scan en behandeling doormiddel van uitwendige niersteenvergruizing of operatie mogelijk. Meestal is behandeling binnen 1 tot 2 weken mogelijk. 

Ik doe operaties waarbij met een camera via de plasbuis tot in de nierstenen en tumoren behandeld kunnen worden zonder dat hiervoor gesneden hoeft te worden. Deze operatie heet ureterorenoscopie, afgekort URS. Indien stenen te groot zijn dan worden deze door middel van een klein sneetje in flank geopereerd met een kijkoperatie. Dit noemen we een percutane nefrolithotrypsie, afgekort PNL. Daarnaast heb ik in Haaglanden Medisch Centrum (HMC) een operatie geïntroduceerd waarbij de beide operaties gecombineerd worden bij grote of lastiger te behandelen stenen. Deze operatie wordt dan door 2 urologen tegelijkertijd uitgevoerd. 

Verder beschikken we over een apparaat voor uitwendige vergruizing door middel van geluidsgolven voor stenen die niet te groot en niet te hard zijn. Dit noemen we extracorporal shockwave lithotrypsie, afgekort ESWL. Het belangrijkste na behandeling is voorkomen dat er nieuwe stenen ontstaan. Hiervoor werken wij samen met de nefrologen in de ons ziekenhuis.

Bovendien ben ik al sinds mijn promotie onderzoek  gespecialiseerd in behandeling van erectie stoornissen met een lichamelijke oorzaak.

Opleiding & ervaring

Specialist sinds:

2015

BIG-nummer:

19063846201

Opleiding:

Geneeskunde in Rijksuniversiteit Leiden

Werkervaring:

2005-2008 Promotie onderzoek in het ErasmusMC
2009-2010 Vooropleiding chirurgie in Bronovo
2011-2013 Specialisatie urologie in HagaZiekenhuis
2013-2014 Specialisatie urologie in LUMC
Sinds 2015 werkzaam als uroloog in HMC

Promotie:

Erectile dysfunction after external beam radiotherapy for prostate cancer: Can it be prevented?

Talen:

Engels, Nederlands

Nevenfuncties & lidmaatschappen

Lid richtlijncommissie urineweginfecties
Lid Nederlandse Vereniging voor Urologie
Lid Endourology Society

Specialisme

Urologie

Aandachtsgebieden

Algemene urologie, erectiestoornissen, nierstenen